Adakah Optimisme untuk Saham Nvidia Terlalu Berlebihan?

Nvidia Stock

Nvidia (NASDAQ:NVDA) mengalami peningkatan luar biasa ke rekod tertinggi semua masa pada Khamis lepas berikutan pengumuman pendapatan luar biasa untuk suku tahun fiskal kedua, ditambah dengan unjuran jualan Q3 sebanyak $16 bilion – angka yang jauh melampaui anggaran $12.5 bilion. Unjuran ini menekankan kedudukan Nvidia yang menonjol sebagai penerima manfaat utama dari tren kecerdasan buatan (AI) yang sedang berlangsung. Terutamanya, operator pusat data sedang giat memperoleh pemproses Nvidia kerana kemahirannya dalam menguruskan beban kerja besar yang penting untuk aplikasi AI. Walau bagaimanapun, peningkatan permintaan pemproses Nvidia yang dijangka besar telah mencetuskan peningkatan semangat yang melampau di kalangan para penganalisis, lalu menimbulkan kebimbangan bahawa sesetengah mungkin terlalu optimis.

Peningkatan nilai Nvidia ke puncak sejarah baru ini telah menggerakkan para penganalisis untuk meningkatkan sasaran harga saham mereka sehingga 32% di atas nilai semasanya. Rosenblatt Securities memberi komen, “Prestasi luar biasa Nvidia dan ramalan optimis berturut-turut adalah tanpa tandingan dan hanya permulaan,” ketika firma itu menyesuaikan sasaran harga sahamnya dari $800 ke $1,100. Berikutan laporan pendapatan luar biasa minggu lepas, purata sasaran harga yang ditetapkan oleh para penganalisis untuk Nvidia telah meningkat kepada $644. Ini membayangkan peningkatan tambahan 32% di atas lonjakan 234% yang telah dialami saham tahun ini.

Nvidia telah mengukuhkan dominasinya dalam pasaran pemproses AI, dikenali kerana kemahirannya dalam mengendalikan beban kerja intensif yang penting untuk menggerakkan alat seperti ChatGPT OpenAI. Huang, CEO Nvidia, baru-baru ini menyatakan bahawa beliau menjangkakan sebahagian besar pasaran pusat data $1 trilion akan beralih ke pengkomputeran pecut untuk menyokong model AI generatif. Peralihan ini dijangka akan meningkatkan lagi permintaan untuk pemproses Nvidia.

Dengan penilaian Nvidia mencapai ketinggian luar biasa, saham kini didagangkan pada premium 50% berbanding Indeks Saham Nasdaq 100 ($IUXX) (QQQ). Walaupun penilaian dan harga yang memecah rekod, sesetengah penganalisis percaya bahawa potensi Nvidia untuk naik lebih tinggi masih ada. Evercore Wealth Management menyatakan, “Walaupun keraguan tentang keupayaan Nvidia untuk menjustifikasi penilaian wujud, keadaan semasa menunjukkan kemungkinan yang munasabah untuk mencapainya. Memandangkan pertumbuhan luar biasa yang disaksikan, penilaian ini tidak terlalu curam.”

Ketika optimisme yang berterusan mengelilingi Nvidia, sekumpulan penganalisis menyatakan kebimbangan bahawa semangat ini mungkin terlalu melampau. Entiti penyelidikan New Constructs mengakui hormatnya terhadap perniagaan dan pengurusan Nvidia; walau bagaimanapun, ia menegaskan bahawa membeli saham Nvidia pada penilaian semasa adalah tidak logik. Selain itu, NZS Capital membuat perbandingan dengan lonjakan dan penurunan berikutnya yang dialami oleh entiti seperti Cisco Systems pada akhir 1990-an semasa kegilaan internet. NZS Capital menyatakan, “Pada masa ini, kegilaan global untuk unit pemprosesan grafik (GPU) sedang berlangsung. Kegilaan ini mungkin akan pecah secara dramatik dalam beberapa tahun akan datang, memandang bekalan berlebihan yang akan menjadikan banyak GPU tidak aktif.”