Ekspo China-Asia Timur Laut ke-14: 99 Projek Kerjasama Antarabangsa dan Domestik Ditandatangani, Pelaburan Keseluruhan Sebanyak 84.475 Bilion Yuan

CHANGCHUN, China, 28 Ogos 2023 — Pelepasan dari CRI Online:

Expo Asia Timur Laut China ke-14 diadakan di Changchun, China. Tokoh dan pegawai terkemuka dari alam domestik dan antarabangsa telah berhimpun, termasuk 13 pegawai peringkat timbalan menteri atau lebih tinggi yang mewakili lima buah negara dan wilayah dan 40 duta diplomatik dari 15 buah negara menghadiri secara fizikal. Pelbagai sektor perniagaan dan industri turut mengambil bahagian secara aktif, menarik penyertaan lebih 20,000 individu yang mewakili 123 buah negara dan wilayah di acara luar talian.

Edisi Expo Asia Timur Laut China tahun ini menjadi pameran utama China yang memberi tumpuan khusus kepada negara-negara Asia Timur Laut pada tahun ini. Ia mencapai pencapaian yang belum pernah berlaku sebelum ini dari segi keluasan pameran, penyertaan negara dan wilayah, serta perwakilan syarikat dari wilayah dan bandaraya. Tempat utama dan sub-tempat secara keseluruhannya mempamerkan lebih 60,000 jenis produk yang menakjubkan, dengan penyertaan sebanyak 1,006 buah syarikat dan institusi. Antaranya, 201 buah syarikat datang dari 65 buah negara dan wilayah, merangkumi Asia Timur Laut, Eropah, wilayah termasuk Hong Kong, Macau, Taiwan, dan negara-negara sepanjang “Jalur dan Jalan”.

Sejak penubuhannya pada tahun 2005, Expo Asia Timur Laut China telah berkembang menjadi platform berprestij tinggi, memudahkan penglibatan antara wilayah Timur Laut China dan komuniti global. Expo Asia Timur Laut China ke-14 menyaksikan penandatanganan 99 projek kerjasama antarabangsa dan domestik, berjumlah pelaburan sebanyak 84.475 bilion yuan. Projek-projek ini merangkumi pelbagai sektor, termasuk tenaga baharu, pertanian moden, pembuatan peralatan, farmaseutikal, penjagaan kesihatan, dan perkhidmatan moden. Edisi expo ini secara khusus menekankan promosi projek-projek penting, peningkatan kualiti projek, dan pencapaian tonggak yang penting. Antaranya, 59 projek melebihi 100 juta yuan, 18 projek melebihi 500 juta yuan, 18 projek melebihi 1 bilion yuan, dan empat projek melebihi 5 bilion yuan. Usaha-usaha ini mempunyai potensi besar dalam mendorong pembangunan berkualiti tinggi industri yang saling berkaitan.