Bank Pusat Amerika Syarikat Berkemungkinan Abaikan Kenaikan Inflasi Baru-Baru Ini, Ramal Ahli Ekonomi

iStock 1432418176 Federal Reserve Likely to Overlook Recent Inflation Rise, Economists Predict

Walaupun angka inflasi Ogos lebih tinggi daripada jangkaan, ahli ekonomi percaya bahawa Federal Reserve akan mengekalkan pendirian semasa dan tidak memperkenalkan perubahan dasar serta-merta. Wall Street seolah-olah menggemakan sentimen ini, dengan tindak balas redha berikutan data inflasi baru-baru ini yang melampaui jangkaan.

Biro Statistik Buruh melaporkan peningkatan ketara dalam harga pengguna bagi Ogos, didorong oleh kenaikan mendadak dalam harga minyak. Indeks Harga Pengguna (CPI) mengalami pertumbuhan 0.6% dari bulan sebelumnya dan peningkatan 3.7% berbanding bulan yang sama tahun lepas. Ini mewakili lonjakan yang ketara daripada angka Julai, yang berada pada pertumbuhan bulanan 0.2% dan tahunan 3.2%. Ramalan ahli ekonomi, berdasarkan data Bloomberg, menganggarkan kenaikan tahunan pada 3.6%.

Tindak balas pasaran terhadap statistik ini redha. S&P 500 menunjukkan peningkatan kecil sekitar 0.3%. Begitu juga, Dow Jones Industrial Average naik kira-kira 0.2% dalam jam dagangan pagi, dengan teknologi mendominasi Nasdaq Composite menunjukkan kemajuan 0.3%.

Ramalan berkaitan keputusan kadar Federal Reserve, seperti yang diwakili oleh Alat FedWatch CME, mencadangkan kebarangkalian 97% bahawa institusi itu akan menahan diri daripada meningkatkan kadar dalam mesyuarat akan datang, lonjakan daripada ramalan 92% hanya sehari sebelumnya.

Sam Millette, strategis pendapatan tetap di Commonwealth Financial Network, memberi komen tentang data inflasi, menyatakan bahawa walaupun angka-angka menunjukkan cabaran berterusan dalam mencapai sasaran inflasi 2% Federal Reserve, statistik baru-baru ini tidak mungkin mencetus perubahan kadar dalam perhimpunan Federal Reserve yang bakal diadakan.

Tindak balas Federal Reserve terhadap kecenderungan inflasi kekal penting untuk dinamik pasaran. Baru-baru ini, sentimen umum telah menggalakkan tentang pendekatan Fed untuk menguruskan inflasi, berjaya menyederhanakan kadar inflasi yang sangat tinggi tanpa mencetuskan kemelesetan.

Walau bagaimanapun, keputusan institusi itu kekal penting dalam mengekalkan keseimbangan ekonomi. Petunjuk berterusan inflasi yang tidak terkawal mungkin memaksa pembuat dasar bank pusat untuk mengamalkan kawalan yang lebih ketat.

Sebahagian besar peningkatan inflasi disebabkan oleh lonjakan harga gas. Faktor luaran, seperti peristiwa geopolitik dan kesannya terhadap sektor tenaga, kekal mencabar bagi ekonomi AS, dan ia berada di luar pengaruh Federal Reserve.

Claudia Sahm, bekas ahli ekonomi di Lembaga Rizab Persekutuan dan pengasas Sahm Consulting, menunjukkan bahawa faktor geopolitik luaran memainkan peranan penting dalam mempengaruhi harga tenaga. Tindak balas pasaran yang diukur terhadap data baru-baru ini menunjukkan Federal Reserve tidak akan mengamalkan langkah agresif semasa perhimpunan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan yang bakal diadakan. Sebaliknya, pendekatan sabar dijangka sehingga perbincangan seterusnya pada bulan November.

Nancy Vanden Houten, ahli ekonomi terkemuka di Oxford Economics, berkongsi pandangan yang menunjukkan bahawa memandangkan ekonomi yang semakin perlahan, pasaran pekerjaan yang longgar, dan pertumbuhan upah yang sederhana, inflasi mungkin akan terus melambat. Ini akan membolehkan Federal Reserve untuk menegakkan dasar semasanya, dengan potongan kadar yang diunjurkan sekitar pertengahan 2024.

Walau bagaimanapun, tren inflasi kekal tumpuan untuk keputusan monetari pada masa hadapan. Beberapa pakar meramalkan bahawa jika trajektori harga minyak terus meningkat, Federal Reserve mungkin akan menimbang semula pendiriannya.

Dalam ulasan baru-baru ini, Chris Zaccarelli, ketua pegawai pelaburan di Independent Advisor Alliance, memerhatikan, “Walaupun data terbaru bukanlah yang kebanyakan pelabur harapkan, skop pasaran kekal tidak berubah. Data menunjukkan bahawa strategi Federal Reserve masih sah, tanpa keperluan segera untuk pengkalibrasian drastik.”