Harga Minyak Mentah Melonjak Lagi di Tengah-tengah Kekhawatiran Bekalan

Harga Minyak Mentah Harga Minyak Mentah Melonjak Lebih Tinggi di Tengah Kekhawatiran Bekalan

Hari ini, minyak mentah WTI Oktober (CLV23) telah meningkat sebanyak +1.14 (+1.26%), dan petrol RON95 Oktober (RBV23) telah meningkat sebanyak +0.0141 (+0.52%). Lonjakan harga minyak mentah WTI Oktober menandakan peningkatan yang mengagumkan, mencapai tahap tertinggi dalam 11 bulan, melanjutkan rally yang telah berlarutan selama tiga bulan kebelakangan ini.

Trajektori menaik harga minyak boleh dikaitkan dengan sokongan kukuh yang timbul daripada ramalan yang dibuat minggu lepas oleh kedua-dua Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) dan OPEC. Kedua-dua organisasi telah meramalkan bahawa pasaran minyak global akan menghadapi defisit bekalan sehingga akhir tahun ini. Secara khusus, OPEC meramalkan defisit yang ketara sebanyak 3.3 juta tong per hari (bph) pada suku keempat, menandakan keadaan pasaran minyak paling ketat dalam lebih sedekad. Serentak dengan itu, IEA telah meramalkan defisit kira-kira -1.2 juta tong sehari pada separuh kedua tahun ini disebabkan oleh pemotongan bekalan minyak oleh Arab Saudi dan Rusia, mewujudkan jurang bekalan yang besar.

Pengetatan dalam pasaran minyak ini dijangka berterusan disebabkan oleh lanjutan pemotongan pengeluaran OPEC+. Baru-baru ini, Arab Saudi mengesahkan komitmennya kepada pemotongan pengeluaran mentah secara sepihak sebanyak 1.0 juta tong sehari sehingga Disember, mengekalkan pengeluaran minyak mentahnya pada kira-kira 9 juta tong sehari, tahap terendah dalam tempoh tiga tahun. Rusia juga telah berjanji untuk meneruskan pemotongan 300,000 tong sehari dalam pengeluaran minyak mentahnya sehingga Disember, dengan penghantaran minyak mentah Rusia pada Ogos menurun sebanyak -9% bulan-ke-bulan, menandakan purata harian terendah dalam tempoh sebelas bulan.

Penurunan ketara dalam minyak mentah yang disimpan dalam penyimpanan terapung telah memberi momentum bullish yang lebih lanjut kepada harga minyak. Data terkini daripada Vortexa melaporkan penurunan mingguan -8.9% dalam jumlah minyak mentah yang disimpan di seluruh dunia pada tangki yang pegun selama sekurang-kurangnya seminggu, dengan tahap menurun kepada 83.89 juta tong pada 15 September.

Dalam perkembangan mengejutkan, AS dan Iran mengumumkan pertukaran tahanan dan pelepasan dana Iran sebanyak $6 bilion pada hari Isnin. Perkembangan ini berpotensi membawa kepada peningkatan hubungan AS-Iran, membuka pintu untuk permulaan semula perbincangan nuklear. Sebarang perjanjian sedemikian boleh mengakibatkan sekatan Iran yang longgar dan peningkatan eksport minyak Iran. Malah, eksport minyak mentah Iran melonjak ke tahap tertinggi lima tahun sebanyak 2.2 juta tong sehari semasa 20 hari pertama Ogos, dengan China menjadi destinasi utama bagi minyak mentah ini.

Laporan EIA minggu lepas telah memberi sokongan tambahan kepada sentimen bullish dalam pasaran. Laporan tersebut menekankan bahawa stok minyak mentah AS pada 8 September adalah -2.9% di bawah purata musim lima tahun, manakala stok petrol adalah -2.5% di bawah penanda aras yang sama, dan stok distilat adalah -12.6% di bawah purata musim lima tahun. Pengeluaran minyak mentah AS juga meningkat sebanyak +0.8% minggu-ke-minggu kepada 12.9 juta tong sehari dalam minggu berakhir 8 September, menandakan tahap pengeluaran tertinggi dalam 3.5 tahun. Walaupun peningkatan ini, pengeluaran minyak mentah AS kekal sedikit di bawah rekod tertinggi 13.1 juta tong sehari yang dicapai pada Februari 2020.

Tambahan pula, Baker Hughes melaporkan bahawa rig minyak AS aktif dalam minggu berakhir 15 September meningkat sebanyak +2 ke jumlah 515 rig. Walaupun angka ini sedikit lebih tinggi daripada terendah 17 bulan sebanyak 512 rig yang direkodkan pada 1 September, ia masih jauh lebih rendah daripada tertinggi 3.25 tahun sebanyak 627 rig yang didaftarkan pada 2 Disember, 2022. Walau bagaimanapun, hakikat bahawa rig minyak AS aktif hampir tiga kali ganda sejak mencapai terendah 18 tahun sebanyak 172 rig pada Ogos 2020 menunjukkan peningkatan ketara dalam kapasiti pengeluaran minyak mentah AS sejak kedalaman terendah akibat pandemik.