CLEARVIEW RESOURCES LTD. LAPORKAN KEPUTUSAN Q2 2023 DAN MENGAUMKAN MESYUARAT KHAS

Minyak dan Gas 45 Megapixl Dudau 1 CLEARVIEW RESOURCES LTD. LAPORKAN KEPUTUSAN 2023 Q2 DAN MENGIKLAN MEETING KHAS

CALGARY, AB, 29 Ogos 2023 /CNW/ – Clearview Resources Ltd. (“Clearview” atau “Syarikat”) dengan sukacitanya mengumumkan keputusan kewangan dan operasi bagi tiga dan enam bulan yang berakhir 30 Jun 2023.


Clearview Resources Ltd. Logo (CNW Group/Clearview Resources Ltd.)

“Berikutan tahun rekod bagi Clearview pada 2022, melengkapkan proses rasionalisasi asetnya pada suku pertama 2023 dengan melupuskan dua lagi harta bukan teras bukan beroperasi, dan penggerudian telaga pertamanya dalam lima tahun, Clearview dengan sukacitanya mengumumkan jadual untuk pengisytiharan dividen”, kata Rod Hume, CEO Clearview. “Dengan peningkatan harga minyak mentah sejak beberapa bulan lalu dan pemulihan sederhana harga gas asli dari suku kedua 2023, prospek harga komoditi telah bertambah baik. Oleh itu, Clearview berada dalam kedudukan yang lebih kukuh untuk melaksanakan pulangan kepada pemegang saham.”

PENGUMUMAN MEETING KHAS

Untuk mempengaruhi keupayaan Syarikat untuk mengeluarkan dividen kepada para pemegang sahamnya, Clearview bercadang untuk mengurangkan modal tercatatnya menurut peruntukan Business Corporations Act (Alberta) (”ABCA”). Oleh itu Lembaga Pengarah Clearview telah memutuskan untuk mengadakan mesyuarat khas pemegang saham pada 24 Oktober 2023 bagi pemegang saham mempertimbangkan dan, jika dianggap wajar, meluluskan pengurangan modal tercatat saham biasa Clearview (”Mesyuarat Khas”). Tarikh rekod bagi menentukan Pemegang Saham yang layak menerima notis dan mengundi di Mesyuarat Khas telah ditetapkan pada penutupan perniagaan pada 23 September 2023. Dengan menganggap kelulusan pemegang saham untuk pengurangan modal tercatat diterima, Clearview bercadang untuk mengisytiharkan dividen secepat mungkin selepas Mesyuarat Khas dan dalam apa jua keadaan sebelum akhir tahun.

Pemegang saham yang layak mengundi di Mesyuarat Khas akan menerima maklumat terperinci mengenai perkara yang diminta dalam bentuk pekeliling maklumat pengurusan sebelum Mesyuarat Khas. Pemegang saham tidak perlu mengambil sebarang tindakan pada masa ini berkenaan dengan Mesyuarat Khas.

KEPUTUSAN KEWANGAN dan OPERASI

Pengeluaran bagi enam bulan yang berakhir 30 Jun 2023 turun 21% kepada 1,622 boe/d berbanding tempoh perbandingan 2022 pada 2,052 boe/d. Penurunan itu terutamanya disebabkan oleh pelupusan empat harta bukan teras pada suku keempat 2022 dan suku pertama 2023, gangguan pengeluaran pada suku kedua 2023 akibat kebakaran liar dan banjir darat susulan dan penurunan semula jadi kira-kira 12% setahun. Di samping itu, Syarikat tidak melaksanakan program penyiapan semula/pengoptimuman pada separuh pertama 2023. Projek yang dikenal pasti Syarikat kebanyakannya memberi tumpuan kepada gas asli dan hasil penurunan harga gas asli pada separuh pertama 2023, projek-projek ini ditangguhkan. Pengeluaran bagi suku kedua 2023 menurun sebanyak 28% berbanding tempoh perbandingan 2022 dan terutamanya disebabkan oleh pelupusan dan gangguan pengeluaran yang disebut di atas akibat kebakaran liar dan banjir darat.

Aliran tunai terlaras bagi enam bulan yang berakhir 30 Jun 2023 berjumlah $2.4 juta, penurunan 58% berbanding tempoh yang sama 2022. Penurunan itu hasil daripada pengeluaran yang lebih rendah sepanjang tempoh dan harga komoditi yang lebih rendah, khususnya harga gas asli, yang menurun 68% daripada suku kedua 2022 yang setara dan 53% berbanding enam bulan yang berakhir 30 Jun 2022. Penurunan hasil sebahagiannya diimbangi oleh royalti yang lebih rendah hasil daripada sifat berskala royalti Mahkota, kos operasi yang lebih rendah disebabkan pengeluaran yang lebih rendah dan pelupusan yang disebut di atas dan tiada kerugian direalisasi pada instrumen kewangan pada 2023 berbanding $3.9 juta pada enam bulan pertama 2022. Perbelanjaan modal(1) bagi enam bulan yang berakhir 30 Jun 2023 ialah $0.7 juta dan perbelanjaan pembongkaran yang dibiayai oleh Clearview ialah $0.6 juta yang menghasilkan lebihan modal kerja $2.5 juta pada 30 Jun 2023, termasuk tunai di tangan sebanyak $3.9 juta. Syarikat terus tidak mempunyai sebarang hutang bank sejak pembayaran balik hutang pada 2022. Lebihan modal kerja akan digunakan untuk membiayai penggerudian telaga mendatar Cardium pada suku ketiga 2023. Debentur boleh tukar Syarikat sebanyak $1.2 juta kekal belum dijelaskan setakat 30 Jun 2023.

Selepas akhir suku, pemberi pinjaman Syarikat mengesahkan semula, tertakluk kepada dokumentasi akhir, kemudahan kredit Syarikat pada $10 juta tanpa sebarang perubahan terhadap terma perjanjian kredit dan tarikh semakan 30 Jun 2024.

Nota

(1)

Ukuran atau nisbah bukan IFRS yang tidak mempunyai sebarang makna yang distandardkan seperti yang ditetapkan oleh Standard Pelaporan Kewangan Antarabangsa dan oleh itu mungkin tidak boleh dibandingkan dengan pengiraan ukuran atau nisbah yang serupa bagi entiti lain. Lihat “Ukuran Bukan IFRS” yang terkandung dalam siaran akhbar ini.

SOROTAN KEWANGAN dan OPERASI

Kewangan