HUMAN APPEAL HANTAR BANTUAN KEPADA LIBYA UNTUK MENGELAKKAN KELAPARAN DAN PENYAKIT AKIBAT BANJIR MEMBUNUH

MISSION VIEJO, Calif., 15 Sept. 2023 — Lebih 10,000 orang hilang selepas Storm Daniel melanda Libya pada 10 September, mencetuskan banjir maut. Lebih 11,000 orang telah disahkan meninggal dunia, dengan jumlah dijangka meningkat. Badan amal antarabangsa, Human Appeal, telah melancarkan bantuan kecemasan melalui rakan kongsi mereka untuk menyokong penduduk Libya yang paling teruk terjejas dengan makanan, air, bantuan perubatan dan keperluan asas.

Bantuan diperlukan untuk membantu mengelakkan kelaparan dan penyakit selepas banjir teruk memusnahkan infrastruktur tempatan dengan membawa risiko penyebaran kolera.

Kebanyakan bandar-bandar timur Libya telah terjejas tetapi di Bayda dan Derna, kemusnahan adalah bencana. Di bandar pelabuhan Derna, yang merupakan rumah kepada 100,000 orang, seluruh komuniti telah dilanda selepas dua empangan runtuh.

Situasi kemanusiaan di tanah adalah tragis dengan 25 peratus Derna telah dimusnahkan, dengan bangunan diratakan ke tanah dan keseluruhan kawasan kejiranan tidak dapat diakses. Para penyintas, yang ingin mendengar berita tentang ahli keluarga yang hilang, sangat tertekan dan memerlukan bantuan segera.

Human Appeal melalui rakan kongsi mereka menyokong usaha bantuan kecemasan di bandar-bandar timur Derna dan Bayda yang bekerja tanpa mengenal penat lelah untuk menghantar bantuan kecemasan yang menyelamatkan nyawa kepada keluarga yang hancur. Kami juga menyokong penyediaan susu berkhasiat kepada beribu-ribu kanak-kanak yang terjejas teruk akibat banjir memusnahkan.

Merujuk kepada 31 tahun pengalaman Human Appeal dalam menghantar bantuan kemanusiaan di seluruh dunia ke kawasan yang terjejas bencana iklim, penilaian awal menunjukkan keluarga dengan anak-anak sangat memerlukan bantuan kecemasan, termasuk makanan, air bersih dan bantuan perubatan.

Untuk maklumat lanjut sila layari: www.humanappealusa.org

Atau untuk permintaan media sila hubungi press@humanappealusa.org

Perihal Human Appeal USA

Di sini untuk Setiap Insan. Human Appeal ialah pertubuhan bukan untung yang bekerja di seluruh dunia untuk memperkukuhkan perjuangan kemanusiaan menentang kemiskinan, ketidakadilan sosial dan bencana alam. Melalui penyediaan bantuan segera dan penubuhan program pembangunan mampan, kami bertujuan untuk melabur dalam penyelesaian yang berkesan.

Human Appeal USA ialah pertubuhan bukan untung 501 (c) (3).
ID Cukai # 87-2410117. Sumbangan anda boleh ditolak cukai.
Human Appeal Inc. 26050 Acero, Suite 415, Mission Viejo, CA 92691, USA.
USA Tel: 877 225 2251

SUMBER Human Appeal