Ariceum Therapeutics memberi dos pertama kepada pesakit pertamanya dengan dadah radiofarmaseutikal sasaran kelas pertama satoreotide dalam kajian Fasa Ibnya dalam kanser paru-paru sel kecil

Ariceum membangunkan satoreotide pertama dan terbaik dalam kelas antagonis reseptor somatostatin 2 dalam kanser paru-paru sel kecil stadium meluas
Reka bentuk kajian Fasa Ib akan dibentangkan di Kongres Persatuan Perubatan Nuklear Eropah 2023 (EANM 2023) di Vienna, Austria pada 10 September 2023

BERLIN, 7 Sept. 2023 — Ariceum Therapeutics (Ariceum), sebuah syarikat bioteknologi swasta yang membangunkan produk radiofarmaseutikal untuk diagnosis dan rawatan kanser tertentu yang sukar dirawat, dengan sukacitanya mengumumkan bahawa pesakit pertama telah diberi dos pertama molekul pelopor kelas pertama, satoreotide, yang mensasarkan kanser paru-paru sel kecil stadium meluas (ES-SCLC), di Pusat Kesihatan Murdoch University di Perth, Australia.

Ariceum telah berjaya memulakan kajian Fasa Ib pelbagai pusat, label terbuka yang akan menyiasat keselamatan dan tolerabilitas pasangan ‘teranostik’ antagonis reseptor somatostatin 68Ga-Satoreotide Trizoxetan (SSO120) dan 177Lu-satoreotide tetraxetan (SSO110) dalam pesakit dengan ES-SCLC. Objektif utama kajian ini adalah untuk menetapkan dos dan jadual Fasa 2 yang disyorkan.

‘Teranostik’ adalah pendekatan menggunakan dua ubat berpasangan – yang pertama, agen diagnostik untuk mengenal pasti sel yang mempamerkan penanda biologi tertentu; dan yang kedua, ubat terapeutik, untuk bertindak ke atas sel-sel tersebut. Kedua-dua agen diagnostik dan ubat terapeutik mengandungi peptida proprietari Ariceum, satoreotide, yang merupakan antagonis kelas pertama dan terbaik dalam kelas reseptor somatostatin 2 (SST2), sejenis protein permukaan sel yang kerap dilebih ekspresikan dalam kanser tertentu termasuk kanser paru-paru sel kecil (SCLC).

Kajian bertajuk LuSato-1 ini merangkumi pesakit dengan ES-SCLC yang masing-masing akan menerima suntikan yang mengandungi agen pengimejan diagnostik, antagonis reseptor somatostatin sebelum menjalani imbasan tomografi pancaran positron (PET). Ini akan menentukan sama ada tumor pesakit itu mengekspresikan SST2. Pesakit yang dikenal pasti dengan ekspresi SST2 yang disahkan akan menerima dos eskalasi satoreotide, sebagai tambahan kepada imunoterapi atezolizumab, perencat titik semak PD-L1, semasa fasa penyelenggaraan rawatan mereka sehingga dos fasa 2 yang disyorkan dapat ditakrifkan. Pesakit tambahan mungkin didaftarkan dalam kohort pengembangan. Butiran lanjut mengenai kajian boleh didapati di Australian Clinical Trials, di bawah pengenalpastian Ariceum SSO11O-01.

Manfred Rüdiger, PhD, Ketua Pegawai Eksekutif Ariceum Therapeutics, berkata: “Permulaan kajian Fasa Ib ini merupakan tonggak penting yang dicapai oleh Syarikat dalam kerjasama rapat dengan rakan kongsi kami di Australia dan Eropah. Kami percaya bahawa produk radiofarmaseutikal sistemik sasaran utama kami, satoreotide, berpotensi menunjukkan keputusan positif dalam pesakit dengan kanser paru-paru sel kecil stadium meluas. Teranostik memberi harapan besar sebagai bentuk terapi kanser yang sangat ditargetkan, menggunakan pendekatan ‘cari dan musnah’ untuk mencari tumor sambil menjaga tisu sihat.”

Germo Gericke, Ketua Pegawai Perubatan Ariceum Therapeutics, berkata:”Walaupun sekatan titik semak imun telah memperbaiki rawatan ES-SCLC, kekambuhan penyakit kerap berlaku awal dalam fasa penyelenggaraan. Menambah radioterapi sasaran dengan satoreotide kepada sekatan titik semak imun dalam tetapan penyelenggaraan menjanjikan untuk memperbaiki kesan terapeutik terapi penyelenggaraan.”

Abstrak mengenai kajian LuSato-1 akan dibentangkan di Kongres Persatuan Perubatan Nuklear Eropah 2023 (EANM 2023) di Vienna, Austria, pada 10 September 2023. Butiran pembentangan di bawah.

Abstrak OP-230Sesi Pembentangan Lisan Teratas (TROP): Jawatankuasa Onkologi & TeranostikSesi: 606 – Rawatan Tumor NeuroendokrinTajuk abstrak: Kajian fasa I teranostik untuk menilai keselamatan dan tolerabiliti 177Lu-satoreotide tetraxetan dengan imej rakan 68Ga-satoreotide trizoxetan dalam peserta dengan kanser paru-paru sel kecil stadium meluas (ES-SCLC) pada terapi penyelenggaraan atezolizumabPenulis: L. Emmett, J. Cardaci, K. O’Byrne, S. Arulananda, A. Prawira, B. Pais, M. Crumbaker, N. LenzoTarikh & Masa: 10 September, 4:45-6:15pm CEST

Nota kepada Editor

Mengenai Ariceum Therapeutics

Ariceum Therapeutics (Ariceum) adalah syarikat radiofarmaseutikal klinikal persendirian yang memberi tumpuan kepada diagnosis dan rawatan sasaran presisi kanser neuroendokrin tertentu dan kanser agresif sukar dirawat yang lain. Nama Ariceum adalah anagram untuk ‘Marie Curie’ yang penemuan radium dan polonium olehnya menyumbang besar dalam mencari rawatan untuk kanser.

Produk radiofarmaseutikal sistemik sasaran utama Ariceum, 177Lu-satoreotide tetraxetan (“satoreotide”), adalah antagonis reseptor somatostatin jenis 2 (SST2) yang dilebih ekspresikan dalam tumor neuroendokrin (NET) dan beberapa kanser agresif seperti kanser paru-paru sel kecil (SCLC), yang kesemuanya mempunyai pilihan rawatan yang terhad dan prognosis yang buruk. Satoreotide sedang dibangunkan sebagai pasangan ‘teranostik’ untuk diagnosis dan rawatan radionuklid sasaran gabungan tumor-tumor ini.

Ariceum Therapeutics, dilancarkan pada 2021, memperoleh semua hak daripada Ipsen. Ipsen kekal sebagai pemegang saham dalam Syarikat. Ariceum beribu pejabat di Berlin, dengan operasi di Jerman, Australia, United Kingdom, Amerika Syarikat dan Switzerland dan aktiviti secara global.

Ariceum diketuai oleh pasukan pengurusan yang sangat berpengalaman dan disokong oleh pelabur pakar termasuk EQT Life Sciences (dahulunya LSP), HealthCap, Pureos Bioventures, Andera Partners dan Earlybird Venture Capital. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.ariceum-therapeutics.com

SUMBER Ariceum Therapeutics