Ketahui projek Legumes Dari Eropah. Kacang yang manakah yang mempunyai kandungan protein tertinggi dan mengapa anda perlu menjadikannya sebahagian daripada diet anda.

SYDNEY, 5 Sept. 2023 — Menggalakkan pengambilan kacang-kacangan adalah salah satu objektif kempen Legumes from Europe yang diketuai oleh ANICAV – Persatuan Industri Sayur-sayuran Tin Kebangsaan – dan dibiayai sebahagian oleh Kesatuan Eropah untuk mempromosikan gaya hidup yang lebih sihat dan aktif, berdasarkan diet yang bijaksana dan pelbagai.

“Mutiara” alam ini telah menemani sejarah manusia sejak zaman purba. Sentiasa hadir dalam diet kita, semua sifat pemakanan yang luar biasa telah ditemui selama berabad-abad sehingga hari ini ia telah menjadi salah satu makanan paling digemari di dunia dan merupakan sebahagian penting daripada apa-apa diet seimbang.

Kacang, kacang polong, kacang merah dan kacang arab: setiap jenis kacang-kacangan mempunyai kandungan protein yang berbeza antara 19 dan 36%, menjadikannya sumber protein sayuran paling kaya di alam.

Protein dalam kacang-kacangan mempunyai nilai biologi yang tinggi, dan mengandungi banyak asid amino penting untuk tubuh kita. Malah, FAO (Pertubuhan Makanan dan Pertanian) mengesyorkan separuh daripada protein yang kita serap setiap hari datangnya daripada kacang-kacangan.

4 Jenis Kacang-Kacangan Dengan Kandungan Protein Tertinggi bagi kira-kira 100 g produk:

Kacang merah: 28 g
Kacang polong: 24.7 g
Kacang: 23.7 g
Kacang arab: 19.4 g

Nilai-nilai tinggi ini lebih signifikan apabila dibandingkan dengan makanan lain: selain sangat berkhasiat dan berkalori, kacang merah menyediakan dua kali ganda jumlah protein berbanding daging putih dan jumlah yang sama dengan daging merah, empat kali ganda berbanding telur dan dua kali ganda susu. Ini pasti akan mengejutkan ramai pembaca!

Beberapa contoh mudah sahaja sudah cukup untuk meyakinkan semua orang untuk memasukkan kacang-kacangan dalam diet mereka bagi diet lengkap dan seimbang, tetapi masih banyak lagi alasan yang baik.

Selain protein sayur-sayuran, kacang-kacangan kaya dengan nutrien lain seperti kalsium, magnesium, fosforus, dan lain-lain. Dan yang paling penting, ia sangat lazat dan mudah dimasak!

Dengan kacang-kacangan dalam tin Legumes from Europe, anda boleh melepaskan imaginasi anda di dapur: anda mempunyai pelbagai produk semula jadi yang sedia untuk digunakan di hujung jari anda yang kekal utuh dari segi pemakanan kerana menjalani proses pembuatan dan pemeliharaan yang menghormati piawaian pengeluaran industri tinggi yang ditetapkan oleh Kesatuan Eropah.

Jika anda mencari sesuatu yang mudah, senang, cepat dicerna dan paling penting, lazat, maka Legumes from Europe adalah jawapannya.

Dan, jika semua ini masih belum meyakinkan anda, yang perlu anda lakukan hanyalah mencuba mereka dalam salah satu daripada banyak resipi yang anda jumpai di laman web kami www.legumesfromeurope.com. Mengapa tidak mencuba hidangan cepat, lazat dan berprotein tinggi ini dengan kacang merah sebagai bahan utama – kami pasti anda akan menyukainya!

Sup Kacang Merah Pedas di atas Roti Panggang

Masa: 30 minit

Kesukaran: mudah

Hidangan: 4

BAHAN-BAHAN

1 ulas bawang putih, dicincang kasar

2 sudu besar minyak zaitun extra virgin, ditambah sedikit untuk dituangkan

1 biji cili kecil/sederhana tidak terlalu pedas (cili pepperoncino), atau sedikit serbuk cili pedas

1 sudu teh daun parsley dicincang

400 g kacang merah dalam tin

lebih kurang 1/2 liter stok atau air dicampur dengan kiub stok

garam dan lada hitam secukup rasa

roti panggang bergaya kampung

KAEDAH

Tumis bawang putih dalam minyak zaitun dengan lembut selama beberapa saat, kemudian tambah cili atau serbuk cili, daun parsley dicincang, dan kacau bersama.

Seterusnya, tambah kacang merah dan stok atau air dicampur dengan kiub stok.

Didihkan, reneh bersama, kira-kira setengah jam, atau sehingga pekat dan sedap; tambah air lagi jika dan bila diperlukan. Perasakan dengan garam dan lada hitam mengikut keperluan.

Untuk hidang: tuangkan sup kacang merah ke atas roti panggang, dan taburkan sedikit minyak zaitun extra virgin.

Mengenai ANICAV:

ANICAV ialah Persatuan Industri Sayur-sayuran Tin Kebangsaan; dengan lebih 90 syarikat ahli, ia merupakan persatuan perwakilan kilang sayur-sayuran dalam tin terbesar di dunia.

Untuk mengetahui semua aktiviti yang dirancang sehingga akhir 2023, ikuti kami di www.legumesfromeurope.com

dan di:

www.facebook.com/LegumesFromEuropeAU/

www.instagram.com/legumesfromeuropeau/

Hubungi media:

press.au@legumesfromeurope.com

“Mutiara” Alam. Mudah Dimasak, Melimpah Kesihatan!

Nikmati. Ia dari Eropah!

Foto: https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/09/9d1a656c-spicy_lentil_soup_on_toasted_bread.jpg

Logo: https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/09/9d1a656c-legumes_from_europe_logo.jpg