BURN Melancarkan Suite Produk Memasak Elektrik Baru di Seluruh Afrika

NAIROBI, Kenya, 6 Sept. 2023 – Hari ini, syarikat memasak bersih terkemuka Afrika dan pembangun projek karbon, BURN telah melancarkan rangkaian produk memasak elektrik (e-memasak) generasi seterusnya yang dilengkapi teknologi. Produk e-memasak BURN, Pemasak Induksi ECOATM dan Kuali Tekanan Elektrik ECOATM, adalah produk e-memasak moden pertama yang direka bentuk dan dipasang di Afrika. Kedua-dua produk termasuk sensor IOT (Internet of Things) yang membolehkan syarikat untuk mengurus perjalanan pelanggan dari hujung ke hujung dengan berkesan, termasuk pemantauan untuk penggunaan tenaga masa nyata. Produk ini kini dilancarkan di seluruh Kenya dan akan berkembang ke lima negara Afrika yang lain sebelum akhir tahun.

Produk-produk baru ini akan merevolusikan memasak di seluruh Afrika dengan menawarkan keluarga penyelesaian memasak yang lebih berhemat dan mampan. Untuk memastikan kebolehcapaian untuk isi rumah berpendapatan rendah, BURN telah membangunkan pilihan pembiayaan inovatif ‘bayar sambil memasak’, yang membolehkan pengguna membayar dalam jumlah kecil melalui telefon bimbit mereka. Dengan pembayaran pendahuluan yang sederhana, pengguna boleh secara beransur-ansur memperoleh peranti memasak mereka melalui ansuran mingguan, mencapai pemilikan penuh dalam tempoh setahun. Di kawasan bandar Kenya, 1.2 juta orang hidup dengan kurang daripada $2 sehari dan purata isi rumah akan membelanjakan kira-kira $8 setiap minggu untuk arang kayu. Setelah pemilikan penuh produk dicapai, pengguna boleh menjimatkan sekitar $3 setiap minggu untuk bahan api, mewakili pengurangan anggaran 50% dalam kos bahan api isi rumah setahun.

Di Afrika Sub-Sahara, kira-kira 950 juta orang masih memasak dengan kayu atau arang untuk hidangan harian mereka, sering menggunakan api terbuka atau dapur yang tidak cekap. Memasak dengan bahan api yang mencemarkan mempunyai pelbagai kesan negatif sosioekonomi, gender, kesihatan, dan alam sekitar. Secara khusus, permintaan bahan api kayu untuk memasak adalah penyumbang utama kepada penebangan hutan di Afrika, yang seterusnya menyumbang sekitar 3% daripada emisi global – kira-kira bahagian yang sama dengan industri penerbangan. Dengan beralih dari memasak dengan arang ke produk e-memasak BURN, pengguna boleh mengurangkan pelepasan CO2 tahunan sehingga 4 tan, setara dengan CO2 yang diserap oleh 200 pokok matang setahun.

“BURN dikenali sebagai pencipta dapur biomass aliran semula jadi paling cekap bahan api, semuanya dibuat di Kenya dan diedarkan di seluruh benua. Walaupun kami tahu dapur yang dipertingkatkan masih memainkan peranan penting bagi keluarga luar bandar, masa depan memasak bersih di Afrika adalah elektrik,” kata Peter Scott, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif BURN. “Peralihan isi rumah yang bergantung pada arang kepada e-memasak mewakili peluang besar untuk mendemokrasikan akses kepada memasak tanpa pelepasan dalaman sifar bagi isi rumah berpendapatan rendah. Kami bukan sahaja memperkenalkan satu barisan perkakas e-memasak revolusioner yang baru, tetapi juga produk yang direka untuk amalan memasak tempatan dengan sokongan dan perkhidmatan selepas jualan serantau.”

Pelancaran BURN ke dalam e-memasak disokong oleh pelbagai rakan kongsi, mewakili $17 juta dana yang dikumpul setakat ini. Sebelum pelancaran hari ini, syarikat itu menerima $7 juta daripada program seperti USAID Development Innovation Ventures dan Innovate UK Energy Catalyst (dibiayai melalui Program Transformasi Akses Tenaga Pejabat Komanwel dan Pembangunan Asing), antara lain. Baru-baru ini, Kemudahan Memasak Moden untuk Afrika oleh Nordic Environment Finance Corporation mengumumkan perkongsian €10 juta untuk menyediakan pembiayaan berasaskan hasil bagi menyokong pengembangan syarikat ke dalam e-memasak.

Pelancaran ini juga menyusul ujian perintis 3 tahun di Kenya dan Tanzania, yang telah membuktikan kejayaan penggunaan produk e-memasak BURN. Kajian pengguna perintis BURN yang dikomisyenkan, yang dijalankan oleh 60 Decibels, mendapati bahawa 100% pengguna dapur elektrik BURN di Kenya sama ada mengurangkan atau menghapuskan penggunaan arang, 93% melaporkan peningkatan kualiti hidup, dan 70% kini memasak dengan elektrik untuk majoriti hidangan mereka.

“Sebelum ini, saya menggunakan kayu bakar dan arang setiap hari. Saya selalu mengalami sakit kepala teruk, hidung tersumbat, dan mata gatal kerana asap. Saya suka menggunakan Pemasak Induksi ECOA kerana sakit kepala teruk telah berkurangan. Tidak ada lagi mata berair atau hidung tersumbat,” kata Cecilia Njenga, salah seorang peserta perintis BURN. “Saya akan menggunakan tiga beg arang dalam sehari, berjumlah 210 shilling Kenya. Ia banyak untuk dibayar. Sekarang, apa yang saya belanjakan untuk satu hari, saya boleh gunakan selama 3-5 hari.”

Afrika berada dalam kedudukan unik untuk mendapat manfaat daripada penyelesaian memasak elektrik yang mampu milik kerana komitmennya yang semakin meningkat kepada tenaga bersih. Di Kenya, lebih daripada 75% elektrik negara datang daripada sumber boleh diperbaharui. Dianggarkan 600 juta orang Afrika (kira-kira 50% daripada populasi) mempunyai akses kepada elektrik dan di Afrika Sub-Sahara, hampir 80% isi rumah bandar disambungkan ke grid. Tetapi hanya 5% isi rumah Afrika hari ini menggunakan elektrik untuk memasak.

Melalui rangkaian ejen jualannya, BURN bertujuan untuk membawa produk e-memasaknya kepada 50,000 isi rumah Afrika menjelang akhir 2023. BURN telah memilih pasaran dengan tahap kesambungan grid bandar yang tinggi, dan di mana memasak elektrik lebih murah daripada arang, memudahkan peralihan bahan api bersih untuk isi rumah.

BURN merancang untuk memanfaatkan pembiayaan karbon untuk usaha e-memasaknya untuk mencapai skala maksimum. Pembiayaan karbon bukan sahaja akan membolehkan BURN menyubsidi kos produk, tetapi juga subsidi kos elektrik di pasaran yang mempunyai kos elektrik yang lebih tinggi. Projek karbon BURN akan disahkan di bawah metodologi berskala emas baru, dengan penjejakan langsung penggunaan dapur untuk memastikan kredit karbon berintegriti tinggi disampaikan.

MENGENAI BURN

Ditubuhkan pada 2011, BURN dicipta dengan aspirasi untuk menyelamatkan hutan dengan merevolusikan sektor dapur bersih. Walaupun dapur tradisional yang tidak cekap boleh membankrapkan keluarga, merosakkan kesihatan mereka dan memusnahkan hutan, dapur kelas terbaik BURN boleh menjimatkan keluarga wang untuk bahan api, menghadkan pencemaran udara dalam rumah dan melindungi hutan. BURN kini syarikat memasak bersih terkemuka Afrika dan salah satu daripada pembangun projek karbon yang meliputi rantaian nilai karbon sepenuhnya, dari reka bentuk projek dan pemantauan dalaman hingga penerbitan kredit. Beribu pejabat di Kenya dan dengan operasi langsung di 9 negara Afrika, BURN menggaji 2,500 orang di seluruh Afrika. Syarikat itu telah membuat dan mengedarkan hampir 4 juta dapur bersih, mengubah kehidupan lebih 20 juta orang dan mengelakkan 14 juta tan CO2 daripada memasuki atmosfera. Ketahui lebih lanjut di burnstoves.com.

MEDIA CONTACTS

Zoë Fillingham, Account Director, Browning Environmental Communications zoe@browningenvironmental.com+44 7825 228571

Evelyne Kopar, Head of Communications, BURN evelyne.kopar@burnmfg.com +254 726 501656