E3 Lithium Memulakan Operasi Loji Perintis Pengekstrakan Lithium Terusan Pertama di Alberta

Tapak Loji Perintis Pengekstrakan Lithium Terus Lapangan E3 Lithium pada 28 Ogos 2023 E3 Lithium Memulakan Operasi Loji Perintis Pengekstrakan Lithium Terus Lapangan Alberta yang Pertama

CALGARY, Alberta – 29 Ogos 2023 — E3 LITHIUM LTD. (TSXV:ETL) (FSE:OW3) (OTCQX:EEMMF), “E3 Lithium” atau “Syarikat,” peneraju pembangunan lithium Alberta dan inovator teknologi pengekstrakan, mengumumkan bahawa pentauliahan loji perintis pengekstrakan lithium terus (DLE) telah selesai dan operasi telah bermula.

Proses pentauliahan termasuk menyambungkan semua peralatan utama ke sistem paip dan wayar di tapak. Pasukan juga telah menjalankan siri pemeriksaan dan ujian sistem yang diperlukan untuk memastikan operasi yang selamat dan berjaya. Setiap sistem DLE telah menunjukkan ia beroperasi seperti yang dijangkakan berdasarkan metrik prestasi yang ditetapkan semasa ujian pra-perintis.

Operasi bermula dengan menjalankan proses DLE pada tetapan parameter sistem yang berbeza untuk menentukan pengekstrakan lithium yang paling cekap, dibimbing oleh Petunjuk Prestasi Utama (KPI) yang digariskan pada 14 Jun 2023. Setelah menentukan set parameter operasi tertentu, setiap sistem akan beroperasi untuk tempoh yang lebih lama untuk mencapai dua tugas: 1) mengesahkan keputusan yang konsisten dalam tempoh yang panjang; dan 2) menghasilkan jumlah pekatan lithium yang besar untuk penapisan lanjut menjadi produk lithium, seperti lithium hidroksida. Data yang dikumpul sepanjang operasi perintis terutamanya akan digunakan untuk memberi maklumat kepada reka bentuk komersial kemudahan pemprosesan untuk Kajian Kebolehlaksanaan Awal (PFS) dan Kajian Kebolehlaksanaan (FS) kami.

“Permulaan operasi penuh adalah bukti kerja keras yang telah dilakukan pasukan untuk menjalankan peralatan ini,” kata Chris Doornbos, Presiden dan CEO E3 Lithium. “Ini adalah saat penting bagi E3 Lithium, kerana menunjukkan DLE pada skala perintis akan membolehkan kami untuk maju dalam membangunkan aset lithium ini di Alberta ke arah pengkomersialan.”

E3 Lithium akan memberikan kemas kini seiring kemajuan operasi dan akan berkongsi keputusan, diukur berbanding Petunjuk Prestasi Utama yang telah digariskan sebelum ini, apabila tersedia.

Sila layari www.e3lithium.ca/Lithium1 untuk gambar, video dan berita terkini berkaitan perintis.

Mengenai E3 Lithium

E3 Lithium ialah syarikat pembangunan dengan jumlah 16.0 juta tan setara karbonat lithium (LCE) Terukur dan Terunjuk dan 0.9 juta tan LCE Tersirat sumber mineral1 di Alberta. Seperti yang digariskan dalam Penilaian Ekonomi Awal E3, Projek Lithium Clearwater mempunyai NPV8% USD 1.1 Bilion dengan IRR 32% sebelum cukai dan USD 820 Juta dengan IRR 27% selepas cukai1. Matlamat E3 Lithium adalah untuk menghasilkan produk lithium gred bateri ketulen tinggi, untuk memberi kuasa kepada revolusi elektrik yang semakin meningkat. Dengan sumber lithium yang ketara dan penyelesaian teknologi inovatif, E3 Lithium berpotensi untuk menghantar lithium ke pasaran dari salah satu bidang kuasa terbaik di dunia.

BAGI PIHAK LEMBAGA PENGARAH

Chris Doornbos, Presiden & CEO

E3 Lithium Ltd.

1: Penilaian Ekonomi Awal (PEA) untuk laporan teknikal NI 43-101 Projek Lithium Clearwater dipinda pada 17 September 2021. Laporan teknikal sumber mineral NI 43-101 untuk Harta Utara Rocky, berkuat kuasa 27 Oktober 2017, mengenal pasti 0.9Mt LCE (tersirat). Laporan teknikal sumber mineral NI 43-101 untuk Projek Daerah Bashaw, berkuat kuasa 21 Mac 2023, mengenal pasti 16.0Mt LCE (diukur & terunjuk). Semua laporan boleh didapati di laman web E3 Lithium (e3lithium.ca/technical-reports) dan SEDAR (www.sedarplus.ca).

Pernyataan Prospektif dan Berjaga-jaga

Siaran akhbar ini mengandungi pernyataan prospektif tertentu serta objektif, strategi, kepercayaan dan niat pengurusan. Pernyataan prospektif kerap dikenal pasti melalui perkataan seperti “mungkin”, “akan”, “merancang”, “jangkaan”, “anggaran”, “berhasrat” dan perkataan seumpamanya yang merujuk kepada peristiwa dan keputusan masa hadapan. Pernyataan prospektif adalah berdasarkan pendapat dan jangkaan pengurusan semasa. Semua maklumat prospektif secara semula jadi adalah tidak pasti dan tertakluk kepada pelbagai andaian, risiko dan ketidakpastian, termasuk sifat spekulatif penerokaan dan pembangunan mineral, turun naik harga komoditi yang tidak menentu, keberkesanan dan kebolehlaksanaan teknologi pengekstrakan lithium baru yang belum diuji atau dibuktikan pada skala komersial atau pada larutan garam E3, risiko persaingan dan ketersediaan pembiayaan, seperti yang diterangkan dengan lebih lanjut dalam pengemukaan sekuriti terkini kami yang boleh didapati di www.sedarplus.ca. Peristiwa atau keputusan sebenar mungkin berbeza dengan ketara daripada yang diunjurkan dalam pernyataan prospektif dan kami ingatkan untuk tidak bergantung sepenuhnya kepadanya. Kami menganggap tiada kewajipan untuk menyemak atau mengemas kini pernyataan prospektif ini kecuali seperti yang dikehendaki oleh undang-undang yang berkenaan.

Bursa Saham Venture TSX mahupun Penyedia Perkhidmatan Peraturannya (seperti yang ditakrifkan dalam dasar Bursa Saham Venture TSX) tidak menerima tanggungjawab terhadap ketepatan atau kelengkapan pelepasan ini.

Kontak

E3 Lithium – Hubungan Pelabur dan Media
Greg Foofat
Pengurus, Hubungan Pelabur
investor@e3lithium.ca
587-324-2775

Pendedahan:

1) Pengarang Artikel, atau ahli keluarga terdekat atau isi rumah pengarang, tidak memiliki sebarang sekuriti syarikat-syarikat yang dinyatakan dalam Artikel ini. Pengarang menentukan syarikat mana yang akan dimasukkan dalam artikel ini berdasarkan penyelidikan dan pemahaman sektor.

2) Artikel ini dikeluarkan bagi pihak dan disponsori oleh syarikat yang disebut dalam Artikel.