Chartwell Selesai Jualan Kepentingannya dalam Platform Penjagaan Jangka Panjang Ontario

MISSISSAUGA, ON, 6 Sept. 2023 /CNW/ – 6 September 2023 – Chartwell Retirement Residences (“Chartwell”) (TSX: CSH.UN) hari ini mengumumkan bahawa ia telah melengkapkan penjualan yang diumumkan sebelum ini kepentingan pemilikannya ke atas 16 rumah Jangka Panjang Ontario (“OLTC”) dengan 2,418 katil kepada Age Care Health Services Inc. dan sekutunya (“AgeCare”) dan dana yang diurus oleh Axium Infrastructure Inc. dan sekutunya (“Axium”). Platform pengurusan OLTC Chartwell, yang melayani 23 rumah milik dan dikelola dengan 3,384 katil juga telah dijual kepada AgeCare. Chartwell menjangkakan bahawa AgeCare dan Axium (secara kolektif “Pembeli”) akan memperoleh, di bawah perjanjian pembelian ke hadapan, rumah OLTC lain dengan 224 katil, setelah penyelesaian pembangunannya, dijangka berlaku pada separuh pertama 2024. Jumlah harga jualan kasar bagi transaksi ini, sebelum kos penutupan, cukai dan modal kerja dan pelarasan lain yang lazim, adalah $443.2 juta.

“Kami sangat menghargai warisan yang dicipta oleh pasukan jagaan jangka panjang Ontario Chartwell yang berpengalaman dan berdedikasi dalam menyampaikan penjagaan berkualiti kepada penduduk kami, seperti yang ditunjukkan oleh penunjuk kualiti yang secara konsisten melebihi purata wilayah, dan budaya penambahbaikan berterusan melalui program inovatif seperti ‘Imagine’. Saya yakin mereka akan membawa warisan ini ke masa depan sebagai sebahagian daripada pasukan AgeCare,” kata Vlad Volodarski, Ketua Pegawai Eksekutif Chartwell. “Terima kasih kepada pasukan Chartwell, Age Care dan Axium kerana melaksanakan transaksi kompleks ini dan bekerja tanpa mengenal lelah untuk memastikan peralihan yang lancar bagi penduduk, keluarga dan pekerja kami.”

“Visi kami adalah untuk mengubah dan memimpin kualiti, perkhidmatan dan inovasi dalam sektor LTC. Dengan akuisisi ini, kami akan mewarisi bakat yang akan membolehkan kami berusaha mencapai Visi kami,” kata Dr. Hasmukh Patel, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif AgeCare.

Butiran Transaksi

Para Pembeli telah memperoleh 16 rumah OLTC dengan 2,418 katil, yang mana 2,124 adalah Kelas A dan 219 adalah Kelas C, dan 75 suite persaraan di dua kediaman (”Rumah yang Diperoleh”). AgeCare akan mengambil alih pengurusan Rumah yang Diperoleh serta enam rumah tambahan dengan 866 katil yang kini dikelola oleh Chartwell, termasuk dua rumah dengan 258 katil yang akan terus dimiliki oleh Chartwell (”Perniagaan Pengurusan” dan secara kolektif dengan “Rumah yang Diperoleh” – “Perniagaan yang Diperoleh”). Rujuk Lampiran A di akhir siaran akhbar ini.

Harga jualan kasar Perniagaan yang Diperoleh ialah $378.7 juta. Hasil bersih, selepas hutang tertentu hartanah, pelarasan modal kerja, kos transaksi dan cukai dianggarkan $148.9 juta yang akan digunakan untuk membayar jumlah yang belum dijelaskan pada kemudahan kredit terjamin Chartwell. Hasil daripada penjualan ini, majoriti agihan 2023 kepada pemegang unit Chartwell dijangka akan diklasifikasikan sebagai dividen layak.

Pihak-pihak tertakluk kepada perjanjian pembelian ke hadapan untuk rumah OLTC Ballycliffe 224 katil di Ajax, Ontario, yang sedang dalam pembinaan. Menurut syarat-syarat perjanjian pembelian ke hadapan, Pembeli akan memperoleh rumah ini setelah penyelesaian pembangunannya, dijangka pada separuh pertama 2024, dengan harga $64.5 juta.

Mengenai Chartwell

Chartwell terlibat dalam perniagaan melayani dan menjaga warga emas Kanada, komited kepada visinya untuk Meningkatkan Kehidupan Orang dan menyediakan pengalaman kehidupan yang lebih gembira, sihat dan memuaskan kepada penduduknya. Chartwell adalah amanah harta tanah terbuka tanpa diperbadankan, yang secara tidak langsung memiliki dan mengoperasikan rangkaian lengkap komuniti perumahan warga emas, dari kehidupan bebas hingga dibantu dan jagaan jangka panjang. Chartwell adalah operator terbesar di Kanada, melayani lebih dari 25,000 penduduk di empat wilayah di seluruh negara. Untuk maklumat lanjut, sila layari chartwell.com.

Mengenai Axium Infrastructure Inc.

Axium Infrastructure (terdiri daripada Axium Infrastructure Inc. dan entitinya yang bersekutu) adalah firma pengurusan portfolio bebas yang memberi tumpuan kepada menjana pulangan pelaburan jangka panjang melalui pelaburan dalam aset infrastruktur teras. Axium Infrastructure mempunyai lebih daripada C$10.8 bilion aset di bawah pengurusan pada 30 Jun 2023, serta kira-kira C$1.8 bilion dalam pelaburan bersama. Dengan pejabat di Montreal, Toronto, Vancouver, New York dan London, firma ini memperoleh manfaat daripada keupayaan kumpulan pakar dengan berpuluh tahun pengalaman memperoleh, membangunkan, membiayai, mengoperasi dan mengurus aset infrastruktur. Tumpuan diberikan kepada aset yang disokong oleh permintaan pasaran yang kukuh dan di bawah kontrak jangka panjang dengan pihak lawan berwibawa. Sejak 2010, firma ini telah melabur dalam portfolio pelbagai lebih daripada 260 aset infrastruktur. Untuk maklumat lanjut, termasuk maklumat mengenai aset infrastruktur lain yang difirmalaburi, sila layari www.axiuminfra.com.

Mengenai AgeCare

Ditubuhkan pada 1998, AgeCare komited untuk menyediakan pilihan perumahan warga emas berdasarkan falsafah “hidup di tempat” . Syarikat ini sangat komited untuk mewujudkan komuniti warga emas yang meriah yang meraikan dan menyokong penuaan dengan maruah, kebebasan dan interaksi masyarakat. AgeCare kini mengoperasikan 31 komuniti penjagaan berterusan di Alberta dan British Columbia. AgeCare menawarkan penjagaan berkualiti tinggi yang berpusatkan penduduk, program, kemudahan dan perkhidmatan melalui jagaan jangka panjang, kehidupan persaraan, sokongan kehidupan, penjagaan ingatan, kesihatan mental, hospis, dan program harian orang dewasa mereka. Untuk maklumat lanjut, layari www.agecare.ca.

Maklumat Prospektif

Siaran akhbar ini mengandungi maklumat prospektif yang mencerminkan jangkaan, anggaran dan unjuran semasa pengurusan mengenai keputusan, prestasi, pencapaian, prospek atau peluang masa depan untuk Chartwell dan industri perumahan warga emas. Kenyataan prospektif adalah berdasarkan beberapa andaian dan tertakluk kepada sejumlah risiko dan ketidakpastian yang diketahui dan tidak diketahui, banyak daripadanya di luar kawalan kami, dan yang boleh menyebabkan keputusan sebenar berbeza secara material daripada yang didedahkan atau tersirat oleh kenyataan prospektif tersebut. Contoh maklumat prospektif dalam dokumen ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada, kenyataan mengenai strategi perniagaan kami, termasuk sasaran, dan jangkaan keputusan strategi tersebut, ramalan dan jangkaan tren industri berkenaan pertumbuhan populasi warga emas, kekurangan katil jangka panjang, dan lain-lain.