Adakah ECB Akan Membrek Kenaikan Kadar Minggu Depan?

Rate Hikes

Presiden Bank Pusat Eropah (ECB), Christine Lagarde, meninggalkan dunia kewangan menerka-nerka semasa ucapannya baru-baru ini dalam seminar anjuran Pusat Ekonomi dan Kewangan Eropah, dengan menahan diri daripada mendedahkan pendirian ECB untuk mesyuarat dasar akan datang yang dijadualkan pada hari Khamis depan. Kelicikan ini datang pada persimpangan penting, dengan petunjuk ekonomi terkini menunjukkan perlambatan aktiviti ekonomi Zon Euro, sementara tekanan inflasi sedikit reda. Semua mata kini tertumpu kepada perbincangan kontroversi di kalangan pembuat dasar ECB ketika mereka menimbang sama ada untuk menghentikan kitaran kenaikan kadar semasa.

Dijadualkan pada 14 September, pembuat dasar ECB mesti mempertimbangkan sama ada perlambatan baru-baru ini dalam ekonomi mewajarkan jeda dalam siri kenaikan kadar faedah mereka. Berita hari ini menyampaikan pukulan besar apabila PMI komposit Ogos Zon Euro disemak turun sebanyak -0.3 kepada 46.7, menandakan pengecutan aktiviti ekonomi paling curam dalam hampir tiga tahun. Pada bulan Julai, dalam mesyuarat dasar sebelumnya, Presiden Lagarde ECB menekankan fleksibiliti bank, menunjukkan kesediaan untuk menaikkan kadar atau mengekalkan status quo, menyerlahkan kebergantungan bank pusat kepada data ekonomi untuk membimbing keputusan dasarnya.

Angka inflasi terkini dari Zon Euro melukiskan gambaran campuran. Pada Ogos, harga pengguna teras di Zon Euro merosot kepada +5.3% tahun ke tahun daripada +5.5% pada Julai. Walau bagaimanapun, angka ini kekal jauh di atas sasaran harga jangka sederhana ECB sebanyak 2.0%. Di sektor perindustrian, data Indeks Harga Pengeluar (PPI) Zon Euro mendedahkan penurunan yang lebih ketara daripada yang dijangkakan. PPI Julai merosot kepada -7.6% tahun-ke-tahun daripada -3.4% tahun-ke-tahun pada Jun, menandakan penurunan paling tajam dalam 14 tahun. Menambah kerumitan kepada prospek inflasi, satu tinjauan jangkaan pengguna bulanan daripada ECB menunjukkan peningkatan tidak dijangka dalam jangkaan CPI 3 tahun pengguna Julai, naik daripada 2.3% pada Jun kepada 2.4%.

Sentimen pasaran kini meletakkan peluang kenaikan kadar 25 mata asas oleh ECB pada mesyuarat dasar akan datang pada 25%. Ini merupakan penurunan ketara daripada anggaran 60% peluang kenaikan kadar sebelum ini, peralihan yang dicetuskan oleh perlambatan inflasi teras di Zon Euro. Pembuat dasar ECB mendapati diri mereka dalam keadaan ketidakpastian, tercabar antara meneruskan tren kenaikan kadar atau memilih jeda. Minggu lepas, ahli Lembaga Eksekutif ECB Isabel Schnabel menyatakan bahawa walaupun inflasi kekal tinggi, prospek pertumbuhan telah merosot berbanding ramalan Jun. Di samping itu, ahli Majlis Pentadbiran ECB Mario Centeno menekankan pada hari Isnin risiko menaikkan kadar faedah terlalu ketara kerana ekonomi Zon Euro menyesuaikan diri dengan keadaan kewangan baru.

Cabaran kembar tekanan inflasi yang degil dan ekonomi yang melambat telah menimbulkan kebimbangan tentang stagflasi. Bank J Safra Sarasin secara ringkas menyatakan, “Zon Euro terperangkap dalam stagflasi, dan pelarian cepat kelihatan tidak mungkin.” Morgan Stanley telah mengubah ramalannya, kini menjangkakan ECB akan berhenti pada September disebabkan data ekonomi Zon Euro baru-baru ini tidak mencapai jangkaan. Mereka berkomen, “Kami menyemak ramalan ECB kami dan menjangkakan jeda pada September. Kami kini menjangkakan kadar terminal pada 3.75%.” Walau bagaimanapun, ahli Majlis Pentadbiran ECB yang lebih hawkish percaya bahawa bank pusat mungkin perlu menaikkan kadar lebih tinggi sebelum mempertimbangkan jeda. Ahli Majlis Pentadbiran ECB Klaus-Dieter Wunsch menekankan pada hari Sabtu bahawa masih terlalu awal untuk membincangkan pemberhentian kenaikan kadar, dengan menyebut inflasi yang “sangat degil” sebagai faktor.