CCTV+: Pertemuan Perkongsian Belia Global mengenai Budaya Liangzhu

16 6 CCTV+: Global Youth Sharing Meeting on Liangzhu Culture

BEIJING, 30 Ogos 2023 — Panggilan untuk “Pertemuan Perkongsian Belia Global mengenai Budaya Liangzhu” secara rasmi dilancarkan pada 18 Mac. Dilancarkan oleh Pusat Luar Negeri (ZTV-WORLD) ZMG, Pejabat UNESCO Beijing, dan Projek Promosi Budaya Belia Liangzhu, inisiatif ini disertai oleh wakil pelajar dari universiti global. Ia adalah jemputan kepada belia dunia dan sesiapa sahaja yang berminat dengan tamadun Cina untuk mengalami keagungan Budaya Liangzhu dalam metaverse dan menggalakkan dialog antara tamadun.

Sisa Arkeologi Bandar Liangzhu, dianggap sebagai bukti tamadun 5000 tahun China, telah membangkitkan rasa ingin tahu golongan muda di seluruh dunia. Untuk menyingkap misterinya, kita akan melawat tapak itu bersama-sama belia tempatan yang telah mempromosikan tamadun Liangzhu. Bersama-sama, kita akan meneroka keajaiban budaya prasejarahnya, seperti yang ditunjukkan oleh artifak gioknya, sistem pengurusan air maju, dan teknologi penanaman padi.

Artifak giok misteri dan terkenal Liangzhu telah membakar rasa ingin tahu semua orang. Zhang Zhihan, pelajar kedoktoran dari Kampus Seattle, University of Washington, bertanya, “Barangan giok Liangzhu tidak tertandingi di seluruh dunia. Bolehkah saya mendalami kerajinan gioknya?” Untuk menjawab soalan ini, kita akan memulakan eksplorasi giok upacara Liangzhu bersama Ai Meili dan Chen Guanchen, pelajar dari Zhejiang University.

Kemuliaan sistem konservasi air Liangzhu telah membangkitkan rasa ingin tahu semua orang. Chen Jiexiaoxue dari Université Lumière Lyon 2 mengajukan pertanyaan, “Sistem konservasi air Liangzhu dibina lebih dari 5,000 tahun yang lalu, namun mereka terus berfungsi hingga hari ini. Bolehkah saya menyaksikannya secara langsung?” Bergabung dengan kami dalam perjalanan ini adalah Ai Yuda dari Communication University of Zhejiang dan Cheng Long dari Zhejiang University of Technology ketika kami menyingkap pencapaian yang luar biasa ini.

Para pengunjung juga sangat tertarik dengan peradaban penanaman padi Liangzhu. Xia Wangmingyu dari University of Cambridge menyatakan, “Saya telah mendengar bahawa pengeluaran beras di Liangzhu lebih dari 5,000 tahun yang lalu setanding dengan tuaian moden hari ini. Bolehkah saya memperoleh pemahaman yang lebih mendalam tentang pertanian di bandar purba ini?” Mari kita temani Weng Xin dan Liang Chen dari Zhejiang University ketika kita menyingkap rahsia peradaban penanaman padi Liangzhu.

Video – https://mma.prnewswire.com/media/2194308/Video1.mp4

Video – https://mma.prnewswire.com/media/2196351/Jade_Artifacts.mp4

Video – https://mma.prnewswire.com/media/2196352/Water_Management_System.mp4

Video – https://mma.prnewswire.com/media/2196353/Rice_Cultivation_Technology.mp4