Ford Tunda Pengeluaran Siri SUV Explorer di Eropah Disebabkan Teknologi Bateri Volkswagen Baru

Saham Ford

Ford (NYSE:F) telah mengumumkan penangguhan pengeluaran siri SUV yang sangat dinantikan, Explorer, di kemudahan Cologne di Eropah. Keputusan ini dilakukan atas keinginan syarikat untuk menunggu ketersediaan teknologi bateri generasi baharu Volkswagen. Menurut ketua Ford Jerman, penangguhan ini akan kira-kira enam bulan, dengan pengeluaran kini dijadualkan bermula pada musim panas tahun berikutnya.

Pengumuman ini dibuat semasa Pameran Kereta Antarabangsa Munich (IAA), di mana perbincangan diadakan mengenai implikasi penangguhan ini ke atas tenaga kerja Cologne. Awal tahun ini, Ford telah menyatakan rancangannya untuk mengurangkan tenaga kerjanya di Eropah dengan menghapuskan satu daripada sembilan pekerjaan, melibatkan 2,300 jawatan di lokasi Cologne dan Aachen di Jerman. Walau bagaimanapun, syarikat meyakinkan bahawa tidak akan ada pemberhentian kerja paksa di lokasi ini sebelum akhir 2032.

Di pasaran Eropah, Ford kini menawarkan dua SUV elektrik sepenuhnya dan van e-Transit. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai rancangan yang ambisius untuk memperkenalkan tujuh model baharu menjelang 2024, termasuk dua yang akan dikilangkan di Cologne dan satu di Romania. Pengeluaran model baharu kedua di Cologne, yang juga berdasarkan platform MEB Volkswagen, akan bermula beberapa minggu selepas model pertama.

Walaupun sasaran pengeluaran spesifik untuk model-model baharu ini tidak didedahkan, Ford menunjukkan bahawa ia pada mulanya tidak akan menggunakan keseluruhan kapasiti pengeluaran kilang Cologne, yang mempunyai kapasiti 250,000 unit. Sebaliknya, pengeluaran akan ditingkatkan sebagai respons kepada permintaan kenderaan elektrik yang semakin meningkat.

Dari segi prestasi pasaran, Ford mencatatkan 516,614 kereta penumpang baharu di Eropah tahun lalu, meraih 4.6% bahagian pasaran, seperti yang dilaporkan oleh Persatuan Pengilang Automobil Eropah (ACEA). Walau bagaimanapun, syarikat telah menetapkan sasaran yang ambisius untuk meningkatkan jualan kenderaan elektriknya di Eropah dengan ketara, bertujuan mencapai lebih 600,000 jualan EV menjelang 2026.