Adakah Beyond Meat Bersedia untuk Pemulihan Potensi?

Beyond Meat Stock

Beyond Meat (NASDAQ:BYND), sebuah pemain utama dalam sektor daging nabati, sedang menghadapi turbulensi baru-baru ini. Saham BYND, sebuah syarikat dengan nilai pasaran semasa sebanyak $779.71 juta, telah mengalami penurunan ketara hampir 29% sepanjang bulan lalu. Penurunan ini berbeza dengan penurunan kecil 2.5% Indeks Komposit Nasdaq ($NASX) dalam tempoh masa yang sama.

Menganalisis Penurunan Saham Beyond Meat Baru-Baru Ini

Beberapa faktor telah menyebabkan cabaran terkini Beyond Meat. Terutamanya, laporan pendapatan yang mendapat sambutan negatif pada awal Ogos memainkan peranan dalam pergerakan saham menurun.

Pada suku kedua, syarikat melaporkan hasil bersih sebanyak $102.1 juta, menandakan penurunan 30.5% berbanding tahun sebelumnya. Angka ini tidak mencapai anggaran konsensus sebanyak $108.4 juta. Dalam lima suku terakhir, Beyond Meat hanya berjaya mencapai pertumbuhan hasil bersih sekali, iaitu pada Q1 2023.

Penurunan hasil ini boleh dikaitkan dengan penurunan permintaan untuk produk syarikat dan persekitaran inflasi tinggi yang berterusan. Syarikat melaporkan pengurangan 23.9% year-over-year dalam jumlah produk yang dijual dan penurunan 8.6% dalam hasil bersih per paun.

Perlu diberi perhatian, pasaran AS, yang bertanggungjawab untuk hampir 60% jumlah hasil bersih untuk suku tersebut, mengalami penurunan yang lebih mendadak. Hasil di pasaran ini turun sebanyak 40.1% dari tahun sebelumnya ke $61.2 juta.

Walaupun menghadapi cabaran ini, syarikat berjaya mengurangkan kerugian dengan ketara sebanyak 46% berbanding tahun sebelumnya, dengan kerugian sebanyak $0.83 per saham. Ini melampaui jangkaan konsensus kerugian sebanyak $0.84 per saham. Pengurusan kos yang cekap memainkan peranan penting dalam peningkatan ini, kerana perbelanjaan operasi menurun sebanyak 33% dari tahun sebelumnya ke $56 juta, terutamanya disebabkan penurunan besar dalam perbelanjaan penjualan, pentadbiran, dan am.

Perlu diberi perhatian bahawa kerugian Beyond Meat seringkali lebih sempit daripada yang dijangkakan dalam beberapa suku kewangan terakhir. Walau bagaimanapun, syarikat masih menghadapi aliran tunai negatif, dengan aliran keluar tunai sebanyak $88.34 juta dalam aktiviti operasi semasa Q2 2023. Selain itu, hutang jangka panjang meningkat sebanyak 2% dari awal tahun ke $1.2 bilion.

Cabaran dalam Permintaan Pengguna

Selain daripada isu operasi, satu tren yang lebih luas yang mungkin memberi kesan kepada prestasi Beyond Meat berkaitan dengan perubahan keutamaan dan corak penggunaan pengguna berkenaan alternatif daging. Laporan industri Deloitte dari September 2022 menekankan kepegunan dalam jualan daging berasaskan tumbuhan, dengan persepsi pengguna beralih kurang memihak berbanding 2021. Data menunjukkan bilangan pengguna yang melihat pengganti daging berasaskan tumbuhan sebagai lebih sihat, mesra alam, dan berbaloi premium telah berkurangan berbanding 2021.

Memandangkan potensi pertumbuhan Beyond Meat dalam pasaran antarabangsa, kelaziman penggunaan daging tradisional di peringkat global boleh mengehadkan pengembangannya. Menurut Laporan Pemahaman Pengguna Statista, 86% daripada responden dari 21 negara yang disurvei melaporkan memasukkan daging dalam diet harian mereka.

Potensi Kesan Faedah Jualan Singkat yang Tinggi terhadap Pergerakan Saham

Memandangkan sejarah prestasi lemah dan kepelbagaian operasi Beyond Meat yang terhad, tidak menghairankan penjual singkat menjadikan saham sebagai sasaran untuk penurunan selanjutnya. Penjual singkat meminjam saham dengan jangkaan membelinya kembali pada harga yang lebih rendah selepas penurunan. Perbezaan antara harga pembelian semula yang lebih rendah dan harga peminjaman awal merupakan keuntungan mereka.

Pada masa ini, faedah jualan singkat untuk BYND berada pada tahap tinggi sebanyak 35.58%. Ini menempatkannya sebagai saham ketiga paling banyak dijual singkat di Nasdaq ($NASX), di belakang Novavax (NVAX) dan Edible Garden (EDBL).

Keadaan ini meletakkan BYND berisiko mengalami “pemerasan singkat”. Senario sedemikian berlaku apabila berita positif atau pemangkin lain mendorong gelombang penjual singkat untuk menutup kedudukan mereka melalui pembelian, lalu meningkatkan permintaan untuk saham tersebut. Permintaan ini boleh memaksa penjual singkat tambahan untuk menutup, memperhebat momentum menaik dan berpotensi membawa kepada lonjakan tajam.

Ramalan Analis

Para analis menjangkakan Beyond Meat akan membuat kemajuan dalam mengurangkan kerugiannya. Ramalan menunjukkan peningkatan 47.5% dalam pendapatan suku semasa dan peningkatan keseluruhan 40.4% untuk FY 2023.

Walaubagaimanapun, analis kekal pesimis tentang prestasi Beyond Meat, dengan konsensus “Jualan Sederhana”. Antara 12 analis yang mengkaji saham tersebut, 6 mencadangkan penarafan “Pegang”, 1 mencadangkan “Jualan Sederhana”, dan 5 mengesyorkan “Jualan Kuat”.

Kesimpulan

Secara ringkas, walaupun Beyond Meat kelihatan akan terus merosot dalam jangka pendek, pelabur perlu berhati-hati sebelum menyertai orang ramai dalam menjual singkat saham tersebut. Pemulihan saham baru-baru ini dari keadaan terlebih jual berikutan penurunan berkaitan pendapatan menunjukkan potensi pemulihan. Walaupun menghadapi cabaran operasi, kerentanan saham yang tinggi terhadap pemerasan singkat—disebabkan daya tarikannya kepada penjual singkat—menambah unsur pergerakan ke atas yang luar biasa kepada persamaan tersebut.