DheeYantra Rayakan Hari Bahasa Sanskrit Antarabangsa dengan Pelancaran Laman Web Sanskrit Mereka

dhee sanskrit

Bengaluru, Karnataka 4 September 2023 – DheeYantra, pencipta platform AI perbualan bertaraf dunia terkini India, Dhee.AI, dengan bangganya mengumumkan pelancaran laman web Sanskrit mereka, ., bagi memperingati Hari Antarabangsa Sanskrit. Kejadian penting ini mewakili penghormatan mendalam kepada bahasa purba serantau India, Sanskrit, dan pengaruhnya yang berpanjangan ke atas tenunan linguistik yang kaya di subbenua India.

Hari Antarabangsa Sanskrit, disambut pada hari bulan purnama bulan Shravan (biasanya pada bulan Ogos), dikhaskan untuk menghormati ulang tahun kelahiran ahli tatabahasa Sanskrit purba yang hebat, Panini. Ia memegang kepentingan besar buat peminat dan sarjana bahasa klasik ini. Ia adalah hari untuk meraikan legasi Sanskrit, yang memainkan peranan penting dalam membentuk kepelbagaian budaya dan bahasa India.

Sreekumar Jairaj, Ketua Pegawai Eksekutif DheeYantra, menyatakan kegembiraannya tentang pelancaran Dhee.Bharat, menyatakan, “Kami percaya ini adalah langkah penting ke hadapan dalam mengiktiraf kepentingan Sanskrit dalam warisan budaya kita. Sanskrit, yang kerap dirujuk sebagai ‘ibu bahasa,’ mempunyai pengaruh mendalam ke atas identiti linguistik dan budaya orang di seluruh India. Dengan Dhee.Bharat, kami bertujuan untuk memberi penghormatan kepada bahasa abadi ini dan mempromosikan kepentingan berterusannya pada era moden.”

“Pelancaran . adalah inisiatif yang bertujuan untuk menyalakan trend di kalangan perusahaan dan permulaan India. Kami membayangkan lanskap di mana setiap perniagaan melancarkan domain . dalam Sanskrit, selari dengan laman web Inggeris sedia ada mereka. Trend sedemikian akan memangkin penciptaan sejumlah besar kandungan Sanskrit dalam alam digital, yang bukan sahaja memudahkan pembangunan aplikasi pembelajaran mendalam pada Sanskrit tetapi juga berpotensi menyumbang kepada kebangkitannya sebagai bahasa kebangsaan utama. Kami juga boleh membantu perusahaan mentransliterasikan laman web ini secara masa nyata supaya orang dari negeri linguistik yang berbeza masih boleh membaca kandungan Sanskrit dalam skrip bertulis mereka sendiri”, kata Encik Jairaj.

Sanskrit memegang tempat istimewa dalam sejarah India sebagai bahasa kebangsaan asal, menggalakkan hubungan linguistik yang melampaui sempadan serantau. Pengaruhnya boleh dilihat dalam akar kebanyakan bahasa India, menjadikannya benang persamaan yang menyatukan orang dari latar belakang yang pelbagai. Ketika dunia menerima teknologi dan inovasi, DheeYantra berbangga dapat memelihara kebijaksanaan abadi Sanskrit dan menjadikannya boleh diakses kepada audiens global.

Untuk maklumat lanjut, sila layari Dhee.Bharat. (URL asal dalam skrip Devanagari)

Media Contact

DheeYantra Research Labs Pvt Ltd

contact@dheeyantra.com

7829211120

Novel Office, First Floor, Tower B, Brigade Tech Park, Whitefield, Bangalore

Sumber: DheeYantra Research Labs Pvt Ltd