Brits tidak membiarkan keraguan menghalang mereka daripada perbankan AI

70 orang British tidak membiarkan kebimbangan menghalang mereka daripada perbankan AI

LONDON, 4 Sept. 2023 – Walaupun pelanggan bimbang tentang bank menggunakan AI, mereka masih mahu memanfaatkan sepenuhnya peluang yang ditawarkan teknologi kepada sektor perbankan, kajian baru daripada GFT mendapati.

Logo GFT

Gugup, bimbang dan tidak boleh dipercayai adalah tiga perasaan paling biasa yang dikaitkan oleh pengguna British apabila bank mereka menggunakan kecerdasan buatan (AI), menurut kaji selidik baru yang dikeluarkan hari ini.

Kegugupan ini mungkin disebabkan oleh kurangnya pemahaman, di mana kajian menunjukkan pembahagian yang sama rata antara pengguna yang mendakwa memahami (41%) dan tidak memahami (41%) bagaimana teknologi ini berfungsi.

Walaupun begitu, hanya 27% pengguna mengatakan mereka tidak mahu bank mereka menggunakan teknologi ini sama sekali, dengan 61% pengguna gembira dengan bank mereka menggunakan AI untuk menyokong mereka, dan 13% teruja dengan potensi AI dalam perbankan.

Data ini datang daripada Indeks Gangguan Perbankan GFT yang terbaru, penilaian suku tahunan tentang sentimen pengguna terhadap perbankan digital.

Orang muda berasa mereka mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang AI, bagaimanapun, dengan 58% daripada mereka berusia 25-34 tahun yakin mereka tahu apa teknologi itu, berbanding hanya 26% daripada mereka berusia 55 tahun ke atas.

Sejajar dengan kebimbangan dan kurangnya pemahaman pengguna, hanya sedikit yang gembira dengan bank mereka menggunakan AI untuk menyokong keperluan perbankan harian mereka. Hanya 33% mahu teknologi itu digunakan untuk menyokong pencegahan penipuan, diikuti dengan penggunaannya dalam membantu pelanggan mengelakkan kesulitan kewangan (20%), memberikan nasihat peribadi tentang kewangan pelanggan (15%) dan menyokong keputusan kredit seperti kelulusan gadai janji dan pinjaman bank (14%).

Richard Kalas, Pengarah Penyelesaian Pelanggan, Perbankan Runcit di GFT UK, berkata: “Kini terdapat banyak perbincangan mengenai AI; kedua-dua manfaat dan visi masa depan yang menakutkan. Adalah penting agar bank yang menggunakan AI membawa pelanggan mereka dalam perjalanan bersama mereka, untuk menunjukkan bahawa mereka menggunakan teknologi dengan selamat, terjamin dan demi kepentingan terbaik pelanggan.”

Kajian ini adalah sebahagian daripada kaji selidik global yang lebih luas, yang menyoal 12,000 orang di UK, Itali, Jerman, AS, Poland dan Jepun. Laporan Indeks Gangguan Perbankan UK termasuk analisis terperinci lanjut tersedia di sini.

Dijalankan setiap suku tahun, Indeks Gangguan Perbankan GFT terbaru yang terkini boleh didapati di sini.

Logo: https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/09/cc73ed64-gft_logo.jpg