Astraveus melantik pakar mikrofluida Etienne Fradet sebagai Ketua Pegawai Teknikal

  • Etienne Fradet membawa kepakaran industri yang luas dan rekod prestasi yang cemerlang dalam membawa teknologi mikrofluida inovatif ke pasaran
  • Perlantikan mengukuhkan kedudukan Astraveus dalam bidang pembuatan CGT kerana ia berusaha untuk membangunkan dan mengkomersialkan platform Lakhesys

PARIS, 31 Ogos 2023 — Astraveus SAS (“Astraveus” atau “Syarikat”), pencipta kilang sel modular, mikrofluida yang mengubah pembuatan terapi sel dan gen (CGT), hari ini mengumumkan pelantikan Etienne Fradet sebagai Ketua Pegawai Teknikal.

Etienne membawa kepakaran industri yang luas ke organisasi merentasi pembangunan produk, perindustrian, dan jualan. Sebelum menyertai Astraveus, beliau memegang jawatan pengurusan kanan di Stilla Technologies, sebuah syarikat mikrofluida digital PCR (tindak balas berantai polimerase) berasaskan Paris. Semasa di sana, beliau memainkan peranan penting dalam membawa dua generasi sistem PCR digital mikrofluida automatik ke pasaran, secara berkesan menjembatani jurang antara teknologi PCR dan penjujukan. Beliau memegang PhD dalam Mikrofluida Titisan dari Ecole Polytechnique.

Astraveus merevolusikan bidang pembuatan CGT dengan platform LakhesysTM, kilang sel hujung ke hujung yang menggunakan pengoptimuman proses mendalam dan bioprosesor mikrofluida pakai buang untuk memberikan hasil yang lebih baik dengan input yang berkurangan. Dengan menghapuskan keperluan untuk infrastruktur berskala besar, mengurangkan kos dan masa pemprosesan, serta mengatasi cabaran logistik yang dikaitkan dengan pembuatan CGT, Astraveus berusaha untuk memperluaskan akses pesakit ke terapi hayat ini.

Di teras inovatif Lakhesys terdapat bioprosesor mikrofluida, yang meniru perfusi organ dan secara signifikan mempercepatkan pertukaran molekul yang diperlukan untuk mengekalkan dan mengubah sel menjadi agen terapeutik yang berkesan. Tahap ketepatan dan peminiaturan yang tinggi yang memungkinkan oleh bioprosesor mikrofluida membolehkan pembuatan yang lebih cekap, mengurangkan tenaga kerja, ruang lantai dan keperluan tenaga, dengan itu menjana kurang sisa dan menjadikan proses jauh lebih murah dan hijau.

Jérémie Laurent, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Astraveus, berkata:Etienne membawa pengalaman dan kepakaran yang amat penting kepada Astraveus apabila kami memasuki peringkat seterusnya pembangunan kami. Dengan penglibatan dan sokongannya, kami akan dapat mempercepatkan pembangunan platform kilang sel Lakhesys kami dan menyampaikan visi revolusioner kami untuk mendemokrasikan akses kepada terapi sel dan gen.

Etienne Fradet, Ketua Pegawai Teknikal Astraveus, menambah:Astraveus adalah syarikat inovatif dengan pendekatan unik dan visi ambisius untuk mengubah akses pesakit kepada terapi hayat ini. Ia adalah pasukan yang luar biasa berbakat, dan saya berbesar hati untuk bekerja dengan mereka bagi membangunkan platform Lakhesys revolusioner Syarikat ini.

Mengenai Astraveus

Astraveus membangunkan penyelesaian pembuatan terapi sel dan gen (CGT) generasi seterusnya. Kilang sel Astraveus meminiaturkan dan mengotomatikkan pembuatan terapi sel dan gen dalam penyelesaian mikrofluida hujung ke hujung, modular yang unik, yang meniru keanggunan sistem semula jadi. Pengoptimuman proses mendalam platform membolehkan ketepatan yang lebih besar dan oleh itu replikasi yang lebih mudah pembuatan optimum, menyampaikan terapi yang lebih baik dengan cara yang lebih kos dan masa efisien, menggunakan bahan yang lebih sedikit dan dengan impak alam sekitar yang berkurangan. Dengan potensi penuh terapi sel dan gen terhad hari ini oleh kos yang tinggi dan hasil terbatas, penyelesaian transformatif ini berpotensi untuk membolehkan revolusi terapeutik dalam skala, membantu menjadikan terapi hayat ini boleh diakses kepada beribu-ribu pesakit di seluruh dunia yang memerlukannya. Astraveus adalah syarikat berasaskan Paris yang diasaskan pada tahun 2016 oleh Jérémie Laurent di Hospital St Louis dan disokong oleh rakan kongsi AdBio, M Ventures, Johnson & Johnson Innovation – JJDC Inc, dan Bpifrance Large Venture.

Astraveus adalah ahli #FrenchTech2030, program oleh La French Tech, yang memberikan sokongan daripada institusi Perancis yang terkemuka seperti Secrétariat Général Pour l’Investissement dan BPIFrance.

www.astraveus.com.