Henley & Partners menerbitkan Laporan Kekayaan Kripto dunia yang pertama

LONDON, 5 Sept. 2023 — Terdapat 88,200 jutawan crypto di seluruh dunia, dengan hampir separuh (40,500) memegang kekayaan mereka dalam Bitcoin, menurut Laporan Kekayaan Crypto sulung yang diterbitkan oleh pakar pelaburan dan migrasi antarabangsa terkemuka Henley & Partners. Jumlah nilai pasaran crypto kini mengkagumkan USD 1,180 bilion dan terdapat 425 juta individu di seluruh dunia yang memiliki cryptocurrencies.

Laporan jenis pertama ini termasuk statistik eksklusif mengenai bilangan jutawan crypto dan Bitcoin, centi-jutawan, dan bilionawan yang disediakan oleh firma risikan kekayaan global New World Wealth, serta wawasan daripada ahli akademik, pakar industri, dan pemain crypto terkemuka. Ia juga menampilkan Indeks Penggunaan Crypto Henley & Partners, yang membandingkan program residensi dan kewarganegaraan pelaburan terbaik untuk pelabur crypto.

Dr. Juerg Steffen, CEO Henley & Partners, berkata pedagang, penggerudi, pelabur, dan cryptopreneurs sedang meneroka strategi migrasi pelaburan untuk melindungi kepentingan mereka. “Kami telah melihat peningkatan ketara dalam pertanyaan daripada jutawan crypto dalam tempoh enam bulan lalu yang ingin melindungi diri daripada sebarang larangan potensi pada masa depan terhadap perdagangan atau penggunaan cryptocurrencies di negara mereka sendiri dan mengurangkan risiko dasar fiskal agresif yang mengenakan cukai aset digital pada sumber.”

Ke Bulan: Crypto adalah ‘pasti berlaku’

Dalam liga super kaya global, kini terdapat 182 crypto centi-jutawan (iaitu, individu berpendapatan tinggi dengan pegangan crypto USD 100 juta atau lebih), di mana 78 daripada mereka adalah Bitcoiners, manakala enam daripada 22 bilionawan crypto dunia telah mengumpul kekayaan mereka daripada perdagangan Bitcoin.

Seperti yang dikatakan pakar pelaburan global, Jeff D. Opdyke, dalam laporan tersebut, “crypto adalah perdagangan dan teknologi paling pasti berlaku dalam 30 tahun lalu, dan kini merupakan peluang hebat untuk membeli kerana kita tidak mungkin melihat harga-harga ini lagi.” Dr. Niklas J.R.M. Schmidt dari firma undang-undang Austria Wolf Theiss menerangkan bagaimana aset tersebut perlu disimpan, sementara Prof. Madya Dr. Tevetoğlu, pakar undang-undang blockchain di Istanbul, memberi amaran tentang “akibat undang-undang yang serius” jika beranggapan tiada undang-undang yang mengawal teknologi blockchain dan aset crypto. Dalam ulasan beliau, Carlos Gonzalez Campo, Penganalisis Penyelidikan di 21Shares, menunjukkan bahawa “walaupun penilaian aset crypto kekal sebagai topik baru yang mencari konsensus, terutama apabila kelas aset berkembang dan matang, terdapat beberapa kaedah boleh dilaksanakan yang boleh digunakan pelabur.”

Pilihan terbaik untuk pelabur crypto

Termasuk lebih 750 data, Indeks Penggunaan Crypto baharu Henley menilai dan menaraf negara tuan rumah migrasi pelaburan mesra crypto berdasarkan tahap penggunaan dan integrasi cryptocurrencies dan teknologi blockchain mereka. Singapura menduduki kedudukan teratas keseluruhan dengan skor 50.2 daripada 60, atau 83.76%, dengan Switzerland di tempat ke-2 (78.17%), diikuti rapat oleh UAE pada 76.17%. Hong Kong (ke-4 pada 76%), Amerika Syarikat (ke-5 pada 73.83%), Australia (ke-6 pada 71.83%), dan United Kingdom (ke-7 pada 71.17%) semuanya mendapat pengiktirafan kelas pertama apabila datang kepada penggunaan crypto, dengan Kanada (ke-8 pada 67,33%), Malta (ke-9 pada 64.83%) dan Malaysia (ke-10 pada 62.5%) juga masuk ke 10 Teratas.

Pilihan paling mesra cukai

Dari segi parameter mesra cukai, yang menilai pendekatan sesebuah negara terhadap percukaian aktiviti berkaitan cryptocurrency, Singapura dan UAE mendapat skor sempurna 10 daripada 10, dengan Hong Kong, Mauritius, dan Monaco mendapat skor kukuh 9 daripada 10, dan Antigua dan Barbuda serta St Kitts dan Nevis kedua-duanya mendapat 8 daripada 10. Negara-negara ini semua menawarkan persekitaran yang paling menggalakkan dari segi percukaian bagi pelabur dan pedagang crypto.