Impresi global tentang Wuhan menjadi viral

BEIJING, 31 Ogos 2023 — Satu pertandingan video global yang dilancarkan oleh Changjiang International Communication, dengan usaha bersama China Daily dan media utama di seluruh dunia, baru-baru ini menarik perhatian dalam talian.

Dinamakan “Hai, Wuhan“, penyertaan untuk pertandingan ini adalah kisah, kesan, kehidupan dan kenangan tentang Wuhan. Peserta dari seluruh dunia berkata walaupun tinggal mereka di Wuhan hanyalah satu episod dalam kehidupan, atau masa yang singkat, mereka tidak akan melupakan bandar itu.

Empat konsul jeneral di Wuhan memberikan kesan dan pengalaman peribadi mereka tentang Wuhan dalam video mereka.

Dominic McAllister, konsul jeneral British di Wuhan berkongsi ciri-ciri Wuhan yang baru berbanding apa yang dialami datuknya dan ditulis dalam buku harian 90 tahun yang lalu.

Jean-Yves Roux, konsul jeneral Perancis di Wuhan, paling menyukai udara segar Wuhan dengan Tasik Timur, Sungai Yangtze, tanah lembap dan semua tumbuh-tumbuhan hijau di bandar itu.

Ha Sung-ju, konsul jeneral Republik Korea di Wuhan, terkejut bahawa Wuhan adalah 14 kali lebih besar daripada Seoul.

Melissa J. Lan, konsul jeneral Amerika Syarikat di Wuhan, paling terkesan dengan sumber air, vitaliti dan kehidupan yang berwarna-warni Wuhan.

Setakat ini, pertandingan ini telah menerima penyertaan dari United Kingdom, Perancis, Ireland, Iraq, Vietnam, Kemboja, Columbia, Pakistan, Bangladesh, Laos, Indonesia, Filipina, Sudan dan beberapa negara dan rantau lain.

Di Wuhan terdapat profesor universiti yang telah tinggal di sana lebih daripada 20 tahun, guru sekolah tinggi dan universiti antarabangsa dari seluruh dunia.

Sekumpulan daripada mereka menaiki metro untuk melawat Menara Burung Kuning, memperkenalkan pemahaman mereka tentang lima huruf WUHAN (yang bermaksud air, universiti, teknologi tinggi, automobil, dan mi), kagum dengan pemandangan semula jadi Wuhan yang indah, cara penduduk Wuhan menyambut perayaan, serta kehidupan seharian mereka.

“Hai, Wuhan” juga peluang untuk mengadakan perjumpaan dengan bandar kembarnya, kata penganjur.

Yumi Watanabe, pengarah Biro Promosi Bandar Oita Jepun, berkata: “Semua orang Wuhan yang saya jumpai adalah berhati mulia dan penuh perasaan kemanusiaan.”

Rulinda Fabrice Brad, datuk bandar Entebbe, Uganda, berkata: “Ia sangat indah, besar, imaginatif, kreatif, sangat bersih. Ia juga sangat panas!”

Frank Scarpitti, datuk bandar bandar Markham, Kanada berkata: “Setiap kali saya melawat Wuhan, saya kagum dengan pertumbuhan, sistem pengangkutan, spektrum industri yang luas dan reka bentuk bandar di seluruh bandar itu.”

Lee Jong-hyeok, pengarah Pejabat Perwakilan Bandar Cheongju Korea, kagum dengan semangat hidup penduduk Wuhan apabila mereka keluar untuk menari, bersenam dan berjalan.

Beberapa peserta berkata mereka tidak menjangkakan Wuhan begitu multibudaya. Mereka berkata Wuhan adalah destinasi yang akan mereka kunjungi semula.

SUMBER China Daily