Harga S&P Futures Naik Menjelang Data Utama PPI AS, Keputusan ECB Jadi Tumpuan

Data PPI AS

September kontrak berjangka S&P 500 (ESU23) menunjukkan tren positif, naik sebanyak +0.29% pada pagi ini. Ini mengikuti prestasi campuran dalam tiga indeks penanda aras utama AS semasa sesi biasa. Para pelabur sedang meneliti dengan teliti laporan inflasi AS terkini sambil bersedia untuk pelepasan data Penting Indeks Harga Pengeluar AS (PPI).

Semasa sesi dagangan Rabu, Moderna Inc (NASDAQ:MRNA) mencatatkan keuntungan yang ketara sebanyak lebih daripada +3% selepas mengumumkan bahawa vaksin selesema mRNA-1010 berjaya memenuhi matlamat utama dalam percubaan akhir. Di samping itu, JB Hunt Transport Services Inc (NASDAQ:JBHT) menyaksikan peningkatan lebih daripada +4% berikutan kenyataannya yang menjangkakan peningkatan perlahan dalam permintaan kargo, yang dikaitkan dengan pengecer yang mengurangkan inventori berlebihan mereka. Ford Motor Company (NYSE:F) juga menyertai tren meningkat dengan keuntungan lebih daripada +1%, didorong oleh rancangannya untuk menggandakan pengeluaran trak pikap hibrid F-150 pada tahun 2024.

Walau bagaimanapun, tidak semua saham berjaya, kerana American Airlines Group (NASDAQ:AAL) menghadapi penurunan lebih daripada -5%. Syarikat penerbangan itu menurunkan panduan EPS disesuaikan Q3 kerana kenaikan harga bahan api jet.

Laporan Jabatan Tenaga Kerja pada hari Rabu menunjukkan bahawa harga pengguna meningkat +0.6% bulan ke bulan pada Ogos, selaras dengan jangkaan konsensus. Secara tahunan, inflasi tajuk meningkat kepada +3.7% pada Ogos, naik daripada +3.2% pada Julai. Ahli ekonomi telah meramalkan kadar pertumbuhan +3.6% tahun ke tahun. Serentak, CPI teras AS merosot kepada +4.3% tahun ke tahun pada Ogos daripada +4.7% pada Julai, menandakan peningkatan terkecil dalam hampir dua tahun.

Krishna Guha, naib pengerusi Evercore ISI, mengulas laporan tersebut, dengan menyatakan, “Bukan laporan CPI yang hebat, tetapi bukan sesuatu yang mengubah gambaran dasar Fed. Fed ini tidak gatal untuk menaikkan lagi, dan kami berpendapat akan memerlukan jauh lebih banyak untuk mendorong FOMC sebenarnya memberikan peningkatan tambahan – dengan kes asas kami kekal, Fed telah selesai di sini.”

Dalam bidang kadar faedah, niaga hadapan kadar AS menunjukkan kebarangkalian hanya 3.0% bagi kenaikan kadar 25 mata asas minggu depan dan kebarangkalian 39.0% bagi kenaikan yang sama pada mesyuarat dasar monetari November.

Dalam arena pendapatan, syarikat-syarikat terkemuka seperti Adobe (NASDAQ:ADBE), Copart (NASDAQ:CPRT), dan Lennar (NYSE:LEN) akan melaporkan angka suku tahunan mereka hari ini.

Dalam berita lain, Arm Holdings Plc akan memulakan dagangan di Nasdaq Global Select Market, setelah menetapkan tawaran awam permulaannya pada harga $51 setiap saham, pada akhir julat.

Hari ini, perhatian pasaran tertumpu kepada data Indeks Harga Pengeluar (PPI) AS, yang akan dikeluarkan dalam beberapa jam lagi. Ahli ekonomi menjangkakan bahawa PPI AS Ogos akan berada pada +0.4% bulan ke bulan dan +1.2% tahun ke tahun, berbanding nilai sebelumnya masing-masing +0.3% dan +0.8%.

Di samping itu, pelabur akan memantau rapat data Jualan Runcit AS, yang mencatatkan +0.7% bulan ke bulan pada Julai. Ahli ekonomi meramalkan angka Ogos akan +0.2% bulan ke bulan.

Bacaan Teras PPI AS juga akan diperhatikan dengan teliti, dengan ahli ekonomi menjangkakan angka Ogos +0.2% bulan ke bulan dan +2.2% tahun ke tahun, turun daripada angka sebelumnya masing-masing +0.3% dan +2.4%.

Selanjutnya, data Jualan Runcit Teras AS berada dalam agenda, dengan ahli ekonomi meramalkan peningkatan +0.4% bulan ke bulan pada Ogos, berbanding +1.0% sebelumnya.

Akhir sekali, data Tuntutan Pengangguran Awal AS akan dilaporkan hari ini, dengan ahli ekonomi menganggarkan angka ini 225K, sedikit lebih tinggi daripada nilai minggu lalu 216K.

Di pasaran bon, kadar 10 tahun Amerika Syarikat kini berada pada 4.258%, naik +0.24%.

Di seberang Atlantik, kontrak berjangka Euro Stoxx 50 naik +0.05% pada pagi ini. Peserta pasaran berhati-hati sambil menunggu keputusan dasar monetari Bank Pusat Eropah. Keuntungan dalam saham perlombongan dan tenaga memimpin peningkatan pasaran keseluruhan, walaupun saham kereta kurang berprestasi kerana kritikan China terhadap penyiasatan Kesatuan Eropah ke atas subsidi kenderaan elektrik. ECB berhadapan dilema sama ada menaikkan kadar faedah utama ke tahap rekod atau menangguhkan kenaikan kadar disebabkan keadaan ekonomi yang semakin buruk di Zon Euro. Pasaran wang menunjukkan dua pertiga kemungkinan kenaikan kadar faedah seperempat mata oleh ECB.

Dalam berita korporat, Deliveroo Plc (ROO.L.EB) menyaksikan peningkatan lebih daripada +4% berikutan laporan daripada aktivis pelabur Sachem Capital, yang menunjukkan kemungkinan syarikat penghantaran makanan itu menjadi sasaran pengambilalihan.

Bagi data ekonomi di Eropah, kalendar agak kosong hari ini.

Di pasaran Asia, saham ditutup hijau. Indeks Komposit Shanghai China (SHCOMP) naik tipis +0.11%, sementara Indeks Nikkei 225 Jepun (NIK) mencatat keuntungan ketara sebanyak +1.41%.

Indeks Komposit Shanghai ditutup sedikit lebih tinggi kerana pelabur terus mencari langkah dasar dan tanda-tanda pemulihan ekonomi. Bank Rakyat China bercadang untuk merangsang permintaan dan menyokong kenaikan harga sederhana, menurut pegawai kanan bank pusat yang tidak dinamakan. Sementara itu, pemaju hartanah daratan yang didagangkan di Hong Kong berundur selepas Moody’s menurunkan prospek sektor hartanah China ke negatif.

Nikkei 225 Jepun ditutup lebih tinggi, menyentuh tahap tertinggi dalam seminggu. Bacaan ekonomi yang lemah telah meningkatkan jangkaan bahawa Bank of Japan akan mengekalkan kadar faedah negatif. Menteri Kebangkitan Ekonomi Yoshitaka Shindo menekankan perlunya langkah-langkah ekonomi yang kukuh, kerana data menunjukkan penurunan tajam dalam pesanan mesin teras Jepun dan penurunan pengeluaran perindustrian.

Dalam pergerakan saham pra-pasaran AS, Oracle Corporation (ORCL) naik kira-kira +1% selepas DZ Bank menaik taraf saham kepada Beli daripada Pegang. Purecycle Technologies Holdings Corp (PCT) merosot lebih daripada -14% selepas mengisytiharkan force majeure disebabkan kesan ribut ke atas Ironton. MetLife Inc (MET) naik lebih daripada +1% selepas Jefferies menaik taraf saham kepada Beli daripada Pegang. OKYO Pharma (OKYO) jatuh lebih daripada -20% selepas mengemukakan tawaran awam berpenjamin. Carnival Corporation (CCL) melonjak lebih daripada +1% selepas Redburn menaik taraf saham kepada Beli daripada Neutral. First Solar Inc (FSLR) naik lebih daripada +2% selepas BMO Capital menaik taraf saham kepada Laksana daripada Laksanakan Pasaran.

Sorotan pendapatan AS hari ini termasuk Adobe (NASDAQ:ADBE), Copart (NASDAQ:CPRT), Lennar (NYSE:LEN), MYT Netherlands (NYSE:MYTE), Innate Pharma (NASDAQ:IPHA), dan eGain (NASDAQ:EGAN).