Kenyataan Bersama mengenai Tindakan Iklim antara Presiden Kenya, Yang Mulia William Samoei Ruto, Presiden yang Dilantik COP28 Dr. Sultan Al Jaber, Yang Mulia dan Pengerusi Suruhanjaya Kesatuan Afrika Moussa Faki Mahamat

Kenyataan Bersama mengenai Tindakan Iklim antara Presiden Kenya, Yang Mulia William Samoei Ruto, Presiden-Penentu COP28 Dr. Sultan Al Jaber, Yang Mulia dan Pengerusi Suruhanjaya Kesatuan Afrika Moussa Faki Mahamat

CILPA, Kenya, 4 Sept. 2023 — Ketika kita bersedia untuk Persidangan Iklim Afrika, kami, Y.A.B. Presiden Kenya William Samoei Ruto, Presiden-Penentu COP28 Dr. Sultan Al Jaber dan Pengerusi Suruhanjaya Kesatuan Afrika Moussa Faki Mahamat mengesahkan komitmen kami untuk bekerja ke arah merealisasikan tindakan iklim yang berambisi pada tahun penting Stok Ambilan Global ini.

Afrika adalah benua yang penuh dengan janji. Ia dikurniakan dengan potensi tenaga boleh diperbaharui yang menanti untuk ditap. Afrika 1.4 bilion orang mewakili 17% daripada populasi dunia, 60% daripadanya berusia di bawah 25 tahun menjadikannya populasi termuda di dunia. Ia juga rumah kepada 5 daripada 10 ekonomi berkembang paling pesat di dunia.

Namun walaupun menyumbang kurang daripada 3% daripada jumlah pelepasan karbon dioksida berkaitan tenaga dunia sehingga kini dan mempunyai pelepasan per kapita terendah di mana-mana rantau, Afrika juga merupakan rumah kepada banyak negara yang paling rentan terhadap iklim.

Apabila kita memulakan Persidangan Iklim Afrika di Nairobi dan dengan 87 hari sebelum COP28 di UAE, tindakan yang kita ambil sekarang akan menjadi kritikal untuk membina keupayaan penyesuaian yang diperlukan serta mengekalkan 1.5C dalam jangkauan.

Kedua-dua Persidangan Iklim Afrika dan COP28 adalah batu loncatan penting ke arah merealisasikan keutamaan bersama kita untuk mempercepatkan transisi tenaga yang adil, saksama dan teratur yang meletakkan ekonomi kita pada laluan menuju model pembangunan sosioekonomi baru berkarbon rendah, pertumbuhan tinggi dan mampan, disokong oleh pembiayaan iklim yang secara substansial ditingkatkan.

Kami mengalu-alukan platform Persidangan Iklim Afrika memaparkan perspektif, penyelesaian dan keutamaan kritikal dalam perjuangan kolektif kita melawan perubahan iklim. Ini adalah langkah penting ke arah mengkatalisasi tindakan iklim oleh Afrika dan untuk Afrika.

Ia adalah keyakinan bersama kami bahawa COP28 mesti mempercepatkan tindakan praktikal merentasi mitigasi dan adaptasi serta membina proses iklim inklusif yang memberi tumpuan kepada orang, kehidupan dan penghidupan yang tidak meninggalkan sesiapa.

Masa untuk pelaksanaan sudah tiba. Kesatuan Afrika, Kenya dan Presidensi COP28 mengesahkan bahawa kerajaan dan rakyat Afrika boleh memainkan peranan penting dalam menyampaikan penyelesaian berkesan yang melaksanakan matlamat Perjanjian Paris di seluruh agenda iklim.

Kita mesti memastikan bahawa pembiayaan iklim lebih tersedia, mampu milik dan boleh diakses oleh semua negara membangun, termasuk di Afrika, dan bahawa pelaburan dan sokongan antarabangsa ditingkatkan secara besar-besaran untuk membolehkan komitmen ditukar menjadi tindakan di seluruh benua.

Selanjutnya, adalah penting bahawa kita memulihkan kepercayaan dalam proses multilateral jika kita ingin mencapai kemajuan. Negara-negara maju mesti menunaikan komitmen sejarah mereka, termasuk $100 bilion pembiayaan iklim tahunan, menggandakan pembiayaan adaptasi dan memastikan pengisian semula yang kukuh Dana Iklim Hijau.

Persidangan Iklim Afrika dan COP28 adalah batu loncatan penting ke arah membina seni bina pembiayaan iklim baru yang inklusif, melibatkan lebih banyak pembiayaan swasta di meja, dan beroperasi pada skala yang diperlukan bagi negara membangun untuk beradaptasi dan mengurangkan kesan.

Persidangan Iklim Afrika dan COP28 juga mesti bekerja ke arah memperkukuh usaha mitigasi dengan memajukan momentum untuk pengurangan gas rumah hijau yang signifikan dan menyediakan laluan yang kredibel menuju transisi tenaga yang adil, bertanggungjawab dan teratur.

Di benua di mana 43% populasi tidak mempunyai akses kepada elektrik, tenaga bersih dan cekap menawarkan peluang untuk mengecas pertumbuhan ekonomi Afrika sambil memperbaiki kehidupan dan penghidupan. Meningkatkan tiga kali ganda kapasiti tenaga boleh diperbaharui global dan menggandakan kadar peningkatan kecekapan tenaga akan menjadi kritikal untuk mencapai bersih sifar menjelang pertengahan abad dan mengekalkan 1.5C dalam jangkauan.

Persidangan Iklim Afrika dan COP28 juga komited untuk memastikan bahawa wajah manusia krisis iklim berada di pusat semua pembuatan keputusan kita. Usaha kami memberi tumpuan kepada memajukan respons kredibel terhadap perubahan iklim yang membina ketahanan dan menghadkan kesan pada kehidupan dan penghidupan melalui hasil yang jelas dan nyata pada adaptasi dan kerugian dan kerosakan. Ini termasuk mengoperasikan dana dan pengaturan pendanaan kerugian dan kerosakan pada COP28. Kita mesti membuat segala usaha untuk merealisasikan janji yang dibuat di COP27 di Mesir, termasuk pembiayaan awal dana.

Membina momentum menuju rangka kerja yang komprehensif dan kukuh untuk Sasaran Global tentang Adaptasi di COP28 adalah langkah penting ke arah tindakan kolektif yang lebih mendalam tentang adaptasi, pembiayaan adaptasi yang efektif, dan melindungi populasi dan ekosistem yang paling terkesan. Jika kita menyampaikan Sasaran yang sepadan dengan tugas yang ditetapkan pihak-pihak di Paris, ia akan mengurangkan kerentanan iklim bagi orang dan komuniti.

Pembiayaan adaptasi adalah bahagian penting pelaksanaan. Pembiayaan adaptasi mewakili kurang daripada 10 peratus daripada keseluruhan pembiayaan iklim dan ketidakseimbangan ini mesti segera ditangani.

Perubahan sistem yang komprehensif juga penting untuk memberi kesan jangka panjang. Kedua-dua Persidangan Iklim Afrika dan COP28 memberi tumpuan kepada keperluan untuk mengubah sistem makanan dan kesihatan serta menyepadukan perlindungan alam sekitar dan biodiversiti dengan tindakan iklim dalam mengejar objektif ini.

Akhir sekali, mengakui peranan penting belia dalam membentuk masa depan kolektif kita berada di hati kedua-dua agenda masing-masing. Kami menantikan suara ramai belia membentuk hasil Persidangan Iklim Afrika dan COP28.

Kami mengalu-alukan kepimpinan dan komitmen Afrika dalam perjuangan kolektif kita melawan perubahan iklim dan kami menyeru semua pihak berkepentingan untuk melibatkan diri secara konstruktif dalam mencari dan memacu penyelesaian. Afrika berpotensi menjadi pelopor global untuk transisi tenaga, perindustrian hijau, dan menyampaikan pembangunan ekonomi mampan, dan Persidangan Iklim Afrika akan menjadi momen penting dalam perjalanan itu.

Kami kini mesti bekerja ke arah mempamerkan kemahuan politik kolektif kami—di Kenya dan di UAE—ke arah menangani krisis iklim. Setiap saat penting dan setiap tindakan membawa kita lebih jauh. Sekarang, lebih daripada sebelumnya, kita semua mesti bersatu, bertindak, dan menyampaikan.

Catatan kepada Editor – COP28 UAE:

  • COP28 UAE akan berlangsung di Expo City Dubai dari 30 November hingga 12 Disember 2023. Persidangan dijangka mengumpulkan lebih 70,000 peserta, termasuk ketua negara, pegawai kerajaan, pemimpin industri antarabangsa, wakil sektor swasta, ahli akademik, pakar, belia, dan pelaku bukan negara.
  • Seperti yang diamanahkan oleh Perjanjian Iklim Paris, COP28 UAE akan menyampaikan Stok Ambilan Global pertama – penilaian komprehensif kemajuan terhadap matlamat iklim.
  • UAE akan memimpin proses bagi semua pihak bersetuju ke atas peta jalan yang jelas untuk mempercepat kemajuan melalui transisi tenaga global yang pragmatik dan pendekatan “jangan tinggalkan sesiapa” kepada tindakan iklim inklusif.”