Harga Gas AS Mencapai Puncak dan Syarikat Minyak Besar Berdiri Untuk Mendapat Keuntungan

Pasaran menunjukkan penurunan hari ini, dipengaruhi oleh rangkaian faktor saling berkaitan. Pada barisan hadapan, pelabur semakin bimbang tentang potensi lonjakan kadar inflasi, yang berkait rapat dengan kebimbangan berikutnya. Kerisauan ini timbul daripada peningkatan harga minyak, akibat perjanjian Rusia-Arab Saudi untuk mengekalkan pemotongan pengeluaran minyak mereka sehingga Disember. Apabila penanda aras minyak melayang sekitar $90 setong, denyutannya dirasai di AS dengan harga petrol pada trajektori menaik, walaupun berakhirnya tempoh memandu musim panas utama.

Kesan langsung harga gas yang tinggi dirasai pada inflasi. Laporan dari AAA menyoroti bahawa purata kebangsaan untuk satu galon petrol tanpa plumbum biasa mencapai $3.80 pada 6 September. Ini melampaui paras tinggi tahun sebelumnya, mengukuhkan kedudukannya sebagai purata harga gas kebangsaan kedua tertinggi. Apabila tren ini berterusan, jangkaan adalah tinggi bahawa Rizab Persekutuan mungkin terdesak untuk mempertimbangkan lebih banyak peningkatan kadar, memperbesar kebarangkalian kemelesetan.

Walau bagaimanapun, turun naik dalam pasaran membentang peluang subur untuk pelabur bijak. Dengan penanda aras petroleum meningkat dan harga petrol meningkat, ekuiti minyak bersedia untuk keuntungan prospektif.

Mari kita teliti lebih mendalam beberapa raksasa ini:

ConocoPhillips (NYSE:COP)

Perbualan selalunya bermula dengan ConocoPhillips (NYSE:COP). Raksasa ini, dengan penilaian melebihi $147 bilion, konsisten muncul sebagai salah satu entiti eksplorasi dan pengeluaran bebas utama dalam spektrum minyak. Jejak global mereka merentasi 13 negara, dan mereka berbangga dengan kekuatan pekerja yang menakjubkan melebihi 9,700.

Asas kukuh mereka meletakkan ConocoPhillips (NYSE:COP) sebagai benteng, mahir mengemudi kekacauan ekonomi. Angka terkini menyerlahkan keupayaan pengeluaran mereka, dengan lebih daripada 1,800 Mboe/d, lonjakan daripada 1,700 Mboe/d pada 2Q22. Secara kumulatif, apabila kita menghampiri separuh kedua 2023, hasil mereka berdiri pada 1,798 Mboe/d, peningkatan daripada purata 2022 sebanyak 1,738.

Segmen LNG (gas asli cecair) adalah bulu lain dalam topi mereka. Memandangkan kelayakan mesra alam relatif berbanding arang batu dan minyak, LNG semakin mendapat sambutan. Dengan usaha LNG di Teluk Mexico, Caribbean, Afrika Barat, dan Australia, ConocoPhillips (NYSE:COP) berada dalam kedudukan yang baik dalam domain ini.

Kewangan Q2 mereka melukis gambaran yang menarik. Mereka membual $7.1 bilion dalam aset cair, selepas mengagihkan $2.7 bilion kepada pemegang saham melalui dividen dan pembelian semula saham.

Chevron Corporation (NYSE:CVX)

Chevron (NYSE:CVX), raksasa lain dalam ruang tenaga, berdiri teguh dengan hasil yang menakjubkan hampir $240 bilion tahun lalu dan modal pasaran yang menyentuh lebih kurang $318 bilion.

Keupayaan Chevron merentasi pelbagai domain – dari eksplorasi minyak dan gas, pengangkutan hidrokarbon, infrastruktur penapisan yang menghasilkan campuran bahan api dan petrokimia, hingga ke kehadiran runcit mereka melalui stesen minyak. Mereka juga mempunyai perkongsian penting dengan Phillips 66 dalam menghasilkan bahan api dan bahan kimia perindustrian.

Kewangan 2Q23 mereka menunjukkan hasil yang turun sebanyak 29% daripada 2Q22, walaupun mereka melampaui jangkaan sebanyak lebih $900 juta. Garis bawah mereka memperagakan EPS $3.08, menewaskan unjuran.

Aliran tunai yang kukuh mereka adalah sorotan lain, dengan $6.3 bilion yang berasal daripada operasi, termasuk aliran tunai bebas $2.5 bilion. Kecairan ini membolehkan mereka memberi ganjaran kepada pemegang saham dengan membayar dividen dan pembelian semula saham sebanyak $7.2 bilion.

Setelah mengekalkan dan kadangkala menaikkan dividen sejak 2005, pengumuman Chevron (NYSE:CVX) baru-baru ini pada 28 Julai menetapkannya pada $1.51 setiap saham, menghasilkan 3.62%.

Penganalisis Raymond James Justin Jenkins meringkaskan sentimen tentang Chevron dengan tepat. Beliau berkata, “Memandangkan kedudukan kewangan yang kukuh, pulangan pemegang saham yang cemerlang, dan repositori aset yang diidamkan, Chevron kekal sebagai yang terunggul walaupun membezakan antara pemimpin minyak & gas mencabar. Pendapatan 2Q mereka mengulangi sentimen ini, dengan data pengeluaran Permian yang memberangsangkan menyerlahkan trajektori pertumbuhan Chevron di rantau itu.”

Pada zaman turun naik yang cepat ini, sementara sesetengah sektor merasai tekanan, yang lain seperti sektor minyak mendapati laluan pertumbuhan dan potensi.