Global Times: Persatuan perkapalan ‘Jalur Sutera Maritim’ berasaskan Fujian memperluas laluan kapal ke 116, mencapai 131 pelabuhan di dunia

BEIJING, 11 September 2023 – Persatuan perkapalan antarabangsa berasaskan Wilayah Fujian di China Timur, “Jalur Sutera Maritim” pada hari Jumaat mengumumkan 16 laluan kapal antarabangsa yang baru, menjadikan jumlah laluan kepada 116 apabila persatuan itu menyambut ulang tahun kelima, seterusnya mengukuhkan rantaian bekalan maritim di bawah Inisiatif Jalur dan Jalan (BRI).

Di samping itu, 13 organisasi dan perusahaan antarabangsa termasuk Piraeus Port Authority, Ghana Ports & Harbors Authority, dan Aliyun mengumumkan hasrat mereka untuk menyertai persatuan semasa majlis pembukaan Forum Kerjasama Antarabangsa “Jalur Sutera Maritim” kelima yang diadakan pada hari Khamis, menaikkan jumlah keahlian persatuan kepada 317.

Zhou Zuyi, Setiausaha Jawatankuasa Provinsi Fujian Parti Komunis China (CPC) dan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kongres Rakyat Wilayah Fujian, berkata dalam majlis itu bahawa Wilayah Fujian adalah titik permulaan Jalur Sutera Maritim dengan sejarah beribu tahun, dan juga Kawasan Teras Jalur Sutera Maritim Abad ke-21.

Zhou menekankan bahawa “Jalur Sutera Maritim” akan berusaha untuk menyumbang kepada pembinaan BRI, dan beliau berikrar untuk terus meningkatkan platform kerjasama dan melaksanakan lebih banyak dasar sokongan.

Chen Zhiping, pengerusi Kumpulan Pelabuhan Wilayah Fujian Co, berkata dalam majlis pembukaan bahawa 2023 menandakan ulang tahun kelima “Jalur Sutera Maritim,” menyaksikan kemajuan yang ketara yang telah dicapai oleh persatuan dalam tempoh lima tahun yang lalu.

“Jalur Sutera Maritim” telah diposisikan sebagai projek utama di bawah BRI selaras dengan Rancangan Lima Tahun ke-14 China (2021-25), yang bermaksud persatuan sedang dinaik taraf daripada projek percubaan kepada platform kerjasama global,” kata Chen.

Dalam tempoh lima tahun yang lalu, jumlah keahlian “Jalur Sutera Maritim” telah meningkat kepada 317. Bilangan laluan kapal yang dikendalikan oleh persatuan mencapai 116, merangkumi 131 pelabuhan di 43 negara.

Setakat 31 Ogos tahun ini, laluan perkapalan yang membentuk “Jalur Sutera Maritim” telah mengendalikan 12,096 kapal kargo, memudahkan lebih daripada 14 juta kontena piawai, kata persatuan itu.

Pada Jun 2022, “Jalur Sutera Maritim” melancarkan laluan kapal khusus e-dagang China yang pertama menghubungkan Xiamen dan Manila, Filipina, yang boleh memudahkan 30,000 kontena piawai setahun dengan nilai melebihi 11 bilion yuan (AS$1.52 bilion).

Buku biru untuk pembinaan “Jalur Sutera Maritim” dilancarkan semasa forum itu, yang merumuskan pencapaian yang telah dibuat dalam 5 tahun yang lalu, dan menyediakan maklumat perniagaan antarabangsa terperinci untuk rujukan ahli persatuan.

“Jalur Sutera Maritim” juga menandatangani perjanjian kerjasama dengan Pentadbiran Meteorologi China di forum itu. Pentadbiran itu akan menggunakan sistem pemantauan termaju untuk menyediakan ramalan cuaca yang tepat dan perkhidmatan yang berkaitan kepada ahli persatuan yang merangkumi lebih daripada 2,000 pelabuhan di seluruh dunia.

Sepanjang forum dua hari itu, lebih daripada 1,000 wakil daripada perusahaan domestik dan luar negara merangkumi sektor pengangkutan maritim dan industri berkaitan membincangkan topik dalam empat sesi utama, bertukar pandangan tentang bagaimana untuk meningkatkan pembangunan industri perkapalan global.

Chen berikrar bahawa “Jalur Sutera Maritim” akan terus bekerjasama dengan semua ahli persatuan, dalam usaha untuk terus meningkatkan kerjasama di seluruh persatuan, bagi mempercepatkan pembangunan industri perkapalan.

SUMBER Global Times