CEO LG MEMAPARKAN VISI PENGALAMAN PELANGGAN UNTUK MOBILITI MASA DEPAN DI IAA MOBILITY 2023

Sebagai Syarikat Penyelesaian Kehidupan Pintar, LG Memaparkan Pengalaman Mobiliti Terbeza yang Berakar Umbi dalam Pemahaman Kaya Pelanggan di Pameran Mobiliti Utama

MUNICH, 4 Sept. 2023 — LG Electronics (LG) hari ini mengadakan sidang akhbar pertamanya di IAA MOBILITY, salah satu acara sektor mobiliti tahunan terbesar di dunia. Berucap di Pentas Utama (Dewan A1) pusat pameran Messe München, CEO LG William Cho berkongsi pandangan syarikat tentang masa depan industri mobiliti dan membentangkan visinya untuk mendorong perubahan penting di seluruh ekosistem mobiliti – matlamat yang dirujuk oleh tema sidang akhbar LG: “Mengambil Life’s Good di Jalan Raya.”

CEO LG William Cho di sidang akhbar IAA Mobility 2023.

Pada bulan Julai tahun ini, LG mengumumkan visinya untuk menjadi “syarikat penyelesaian kehidupan pintar” dengan tujuan menyambung dan memperluas pengalaman pelanggan ke semua bidang kehidupan orang. Syarikat ini menyusul dengan mendedahkan ThinQ UP 2.0, inovasi pemutus yang mengubah perkakas rumah menjadi penyelesaian gaya hidup ultra-disambung. Hari ini, syarikat memperkenalkan visi unik dan mengilhamkannya untuk pengalaman pelanggan mobiliti masa depan.

Dengan industri automotif dengan cepat beralih ke arah elektrifikasi dan pemanduan autonomi, LG mempunyai peluang luar biasa untuk mencipta nilai pelanggan baru dalam bidang mobiliti. Kereta tidak lama lagi hanya akan menjadi alat pengangkutan dan sebaliknya, ruang yang menawarkan pengalaman dan perbezaan pelanggan yang diperluas.

“LG menghabiskan hampir 70 tahun dalam perniagaan menghadap pengguna. Sepanjang masa ini, kami telah memperoleh pemahaman kaya tentang pelanggan global dan ruang hidup mereka dengan tanpa henti meneroka wawasan dan tren baru. Ini akhirnya berubah menjadi pelbagai inovasi dalam industri elektronik pengguna,” kata CEO William Cho. “Dengan pengetahuan dan pengalaman luas kami dalam bidang ini, kami teruja untuk membentangkan pandangan baru kami tentang mobiliti.”

Wawasan dan kepakaran di sebalik produk dan perkhidmatan LG yang berpusat pada pengalaman pelanggan telah membawa kepada pertumbuhan pesat Perusahaan Penyelesaian Komponen Kenderaan (VS) LG. Dengan berterusan melabur dalam Syarikat VS sepanjang dekad yang lalu, LG telah berjaya mengembangkan perniagaannya ke dalam pasaran komponen dan penyelesaian automotif.

Menurut firma penyelidikan pasaran Strategy Analytics, dianggarkan bahawa LG menguasai bahagian pasaran telematik kenderaan global terbesar tahun lalu, dengan 23.3 peratus. Dan, sejak 2021, syarikat telah memegang saham dua angka segmen audio, video dan navigasi (AVN). Keputusan ini boleh dikaitkan dengan pengiktirafan dan kepercayaan yang diperoleh Syarikat VS daripada pengeluar utama automotif untuk produk dan perkhidmatan terbezanya.

Alpha-able: Tema Pengalaman Mobiliti Masa Depan yang Berpusat pada Pengalaman Pelanggan

LG baru-baru ini menjalankan eksperimen di mana ia mencipta persekitaran yang direka untuk meniru interior kenderaan autonomi sebenar. Penemuannya menunjukkan bahawa kebanyakan orang menganggap kenderaan autonomi sebagai ruang eksklusif dan peribadi yang memberi mereka kebebasan penuh untuk melakukan apa yang mereka mahu, seperti bermain, bekerja dan menghabiskan masa sendirian. Tinjauan mendalam menunjukkan bahawa pemandu hari ini memegang pandangan serupa tentang kenderaan mereka dan masa yang mereka habiskan di dalamnya, dengan 72 peratus bersetuju bahawa perjalanan kereta sebahagian besarnya adalah masa untuk bersantai sendirian, dan 43 peratus menyebut kabin kenderaan sebagai ruang peribadi yang bermakna.

Berdasarkan wawasan pelanggan ini, LG mendefinisikan semula kereta sebagai “gua digital peribadi” dan telah membangunkan tiga tema pengalaman pelanggan – Transformable, Explorable dan Relaxable – untuk membantunya merealisasikan visi mobiliti masa depannya. Secara kolektif, tema-tema dikenali sebagai Alpha-able, tafsiran syarikat tentang menjadikan apa sahaja mungkin.

Pengalaman Transformasi: Persekitaran yang Menyesuaikan Diri dengan Keperluan Pengguna

LG percaya bahawa ruang di dalam kenderaan harus dapat berubah secara fizikal untuk menyesuaikan situasi atau tujuan yang berbeza; bertukar menjadi restoran untuk makan malam, pejabat untuk bekerja atau bahkan teater filem-di-jalan raya. Untuk memberikan pengalaman Transformasi, ruang dalam kenderaan akan menjadi lebih fleksibel, menawarkan pengalaman unik yang memenuhi dan melampaui jangkaan penumpang. Konsep ini akan dihidupkan melalui penyelesaian paparan inovatif LG, termasuk paparan telus, fleksibel dan boleh digulung dalam pelbagai faktor bentuk, dan melalui teknologi perkakas rumahnya yang tidak tertandingi.

Pengalaman Terjelajah: Mencipta Semula Ruang Dalam Kenderaan dengan Kandungan

LG percaya bahawa kereta masa depan harus dapat memahami konteks unik setiap perjalanan, mempertimbangkan destinasi perjalanan, tempoh perjalanan dan pemboleh ubah lain untuk merealisasikan perjalanan yang lebih pintar lengkap dengan cadangan kandungan yang disesuaikan, dan lain-lain. LG yakin bahawa gabungan kecerdasan buatan (AI) canggih dan teknologi Kenyataan Maya Diperluas (XR) akan membantunya membuka kunci pengalaman Terjelajah lebih awal, dan bukan kemudian.

AI canggih syarikat akan mengangkat pengalaman mobiliti ke ketinggian baru, memungkinkan pembantu suara interaktif dalam kenderaan yang mengambil kira tempoh dan destinasi perjalanan ketika mengesyorkan kandungan kepada penumpang – menyediakan pilihan yang relevan yang boleh dinikmati dalam anggaran masa perjalanan. Selain itu, dengan teknologi realiti tertambah (AR) dan cermin depan yang menggabungkan paparan OLED telus LG, penumpang boleh mengangkut diri mereka dari lokasi semasa mereka ke kota yang sama sekali berbeza, atau benar-benar mengubah rupa interior kenderaan.

Pengalaman Santai: Menyajikan Lebih Banyak Kenyamanan

Akhir sekali, pengalaman Santai akan memanfaatkan teknologi maju LG dan perkhidmatan yang disambungkan untuk membantu pelanggan bersantai dan memanjakan diri mereka dengan ‘masa saya’. Mereka boleh menikmati taman maya yang indah dan menghirup udara segar di bandar yang sibuk, urutan berpanas di tempat duduk mereka sambil mendengar muzik yang menenangkan atau sesi kaunseling AI untuk membantu mereka membongkar hari mereka. Pengalaman mobiliti menenangkan ini dimungkinkan oleh pengetahuan luas LG dalam perkakas rumah, paparan, kesihatan digital dan bidang perniagaan berkaitan pelanggan lain.

Tiga tema pengalaman yang membentuk ‘Alpha-able’ adalah tonggak pengalaman pelanggan mobiliti masa depan LG. Yang membezakan LG daripada pesaingnya, pengalaman yang selaras di bawah setiap tema akan direalisasikan melalui teknologi berorientasi pelanggan, perkhidmatan dan kandungan inovatif syarikat.

Tiga Paksi Utama Perniagaan EV dalam Era SDV

Industri mobiliti kini mempercepat ke arah era kenderaan ditakrif perisian (SDV). Peranti elektronik canggih, SDV akan membentangkan pengalaman pelanggan baru dalam ruang bergerak sangat boleh suai yang jauh melampaui apa yang wujud sekarang. Dalam persediaan untuk era pantas menghampiri ini, LG membangunkan reka bentuk khusus pelanggan untuk memudahkan pengalaman pelanggan terbeza dalam persekitaran mobiliti masa depan.

Perniagaan mobiliti LG berpusat pada tiga paksi utama: sistem infotainmen dalam kenderaan yang dihasilkan oleh Syarikat VS; sistem kuasa pacuan elektrik yang dibangunkan oleh LG Magna e-Powertrain (LG Magna), usaha sama antara LG dan Magna International; dan sistem pencahayaan kenderaan yang dibangunkan oleh anak syarikat LG, Kumpulan ZKW. Dengan pelbagai lengan perniagaannya, LG mempunyai kekuatan yang besar dalam teknologi teras yang akan menentukan mobiliti masa depan.

Infotainmen secara serentak menyediakan penumpang dengan maklumat berkaitan pemanduan dan pilihan hiburan. Menggunakan beberapa teknologi majunya – sistem telematik yang mampu penghantaran data kelajuan tinggi, antara muka digital seperti Kokpit Digital, dan data besar serta penyelesaian awan yang dapat menganalisis data yang dihasilkan kenderaan – LG akan menyediakan pengalaman dalam kenderaan yang diperibadikan dan diperkaya untuk setiap perjalanan. Penyelesaian kuasa elektrik LG Magna, seperti sistem bateri dan pemacu elektrik, akan membantu kenderaan masa depan mencapai jarak dan prestasi yang lebih baik. Sementara itu, pencahayaan pintar ZKW akan meningkatkan keselamatan dan kenyamanan penumpang.