InxMed Menerima Kelulusan untuk Memulakan Ujian Klinikal Fasa I di China untuk OMTX705, ADC Sasaran FAP Kelas Pertama

NANJING, China, 29 Ogos 2023 – InxMed, sebuah syarikat bioteknologi klinikal peringkat menumpukan kepada membangunkan terapi inovatif yang menyasarkan rintangan dadah untuk tumor pepejal yang sukar dirawat, mengumumkan hari ini bahawa ADC kelas pertama OMTX705 telah memperoleh kelulusan IND (Ubat Penyiasatan Baharu) daripada Pentadbiran Produk Perubatan Kebangsaan China (NMPA) baru-baru ini.


(PRNewsfoto/InxMed Co., Ltd)

OMTX705 adalah molekul konjugat antibodi-ubat novel (ADC) yang menyasarkan protein α yang mengaktifkan fibroblast (FAPα). FAPα adalah protease serin dimerik jenis II yang diekspresikan secara fokal tinggi dalam fibroblast yang dikaitkan dengan kanser (CAF) yang mengelilingi sel tumor dan mikrovaskulatur. Kajian InxMed dan penerbitan lain secara konsisten menunjukkan bahawa CAF yang mengekspresikan FAP memainkan peranan penting dalam rintangan dadah tumor.

InxMed telah meneroka dan menunjukkan potensi kesan antitumor keberkesanan rawatan sasaran FAPα untuk pelbagai jenis kanser, terutamanya yang mempunyai insiden tinggi dalam populasi Cina contohnya, kanser gastrik, kanser esofagus, dan lain-lain. Syarikat itu mencapai kerjasama dengan Oncomatryx, sebuah syarikat yang membangunkan ubat baharu yang menyasarkan mikropersekitaran tumor, untuk menyelidik dan membangunkan OMTX705 secara praklinikal dan klinikal, dan memiliki hak pengkomersialan OMTX705 di Asia.

InxMed telah membangunkan ubat ADC novel untuk tumor pepejal yang sukar dirawat sejak 2019. Syarikat itu telah menunjukkan kesan antikanser sinergistik yang menjanjikan daripada terapi gabungan yang terdiri daripada pelbagai ubat ADC dan ubat peringkat ujian pentingnya IN10018 (Ifebemtinib), perencat kinase pengikat fokal (FAK) oral yang sangat berpotensi dan selektif, dalam model haiwan. InxMed secara aktif meneroka dan memaksimumkan potensi regimen rawatan ini melalui saluran sinergistiknya sendiri dan perkongsian.

Mengenai InxMed

InxMed adalah syarikat bioteknologi peringkat klinikal yang ditubuhkan pada akhir 2018. Syarikat ini memberi tumpuan kepada membangunkan terapi inovatif yang menyasarkan mikropersekitaran stroma dan rintangan tumor pepejal serta metastasis, terutamanya pembangunan ubat baharu tentang rintangan rawatan dadah anti PD-1/PD-L1. InxMed komited untuk membina enjin yang cekap untuk sains translasi klinikal dan platform bukti konsep yang didorong oleh pemahaman mendalam tentang biologi penyakit dan komited untuk menjadi pemimpin global dalam terapi kanser revolusioner.

InxMed telah menubuhkan pasukan perubatan translasi dan klinikal di Nanjing, Shanghai dan Beijing di China, dan hab di Amerika Syarikat, Kanada dan Australia. Melalui penyelidikan dan pembangunan penemuan bebas dan kerjasama penyelidikan dan pembangunan, InxMed telah membina saluran global yang unik dan sinergistik. InxMed telah menyelesaikan beberapa pusingan pembiayaan dengan jumlah lebih daripada 100 juta dolar AS. Ubat baharunya yang pertama, IN10018, perencat kinase pengikat fokal (FAK) oral yang sangat berpotensi dan selektif, menerima Penetapan Laluan Pantas daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah AS dan Penetapan Terapi Terobosan daripada Pentadbiran Produk Perubatan Kebangsaan China. Ujian klinikal penting yang menyokong kelulusan pemasaran sedang berjalan.

SUMBER InxMed Co., Ltd