Guidehouse Insights Anggarkan Pasaran untuk Sensor dalam Industri Automotif Akan Berkembang ke Hampir 3.5 Bilion menjelah 2035

Kuasa pengkomputeran purata kenderaan dijangka meningkat seiring dengan tahap automasi yang lebih tinggi

BOULDER, Colo., 29 Ogos 2023 — Satu laporan baharu daripada Guidehouse Insights menganalisis pasaran global untuk sensor dan platform pengkomputeran dalam kenderaan automatik.


(PRNewsfoto/Guidehouse Insights)

Secara global, kenderaan automatik sudah pun digunakan di beberapa pasaran, pada masa ini memberi tumpuan kepada teksi robot bandar dan pemanduan lebuh raya. Pasaran kenderaan ringan (LDV) mempunyai semua bahagian yang diperlukan untuk pengembangan sistem bantuan pemandu lanjutan (ADAS) dan sistem pemanduan automatik (ADS) generasi seterusnya dalam beberapa tahun akan datang. Menurut laporan baharu daripada Guidehouse Insights, lebih daripada 90% semua LDV yang dijual akan mempunyai beberapa tahap keupayaan pemanduan tanpa pegangan – dengan lebih daripada 3.4 bilion sensor setiap tahun di pasaran automotif menjelang 2035, berkembang daripada 897.9 juta pada 2023, kadar pertumbuhan tahunan terkompaun (CAGR) sebanyak 11.7%.

“Pasaran untuk sensor dan platform pengkomputeran yang merupakan teknologi pemboleh yang diperlukan untuk tahap automasi yang lebih tinggi ini akan berkembang dengan pesat,” kata Jake Foose, penganalisis penyelidikan dengan Guidehouse Insights. “Kebanyakan sistem ADAS yang digunakan oleh pengeluar peralatan asal kenderaan sedang maju ke tahap di mana automasi mereka akan menjadi ciri keselamatan yang boleh dipasarkan tidak lama lagi. Dalam tempoh 10 tahun akan datang, peralihan ke tahap automasi yang lebih tinggi akan berjalan dengan lancar.”

Pasaran sensor yang sudah mantap, seperti kamera dan radar automotif, berkemungkinan besar akan mengalami pertumbuhan besar. Sensor yang kurang mantap, seperti lidar dan pengimejan haba, akan menjadi standard pada banyak kereta yang dijual. Kuasa pengkomputeran purata kenderaan dijangka meningkat dengan tahap automasi yang lebih tinggi, menurut laporan itu.

Laporan bertajuk Sensors and Compute Platforms in Automated Vehicles, menetapkan definisi baharu kenderaan automatik yang lebih berorientasikan pengguna. Laporan ini menyediakan analisis halangan dan pemacu kepada pasaran automasi, dan bagaimana ia secara khusus memberi kesan kepada pasaran sensor dan pengkomputeran. Ia membekalkan gambaran global untuk penggunaan setiap tahap automasi, setiap sensor automasi, dan pelbagai tahap platform pengkomputeran yang diperlukan untuk mengendalikan dan memproses data secara berkesan. Analisis meliputi tempoh 2023-2035 dan dibahagikan kepada lapan rantau dan subrantau global. Ringkasan eksekutif laporan ini boleh dimuat turun secara percuma di laman web Guidehouse Insights.

Mengenai Guidehouse Insights

Guidehouse Insights, iaitu bahagian perisikan pasaran khusus Guidehouse, menyediakan penyelidikan, data, dan perkhidmatan penandaarasan untuk industri yang berubah dengan pesat dan dikawal selia ketat pada hari ini. Wawasan kami dibina berdasarkan analisis pasaran teknologi bersih global yang mendalam. Metodologi penyelidikan pasukan menggabungkan analisis industri sisi bekalan, kajian utama pengguna akhir, dan penilaian permintaan, yang dipasangkan dengan pemeriksaan mendalam terhadap tren teknologi, untuk memberikan gambaran menyeluruh tentang sistem infrastruktur tangguh yang muncul. Maklumat lanjut mengenai Guidehouse Insights boleh didapati di www.guidehouseinsights.com.

Mengenai Guidehouse
Guidehouse ialah penyedia perkhidmatan perundingan terkemuka di peringkat global kepada sektor awam dan pasaran komersial, dengan keupayaan luas dalam perundingan pengurusan, teknologi, dan risiko. Dengan menggabungkan kepakaran sektor awam dan swasta kami, kami membantu klien menangani cabaran paling kompleks mereka dan mengemudikan tekanan peraturan yang ketara dengan memberi tumpuan kepada perubahan transformasi, ketahanan perniagaan, dan inovasi berasaskan teknologi. Merentasi pelbagai perkhidmatan penasihat, perundingan, penswastaan, dan digital, kami mewujudkan penyelesaian skalabil dan inovatif yang membantu klien kami mengatasi kerumitan dan memposisikan mereka untuk pertumbuhan dan kejayaan pada masa depan. Syarikat ini mempunyai lebih daripada 16,500 profesional di lebih daripada 55 lokasi di seluruh dunia. Guidehouse ialah portfolio syarikat Veritas Capital, diketuai oleh profesional berpengalaman yang terbukti dan berkepakaran pelbagai dalam teknologi tradisional dan baru muncul, pasaran, dan isu agenda penetapan yang mendorong ekonomi kebangsaan dan global. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.guidehouse.com.

* Maklumat yang terkandung dalam siaran akhbar ini mengenai laporan, Sensors and Compute Platforms in Automated Vehicles, merupakan ringkasan dan mencerminkan jangkaan semasa Guidehouse Insights berdasarkan data pasaran dan analisis tren. Ramalan dan jangkaan pasaran secara semula jadi adalah tidak pasti dan keputusan sebenar mungkin berbeza daripada yang terkandung dalam siaran akhbar ini atau laporan tersebut. Sila rujuk laporan penuh untuk pemahaman menyeluruh tentang andaian di sebalik kesimpulan laporan dan metodologi yang digunakan untuk mewujudkan laporan. Guidehouse Insights mahupun Guidehouse tidak mengambil apa-apa kewajipan untuk mengemas kini mana-mana maklumat yang terkandung dalam siaran akhbar ini atau laporan.

Untuk maklumat lanjut, hubungi:

Cecile Fradkin untuk Guidehouse Insights
+1.646.941.9139
cfradkin@scprgroup.com

SUMBER Guidehouse Insights