24 panduan untuk menarik pelaburan asing: Resipi baru China untuk menggalakkan ekonomi

BEIJING, 25 Ogos 2023 – Laporan berita dari China.org.cn mengenai China langkah-langkah untuk menarik pelaburan asing:

Pada masa ini, China, yang mempunyai kekuatan pasaran yang besar, sedang membuka pintunya lebih lebar, menghantar isyarat yang jelas untuk menarik lebih banyak pelaburan asing. Kali ini, China sedang mengambil langkah-langkah dengan sikap yang belum pernah terjadi sebelum ini.

Majlis Negara China baru-baru ini telah mengeluarkan kenyataan yang menggariskan panduan mengenai peningkatan usaha untuk menarik pelaburan asing. Dalam kenyataan itu, 24 langkah khusus dalam enam aspek telah dikemukakan, termasuk meningkatkan kualiti penggunaan modal asing, menjamin layanan kebangsaan bagi syarikat milik asing, memperkukuh perlindungan pelaburan asing, dan meningkatkan sokongan cukai dan fiskal.

Ia adalah “belum pernah terjadi sebelum ini” kerana kebanyakan langkah yang disenaraikan dalam dokumen itu adalah yang pertama kali berbanding yang lepas.

Saya akan berikan beberapa contoh. Pada masa lalu, pelaburan ekuiti daripada pelabur asing tidak dibenarkan di China. Tetapi kali ini, kenyataan itu menunjukkan bahawa pelabur asing yang layak digalakkan untuk menubuhkan syarikat pelaburan dan ibu pejabat serantau. Syarikat yang dilaburkan dan ditubuhkan oleh syarikat pelaburan yang berkaitan boleh menikmati layanan istimewa mengikut peraturan yang berkaitan. Syarikat pelaburan ini boleh menyediakan perkhidmatan komersial, perkhidmatan perundingan dan beberapa perkhidmatan kewangan untuk syarikat yang berkaitan, yang akan membuka jalan bagi pelabur asing dalam mengagihkan pelaburan mereka dengan memperuntukkan unsur-unsur seperti modal pada skala yang lebih besar.

Berikut adalah satu contoh lagi. R&D serta operasi antarabangsa syarikat akan melibatkan aliran data merentas sempadan. Dokumen itu menekankan penerokaan mekanisme pengurusan yang mudah dan selamat untuk aliran data merentas sempadan, termasuk menubuhkan laluan hijau untuk syarikat milik asing yang layak untuk melaksanakan penilaian keselamatan dengan cekap untuk eksport data penting dan maklumat peribadi, dan memudahkan aliran data yang selamat, teratur, dan bebas.

Tidak sukar untuk melihat bahawa semua langkah ini bertujuan untuk menyelesaikan kebimbangan dan kebimbangan teras pelabur asing, yang sangat bermakna untuk memudahkan pelaburan asing.

Sejak awal tahun ini, dua mesyuarat yang dipanggil oleh Biro Politik Jawatankuasa Pusat PKC telah menekankan peningkatan usaha untuk menarik dan menggunakan pelaburan asing. China membuat usaha ini berdasarkan perubahan dalam lanskap ekonomi di China dan luar negara. Pada tahun 2022, Pelaburan Langsung Asing (FDI) global telah menyaksikan penurunan mendadak sebanyak 12%, dan tahun 2023 terus menghadapi tekanan menurun. Menurut sebuah institusi, peratus penurunan FDI global pada suku pertama 2023 masih nombor dua digit, dan terjejas oleh itu, penggunaan FDI sebenar China pada separuh pertama tahun ini jatuh sebanyak 2.7%. Bahawa China mengeluarkan garis panduan untuk merangsang pelaburan asing, boleh pada satu sisi membawa lebih banyak peluang pelaburan untuk dana merentas sempadan menentang latar belakang pertumbuhan ekonomi global yang lembap. Di sisi lain, ia mewakili visi untuk peranan pelaburan asing dalam memperbesar permintaan domestik China dan meningkatkan bekalan masa depan.

Sudah beberapa lama komuniti antarabangsa memberi perhatian besar kepada pemulihan dan pembangunan ekonomi China. Terus terang, ekonomi China secara keseluruhan memang menghadapi beberapa cabaran pada masa ini. Malah, dipengaruhi oleh faktor termasuk pandemik COVID-19 dan konflik serantau, persekitaran ekonomi global berada dalam fasa kerumitan dan kelam, dan cabaran dikongsi oleh semua negara. Satu perkara pasti adalah bahawa, dalam konteks globalisasi ekonomi, tindakan “dekupel”, memecahbelahkan rantaian industri dan bekalan, dan sekatan teknologi bukan penyelesaian kepada masalah, manakala menghadapi kesukaran, merawat mereka dengan ubat yang betul, dan menjalankan kerjasama antarabangsa yang lebih cekap adalah cara yang betul.

Penguatkuasaan dasar yang berkaitan dengan merangsang pelaburan asing di China mewujudkan keazaman kerajaan China untuk membuka lebih lanjut kepada dunia. Dengan lebih banyak dasar dan langkah sebegini dilaksanakan, syarikat dari seluruh dunia pasti akan menikmati dividen pembangunan dan berkembang bersama-sama dengan ekonomi China.

(Oleh Zhang Yongjun, Timbalan Ketua Ekonomis Pusat Pertukaran Ekonomi Antarabangsa China)

China Mosaic

http://www.china.org.cn/video/node_7230027.htm

24 garis panduan untuk menarik pelaburan asing: Resipi baru China untuk merangsang ekonomi

http://www.china.org.cn/video/2023-08/25/content_107590866.htm

SUMBER China.org.cn