IBM Diumumkan sebagai Penaja Persidangan Perubahan Iklim PBB 2023 (COP28)

  • Penglibatan berterusan IBM dalam usaha PBB membina legasi panjang penyelidikan dan tindakan terhadap cabaran global dengan kerjasama kerajaan dan masyarakat sivil
  • IBM akan menunjukkan kuasa AI dan teknologi dalam memacu kemajuan matlamat kelestarian dan meningkatkan kecekapan perniagaan

ARMONK, N.Y. dan UAE, 13 Sept. 2023 /CNW/ — IBM (NYSE: IBM) hari ini mengumumkan peranannya sebagai Rakan Laluan Bersekutu Persidangan Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (COP28) 2023. Persidangan, yang akan dianjurkan oleh Presidensi COP28 UAE di Dubai dari 30 November hingga 12 Disember, akan menjadi momen penting bagi pemimpin global, pembuat dasar, saintis, dan perniagaan untuk bekerjasama dalam tindakan iklim dan bekerja bersama untuk membentuk masa depan yang lebih mampan.


IBM UN Climate Change Conference COP28 IBM Announced as a Sponsor of 2023 U.N. Climate Change Conference (COP28)

Sepanjang persidangan, IBM akan mempamerkan bagaimana teknologi dan perundingan boleh membolehkan perniagaan, masyarakat, dan kerajaan mempercepat kemajuan ke arah matlamat kelestarian. Dengan mengkonsolidasi data dan menanamkan AI ke dalam fungsi teras, IBM boleh menawarkan organisasi alat untuk membantu mereka mengurangkan kos, sisa, dan emisi; memajukan peralihan kepada tenaga bersih; meningkatkan produktiviti; dan membangunkan rantaian bekalan dan pengkomputeran yang lebih mampan. IBM juga boleh membantu organisasi mengukur impak alam sekitar mereka, melaporkan terhadap keperluan peraturan dan jangkaan awam, dan mengoperasikan data mereka untuk membantu mewujudkan perusahaan yang lebih cekap dan mampan – tanpa menjejaskan keuntungan.

“Kelestarian adalah salah satu cabaran terbesar sepanjang hayat kita, dan teknologi serta perkongsian akan menjadi kunci memacu kemajuan pada masa depan,” kata Jonathan Adashek, Naib Presiden Kanan, Pemasaran dan Komunikasi, IBM. “Inovasi AI seperti watsonx IBM sudah boleh digunakan untuk membantu organisasi membina AI untuk mendorong kelestarian dan kecekapan. Di Dubai, IBM akan menyokong agenda Presidensi COP28 UAE dengan terus bekerjasama untuk mencari penyelesaian yang membawa kita semua ke arah masa depan rendah karbon.”

“Pelbagai pihak berkepentingan adalah kunci untuk memastikan kejayaan COP28, dan kami berbangga dengan minat tinggi dalam penajaan yang diterima dari seluruh dunia. Semua organisasi dan sektor masyarakat memainkan peranan penting dalam tindakan iklim, dan saya digalakkan oleh semangat yang ditunjukkan oleh penaja kami yang bertekad untuk Bersatu, Bertindak, dan Menyampaikan untuk mengekalkan 1.5C dalam jangkauan,” kata Duta Besar Majid, Pengarah Jeneral dan Wakil Khas Persidangan Pihak ke-28 kepada Konvensyen Rangka Kerja PBB mengenai Perubahan Iklim.

Peranan IBM di COP28 membina ke atas sejarah panjang tindakan, penyelidikan, dan sokongan syarikat mengenai alam sekitar. Syarikat itu mengeluarkan dasar alam sekitar pertamanya lebih daripada 50 tahun yang lalu – pada tahun 1971 – dan menerbitkan kedudukan rasmi mengenai perubahan iklim pada tahun 2007. IBM juga ahli pengasas Forum Sains-Dasar-Perniagaan Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Majlis Kepemimpinan Iklim, dan menyokong komuniti yang rentan terhadap perubahan iklim dan isu alam sekitar lain melalui inisiatif seperti IBM Sustainability Accelerator.

Lokasi Persidangan Perubahan Iklim PBB tahun ini juga latar belakang kehadiran IBM di rantau Timur Tengah, di mana tawaran kelestarian membantu perniagaan dan kerajaan meningkatkan kecekapan dan memajukan matlamat kelestarian mereka. Sebagai contoh, IBM dan Universiti Kecerdasan Buatan Mohammed bin Zayed (MBZUAI) bekerjasama melalui Pusat Kecemerlangan AI bersama untuk memperbaiki penggunaan teknologi AI, memaklumkan penggunaan tenaga bersih dan boleh diperbaharui, dan membantu mendorong kelestarian dengan penyelesaian berkecuali karbon.

Untuk maklumat tambahan mengenai penyelesaian kelestarian IBM, sila layari: https://www.ibm.com/sustainability.

Mengenai IBM
IBM ialah pembekal penyelesaian awan hibrid dan AI global terkemuka, serta kepakaran perundingan. Kami membantu klien di lebih 175 negara memanfaatkan wawasan daripada data mereka, menyeleraskan proses perniagaan, mengurangkan kos, dan mendapatkan kelebihan daya saing dalam industri masing-masing. Lebih daripada 4,000 entiti kerajaan dan korporat dalam bidang infrastruktur penting seperti perkhidmatan kewangan, telekomunikasi dan kesihatan bergantung kepada platform awan hibrid IBM dan Red Hat OpenShift untuk mempercepatkan transformasi digital mereka dengan cepat, cekap dan selamat. Inovasi pemboleh ubah IBM dalam AI, pengkomputeran kuantum, penyelesaian awan khusus industri dan perundingan memberi pilihan terbuka dan fleksibel kepada klien kami. Semua ini disokong oleh komitmen legendaris IBM terhadap kepercayaan, ketelusan, tanggungjawab, inklusiviti dan perkhidmatan.

Lawati www.ibm.com untuk maklumat lanjut.

Media Contact
Michael Rettig
mrettig@ibm.com


IBM Corporation logo. (PRNewsfoto/IBM)

SUMBER IBM