Avenir LNG tempatkan trio bunker LNG dengan Wilhelmsen Ship Management

Iagereek Avenir LNG places LNG bunker trio with Wilhelmsen Ship Management

SINGAPURA, 12 Sept. 2023 — Pembekal tenaga global berskala kecil untuk LNG dan pemilik kapal gas Avenir LNG Limited (Avenir) yang beribu pejabat di London telah menganugerahkan pengurusan tiga kapal bunker LNG kepada Wilhelmsen Ship Management (Wilhelmsen). Kapal yang dianugerahkan adalah Avenir Achievement, Avenir Ascension dan Avenir Aspiration.


Left - Carl Schou (CEO and President of Wilhelmsen Ship Management) and Right - Peter Mackey (CEO of Avenir LNG)

“Kami sangat gembira untuk memulakan perjalanan ini dengan pelanggan baru kami, Avenir dan kami berharap dapat mengurus kapal tangki bunker LNG canggih ini, yang memainkan peranan penting dalam transisi tenaga industri yang sedang berlangsung. Kami teruja dengan peluang kerjasama ini akan bawa dan nilai yang akan disampaikan kepada kedua-dua pihak,” kata Carl Schou, CEO dan Presiden Wilhelmsen Ship Management.

Avenir adalah pelanggan baru untuk Wilhelmsen. Ketiga-tiga kapal itu sebelum ini diurus oleh Hoegh LNG, salah satu daripada tiga pemegang saham unggulan Avenir LNG bersama-sama Stolt Nielsen Ltd dan Golar LNG.

Hoegh LNG telah banyak menyumbang kepada kejayaan Avenir LNG sejak syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2018, meletakkan asas kukuh untuk masa depan. Kami memuji segala kerja keras mereka dan Hoegh LNG akan terus menjadi sebahagian penting daripada trajektori pertumbuhan kami sebagai pemegang saham utama. Penganugerahan kepada Wilhelmsen, salah satu pengurus kapal terkemuka dunia dengan jangkauan global, mewakili batu loncatan baru dalam perjalanan kami dan kami yakin sepenuhnya akan nilai tambah yang mereka bawa,” kata CEO Avenir LNG Peter Mackey.

Dengan visi strategik baru dan aset yang kukuh, beliau menambah bahawa Avenir berada dalam kedudukan yang baik untuk mengharungi apa yang sering menjadi pasaran yang tidak menentu.

Syarikat yang disenaraikan di Oslo ini kini mempunyai jumlah armada 5 buah kapal tangki. Kapal terbaru yang menyertai armada ialah Avenir Achievement 20,000-cbm pada bulan Mei tahun lalu. Ia juga memiliki terminal LNG berskala kecil di Sardinia, dengan aset/perkongsian kini beroperasi di China, Malaysia, Mediterranean, Laut Baltik dan Caribbean.

Mengenai Wilhelmsen Ship Management

Wilhelmsen Ship Management adalah syarikat Wilh. Wilhelmsen Group. Wilhelmsen adalah salah satu pengurus kapal pihak ketiga terbesar di dunia dengan portfolio lebih daripada 450 buah kapal dan 11,000 pelaut aktif.

Mengenai Avenir LNG Ltd

Avenir LNG membekalkan LNG berskala kecil kepada industri luar grid, penjanaan kuasa dan pengangkutan maritim. Avenir LNG dengan cepat menjadi salah satu penyedia penyelesaian LNG berskala kecil terkemuka, dengan armada kapal tangki LNG berskala kecil dan aset terminal serta bekerjasama dengan rakan kongsi tempatan untuk membuka pasaran baru untuk gas asli.

SUMBER Wilhelmsen Ship Management