Höegh LNG dan Aker BP Bentuk Perkongsian Strategik untuk Penyelesaian Pengangkutan dan Penyimpanan Karbon

Höegh LNG dan Aker BP Bentuk Perkongsian Strategik untuk Penyelesaian Pengangkutan dan Penyimpanan Karbon

OSLO, Norway, 4 Sept., 2023 — Höegh LNG dan Aker BP telah memasuki perkongsian strategik untuk membangunkan penawaran pengangkutan dan penyimpanan karbon yang komprehensif sepenuhnya untuk pengeluar CO2 perindustrian di Eropah Utara. Perjanjian ini menggabungkan kekuatan, kepakaran dan teknologi syarikat masing-masing untuk mewujudkan rantaian nilai CCS yang kukuh di Pelantar Benua Norway yang merangkumi pengumpulan, pengangkutan dan suntikan CO2 secara selamat untuk penyimpanan kekal dalam takungan dasar laut.

“Höegh LNG mengalu-alukan peluang untuk bergabung dengan Aker BP dan menyampaikan rantaian nilai CCS skala besar, satu hentian sebelum 2030 kepada pengeluar industri. Bersama-sama kami akan menyediakan penyelesaian pembuangan karbon pada kos unit yang rendah, menyumbang kepada peralihan tenaga di Eropah,” kata Erik Nyheim, Ketua Pegawai Eksekutif Höegh LNG.

“Kami menjangkakan CCS akan memainkan peranan penting dalam peralihan ke masa depan tenaga rendah karbon. Perkongsian ini mencerminkan hasrat kami untuk memajukan penyelesaian CCS dengan menggabungkan kekuatan Aker BP dalam pemahaman subpermukaan dan pembangunan projek skala besar dengan kepakaran teknikal Höegh LNG dalam sektor LNG,” kata Karl Johnny Hersvik, Ketua Pegawai Eksekutif Aker BP.

Kerjasama ini merangkumi:

  • Pembangunan Teknikal: Höegh LNG akan menerajui pembangunan konsep mereka tentang Unit Penyimpanan Terapung CO2 (FCSO) yang membolehkan penulenan dan penggabungan CO2 daripada beberapa pengeluar di hab eksport utama. Unit sedemikian akan memungkinkan penawaran penyelesaian kos efektif juga kepada pengeluar kecil yang sebaliknya tidak akan dapat membangunkan penyelesaian mereka sendiri. CO2 yang dicecairkan akan diangkut oleh Tangki Pembawa CO2 Shuttle pada tekanan rendah yang menghasilkan kapasiti pengangkutan yang lebih besar dan kos unit CO2 yang lebih rendah kerana skala. Aker BP akan memimpin pembangunan Kemudahan Suntikan Luar Pesisir dan mengenal pasti takungan dasar laut yang sesuai untuk penyimpanan CO2.
  • Pembangunan komersial: Höegh LNG dan Aker BP akan bekerjasama untuk membuka peluang perniagaan baharu yang berpotensi untuk penyelesaian pengangkutan dan penyimpanan CO2, dalam Pelantar Benua Norway, untuk CO2 yang ditangkap daripada beberapa pengeluar industri yang dikenal pasti di Eropah Barat Laut.

Dengan memeterai perjanjian ini, Aker BP dan Hoegh LNG bekerjasama sebagai rakan strategik untuk membangunkan penyelesaian pengangkutan laut dan suntikan untuk CO2.

Untuk maklumat lanjut:

Christine Corkery Steinsholt

Ketua Komunikasi, Höegh LNG
christine.steinsholt@hoeghlng.com | +47 950 95 481

Ole-Johan Faret

Jurucakap Akhbar, Aker BP
ole-johan.faret@akerbp.com +47 402 24 217

Fail-fail berikut boleh dimuat turun:

https://mb.cision.com/Main/16996/3828827/2270914.pdf

Höegh LNG dan Aker BP membentuk perkongsian pengangkutan dan penyimpanan karbon strategik

https://news.cision.com/hoegh-lng/i/ceo-of-aker-bp-karl-johnny-hersvik-and-ceo-of-hoegh-lng-erik-nyheim-form-ccs-partnership,c3212207

CEO Aker BP Karl Johnny Hersvik dan CEO Höegh LNG Erik Nyheim membentuk perkongsian CCS

https://news.cision.com/hoegh-lng/i/hoegh-illustrations-image-1-cam2-prv1,c3212208

Imej ilustrasi Hoegh 1 cam2 prv1