iNtRON Menandatangani Projek Pembangunan Bacteriofaj dengan DEVCOM Tentera Darat AS

  • Pembangunan Bacteriophages menyasarkan strain yang menyebabkan jangkitan saluran kencing
  • Penubuhan kerjasama dengan Tentera Darat AS dan penyiasatan asas untuk memasuki pasaran pertahanan AS

BOSTON dan SEOUL, Korea Selatan, 3 Sept. 2023 — iNtRON Biotechnology (“iNtRON”, www.intodeworld.com) telah mengumumkan hari ini bahawa Bahagian Ubat Barunya telah memasuki kontrak rasmi dengan Pusat Teknologi Antarabangsa Indo-Pasifik DEVCOM Tentera Darat AS (Markas Pembangunan Keupayaan Tempur Tentera Darat AS) dan Pusat Tentera untuk membangunkan bacteriophages bagi memerangi jangkitan Escherichia coli Uropatogenik (UPEC).

DEVCOM, subperintah kepada Markas Masa Depan Tentera Darat AS, memberi tumpuan kepada pembangunan teknologi inovasi canggih untuk meningkatkan keupayaan tempur dan kelangsungan hidup tentera AS. Ia telah bekerja pada projek untuk membangunkan produk yang menangani risiko jangkitan saluran kencing di kalangan tentera yang terdedah kepada persekitaran yang sukar seperti ketika dikerah atau menjalani latihan.

Walaupun menggunakan pelbagai kaedah, termasuk antibiotik sintetik, untuk merawat jangkitan saluran kencing, isu seperti jangkitan bakteria rintang antibiotik tidak dapat diselesaikan. Walau bagaimanapun, melalui usaha personel utama DEVCOM, mereka mengenali platform teknologi bacteriophage syarikat iNtRON. Selepas itu, selepas kajian teknologi dan perancangan penyelidikan yang mendalam, projek ini telah dipilih di bawah program FTAS (Sokongan Penilaian Teknologi Asing) Tentera Darat AS.

Dr. SON, Ji-soo, ketua Jabatan BD berkata bahawa “Jangkitan saluran kencing memerlukan rawatan melalui pemberian antibiotik yang berpanjangan, tetapi dalam persekitaran di mana penggunaan antibiotik yang berterusan tidak mudah, terdapat risiko ketara kekambuhan dan kronisiti. Bacteriophages dapat mengatasi kelemahan antibiotik umum, menjadikannya sangat sesuai untuk memerangi jangkitan saluran kencing.” Beliau menambah, “Projek UPEC dengan DEVCOM dirancang untuk dilaksanakan secara berperingkat, pada mulanya demonstrasi kebolehlaksanaan dengan potensi pembangunan produk perintis seterusnya, ujian klinikal berskala kecil, kelulusan kawal selia dan pembangunan produk akhir. Dalam projek ini, iNtRON akan membangunkan bacteriophages yang menyasarkan UPEC terlebih dahulu, sementara DEVCOM akan menyokong demonstrasi kebolehlaksanaan awal melalui program yang dibiayai.”

CEO iNtRON, YOON, Kyung-won, mengulas, “Projek UPEC semasa memegang signifikansi yang besar sebagai kontrak rasmi dengan agensi kerajaan AS, berpotensi berfungsi sebagai batu loncatan untuk memasuki pasaran pertahanan AS. Di samping itu, berdasarkan bacteriophages yang diperoleh melalui projek ini, matlamatnya adalah untuk berkembang ke dalam projek berskala besar untuk ujian klinikal dan pembangunan produk pada masa depan sambil menubuhkan hubungan dengan Tentera Darat AS.”

Mengenai iNtRON Biotechnology, Inc.

iNtRON (www.iNtODEWORLD.com) adalah syarikat usahasama membangunkan ubat bio-baru dan pemimpin dalam teknologi berasaskan bacteriofage untuk manusia dengan matlamat untuk membangunkan dan menyiasat pasaran ‘Imun & Immunoterapi’. Semasa mengejar pelaburan penyelidikan dan perniagaan global (R&BD) sejak penubuhannya dan pembangunan yang dipercepatkan selepas memasuki IPO-nya di KOSDAQ, syarikat itu memberi tumpuan kepada inovasi BIO Ubat Baru dengan membangunkan pelbagai ubat bio ‘Kelas Pertama” dan “Konsep Pertama’ dan menjalankan kajian klinikal dalam fasa. Syarikat ini komited kepada pembangunan inovasi dalam bidang penyakit berjangkit dan ‘Imun & Immunoterapi’.

Hubungi Kami

YOON, Kyung Won (Kevin) / CEO, Naib Presiden / kwyoon@intron.co.kr
Pasukan BD / partner@intron.co.kr
www.intodeworld.com

ia adalah iNtRON.

SUMBER iNtRON Biotechnology, Inc.