Alat Dalam Talian Baharu Tersedia untuk Membantu Penyedia Penjagaan Kesihatan Mengenal Pasti Kanser Payudara yang Sukar Didiagnosis

Sumber Mungkin Membantu Mengenal Pasti Kanser Payudara Sukar Diagnosis Inflamasi Lebih Cepat dan pada Peringkat Awal

DALLAS, 12 Sept. 2023 — Satu sistem pemarkahan diagnostik baharu, yang dibangunkan oleh pakar kanser payudara terkemuka, kini boleh didapati sebagai alat atas talian yang mudah digunakan melalui Susan G. Komen®, organisasi kanser payudara terkemuka dunia. Alat ini akan membantu pembekal penjagaan kesihatan mengenali dan mendiagnosis dengan berkesan satu kanser payudara jarang dan agresif, kanser payudara inflamasi.


Komen Logo (PRNewsfoto/Susan G. Komen)

Alat sistem pemarkahan Kanser Payudara Inflamasi (IBC) atas talian baharu tersedia di https://www.komen.org/ibc dan mungkin membantu meningkatkan ketepatan diagnosis, meramalkan hasil, membimbing keputusan rawatan dan penyertaan dalam ujian klinikal.

Sebelum pembangunan Sistem Pemarkahan IBC yang dicadangkan, IBC kekurangan definisi perubatan objektif rasmi dan diagnosis kerap ditangguhkan, disalahdiagnosis atau terlepas sama sekali. Alat atas talian baharu ini bertujuan untuk menyediakan kriteria diagnostik IBC yang dicadangkan dalam alat mudah guna untuk membantu mengenali IBC dengan lebih cepat dan berkesan dalam klinik.

IBC kerap berkembang dengan cepat dan mudah dikelirukan dengan jangkitan payudara kerana gejala seperti kemerahan dan pembengkakan, dan kekerapan ketiadaan benjolan payudara. IBC sukar dilihat pada mamogram kerana ia mungkin hanya kelihatan sebagai penebalan kulit. Ini mengakibatkan kira-kira 30% pesakit IBC pertama kali didiagnosis pada peringkat IV (kanser payudara metastasis de novo), bermaksud kanser payudara mereka telah merebak ke bahagian badan yang lain.

“IBC secara historikal sukar didiagnosis dan tiada perubahan kepada pendekatan diagnostik telah dibuat sejak 1960-an,” kata Dr. Reshma Jagsi, Sarjana Komen dan Profesor dan Pengerusi Jabatan Onkologi Radiasi Lawrence W. Davis di Emory University School of Medicine. “Alat pertama seumpamanya ini mungkin membantu pembekal penjagaan kesihatan mengenali dan mendiagnosis IBC dan juga membolehkan penyelidik mengkaji biologi IBC, membuat penemuan untuk memajukan kemajuan menuju penjagaan peribadi untuk semua pesakit IBC pada masa depan.”

Sistem Pemarkahan IBC yang dicadangkan dibangunkan melalui usaha kerjasama antara Susan G. Komen, Yayasan Penyelidikan Kanser Payudara Inflamasi (IBCRF) dan Yayasan Milburn, yang mengumpulkan pasukan pakar kanser payudara terkemuka termasuk klinikus, penyelidik, dan pesakit IBC. Ia kini disahkan oleh pasukan penyelidik di dua pusat IBC terbesar di dunia yang diketuai oleh Dr. Filipa Lynce di Dana-Farber Cancer Institute, dan Dr. Wendy A. Woodward di MD Anderson Cancer Center. Kerja pengesahan sistem pemarkahan ini disokong oleh geran yang dianugerahkan oleh Susan G. Komen dan merupakan sebahagian daripada usaha kerjasama kumpulan untuk memajukan penyelidikan dan penjagaan IBC melalui pendekatan inovatif.

“Saya menggalakkan rakan pembekal penjagaan kesihatan saya menggunakan Sistem Pemarkahan IBC apabila menangani pesakit yang mempunyai kebimbangan tentang perubahan pada payudara mereka, seperti pembengkakan dan kemerahan. Menggunakan alat ini boleh mempercepatkan diagnosis IBC dan memulakan rawatan pada peringkat awal bagi mereka yang mempunyai diagnosis kanser payudara invasif yang disahkan,” kata Dr. Lynce.

“Penciptaan alat ini mencerminkan komitmen mendalam Komen, Yayasan Penyelidikan Kanser Payudara Inflamasi dan Yayasan Milburn untuk mempercepatkan kemajuan dalam mengesan dan merawat kanser payudara inflamasi. Dengan bantuan saintis dan pembekal perubatan terkemuka di seluruh AS, kami akan membantu beribu-ribu pesakit menerima diagnosis awal dan lebih tepat penyakit agresif ini dan mendapatkan penjagaan berkualiti tinggi yang mereka perlukan untuk terus hidup,” kata Naib Presiden Misi untuk Susan G. Komen, Victoria Wolodzko Smart. “Saya yakin alat ini akan meningkatkan hasil untuk semua pesakit IBC pada masa depan.”

Mengenai Susan G. Komen®
Susan G. Komen adalah organisasi kanser payudara nirlaba terkemuka dunia, bekerja untuk menyelamatkan nyawa dan mengakhiri kanser payudara selamanya. Komen mempunyai pendekatan menyeluruh 360 darjah yang tidak setanding untuk memerangi penyakit ini dan menyokong jutaan orang di AS dan di negara-negara di seluruh dunia. Komen menjadi pendokong untuk pesakit, mendorong penemuan penyelidikan, meningkatkan akses ke penjagaan berkualiti tinggi, menawarkan sokongan langsung kepada pesakit dan memberi kuasa kepada orang ramai dengan maklumat yang boleh dipercayai. Ditubuhkan oleh Nancy G. Brinker, yang berjanji kepada kakaknya, Susan G. Komen, bahawa dia akan mengakhiri penyakit yang merenggut nyawa Suzy, Komen kekal komited untuk menyokong mereka yang terjejas oleh kanser payudara hari ini, sambil gigih mencari penawar esok. Lawati komen.org atau hubungi 1-877 GO KOMEN. Sambung dengan kami di media sosial di ww5.komen.org/social.

Mengenai Yayasan Penyelidikan Kanser Payudara Inflamasi (IBC)
Sejak 1999 Yayasan Penyelidikan Kanser Payudara Inflamasi (IBCRF) telah memimpin jalan dalam memperbaiki kehidupan mereka yang tersentuh oleh kanser payudara inflamasi (IBC) melalui kuasa tindakan dan advokasi. Ini dicapai dengan gigih menggalakkan penyelidikan inovatif, secara kreatif mendidik pemegang taruh, dan dengan gigih memperjuangkan pesakit semasa dan pesakit IBC yang telah sembuh.

Sebagai organisasi berasaskan web nirlaba, IBCRF bergantung kepada sukarelawan yang berdedikasi di seluruh negara. Dibimbing oleh Lembaga Penasihat Perubatan, sekumpulan profesional onkologi luar biasa, IBCRF telah membiayai penyelidikan IBC yang memberi tumpuan kepada pesakit yang menghasilkan penemuan baharu serta ujian klinikal. Ketahui lebih lanjut di www.ibcresearch.org atau hubungi 1-877 stop ibc. Di media sosial? Sertai kami di Facebook dan Twitter (@IBCResearch).

Mengenai Yayasan Milburn®
Yayasan Milburn adalah yayasan swasta yang membina perkongsian strategik kreatif dengan badan amal awam dan syarikat untuk-keuntungan untuk mendorong inovasi filantropi untuk penyelidikan kanser payudara dan lebih. Yayasan Milburn lahir daripada kasih sayang seorang bapa kepada anak perempuannya apabila dia didiagnosis dengan Kanser Payudara Inflamasi Negatif Triple. Milburn adalah penerima bangga Anugerah Capaian 2016 Susan G. Komen (untuk inovasi pengumpulan dana). Organisasi yang berminat dalam Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR), Filantropi Usahasama, Pelaburan Impak atau Filantropi Aktivis harus menghubungi kami untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana sumbangan kami boleh digandingkan dengan objektif rakan strategik untuk memperhebat kesan. Ketahui lebih lanjut atau hubungi kami dengan melawat TheMilburnFoundation.org.

HUBUNGI:
Amy Jo Steinbruecker
Susan G. Komen
972-701-2071
asteinbruecker@komen.org

SUMBER Susan G. Komen untuk Penawar