2023 KAJIAN MASA SKRIN KANAK-KANAK LINGOKIDS: BAGAIMANA UNTUK MEMBANTU KANAK-KANAK TIDAK MENJADI ‘ZOMBI SKRIN’

LOS ANGELES, MADRID dan MEXICO CITY, 29 Ogos 2023 — Hari ini, ibu bapa dan penjaga menghadapi kebimbangan yang semakin meningkat mengenai pendedahan dan penglibatan anak-anak mereka dengan skrin. Untuk membantu membimbing ibu bapa tentang keputusan masa skrin yang ideal untuk keluarga mereka, Lingokids, aplikasi pembelajaran nombor satu untuk kanak-kanak, menjalankan kajian komprehensif kajian bersama pakar industri yang meneroka tabiat dan tren masa skrin dalam kalangan kanak-kanak berusia 2 hingga 8 tahun.

Penemuan Utama:

  • 1 dalam 3 ibu bapa bimbang anak mereka ketagihan skrin.
  • Hanya 50% ibu bapa sangat terlibat dalam memantau masa skrin anak-anak mereka.
  • 64.6% ibu bapa percaya bahawa mereka sendiri menghabiskan terlalu banyak masa di skrin.

“Sentiasa akan ada skrin dalam persekitaran rumah,” kata Dr. Michael Rich, pengasas Makmal Kesejahteraan Digital. “Masa skrin interaktif adalah bahasa zaman kita, dan inilah bagaimana kita belajar, berkomunikasi, mencipta dan menghubungi orang lain. Kuncinya bukan menyekat masa skrin anak-anak, tetapi membimbing mereka tentang bagaimana menggunakannya”.

Bagaimana Ibu Bapa Boleh Memantau Pilihan Masa Skrin

Kajian itu menunjukkan bahawa hanya 50% ibu bapa secara aktif terlibat dalam memantau dan mengawal masa skrin anak-anak mereka. Pakar percaya bahawa ibu bapa perlu lebih berwaspada dalam mengkaji apa yang dilakukan anak mereka pada skrin, jika anak-anak meneroka jenis masa skrin yang tidak terhad pada aplikasi seperti YouTube, TikTok atau apl seperti yang mempunyai iklan.

Masa Skrin Berkualiti vs Tidak Berkualiti

Kajian ini meneroka kepentingan “masa skrin aktif”, satu jenis masa skrin yang menggalakkan perkembangan kognitif, pemikiran kritikal, dan kemahiran sosio-emosi.

“Melihat masa skrin tidak berkualiti menggalakkan pasif, hiburan kosong dan gangguan tanpa rasa ingin tahu. Ia juga boleh menggantikan pengalaman pengayaan kognitif lain untuk kanak-kanak, seperti bermain dengan kanak-kanak lain, membayangkan, atau meneroka alam semula jadi,” jelas Dr. Michael Rich, pengasas Makmal Kesejahteraan Digital. “Masa skrin berkualiti adalah sesuatu yang mencabar, merangsang rasa ingin tahu, dan mengajukan soalan kepada kanak-kanak supaya mereka berinteraksi dan meregangkan diri, bukan hanya memberi makanan pra-dicerna kepada mereka.”

Menjadi Teladan yang Baik

Ibu bapa memainkan peranan penting dalam menjadi teladan yang baik untuk anak-anak mereka dari segi penggunaan masa skrin. 64.6% ibu bapa yang disoal selidik percaya bahawa mereka sendiri

menghabiskan terlalu banyak masa di hadapan skrin. Pakar menekankan kepentingan menjadi teladan dan menggunakan skrin dengan cara yang menggalakkan kandungan dan tabiat sihat untuk seluruh keluarga.

Kesimpulan Utama

Kajian ini menyimpulkan bahawa skrin boleh memberi manfaat kepada kanak-kanak apabila digunakan dengan betul dan interaktif. Ibu bapa perlu memberi tumpuan kepada kandungan dan had masa, menggunakan aplikasi dan video pendidikan untuk menggalakkan pembelajaran, rasa ingin tahu dan perkembangan. Dengan menjadi teladan yang baik dan memupuk masa skrin yang selamat dan aktif, ibu bapa dapat memastikan bahawa pengalaman digital anak-anak mereka adalah memperkayakan dan menyeronokkan.

Mengenai Lingokids

Lingokids ialah syarikat teknologi pendidikan dan media yang membantu mengubah cara kanak-kanak memperoleh kemahiran pendidikan tradisional dan kemahiran hidup moden.

Kontak media:
Sara Mateos-Aparicio
Tel: +34 638324038
E-mel: sara@lingokids.com
Laman web: www.lingokids.com

Video – https://www.youtube.com/watch?v=Py4cheYoWYY
Logo – https://mma.prnewswire.com/media/2194511/Lingokids_logo.jpg


Logo Lingokids

SUMBER Lingokids