Laluan Data Tanpa Halangan dan Penjejakan Solar Dioptimumkan Disampaikan oleh Penyelesaian Kawalan Terintegrasi Rapat

Teknologi solar-terma inovatif bergantung kepada pengawal Logix dan perisian visualisasi FactoryTalk® View untuk menyampaikan penjanaan haba yang dioptimumkan, bekalan, dan penyimpanan.

BRUSSELS, 11 Sept. 2023 — Rockwell Automation, Inc. (NYSE: ROK), syarikat terbesar dunia yang didedikasikan kepada automasi perindustrian dan transformasi digital, hari ini mengumumkan bahawa penyelesaian kawalan perkakasan dan perisian yang bersepadu licin telah terbukti menjadi tonggak kejayaan bekalan haba bebas karbon dan penyimpanan baharu.

Teknologi penangkap solar daripada Syarikat Denmark Heliac A/S menggunakan susunan kanta Fresnel boleh halakan untuk memfokuskan cahaya matahari yang datang ke penerima yang diletakkan di belakang setiap panel. Haba yang dihasilkan menaikkan suhu air yang mengalir melalui sistem, dan sebaik suhu yang dikehendaki dicapai, haba dihantar ke tempat pengguna akhir memerlukannya. Sistem-sistem termasuk Pengawal Logik Programmable Allen-Bradley® Micro800TM, pengawal automasi programmable Allen-Bradley CompactLogixTM dan paparan FactoryTalk View.

Teknologi penangkap solar, yang dibangunkan oleh Syarikat Denmark Heliac A/S, menggunakan susunan kanta Fresnel boleh halakan untuk memfokuskan cahaya matahari yang datang ke penerima yang diletakkan di belakang setiap panel. Haba yang dihasilkan pada setiap penerima menaikkan suhu air yang mengalir melalui sistem sebanyak lebih kurang 1 hingga 2°C, dan sebaik suhu yang dikehendaki dicapai, haba dihantar ke tempat pengguna akhir memerlukannya.

Sistem tipikal terdiri daripada 144 panel, dengan setiap perhimpunan panel menggunakan sistem jejakan paksi gandaan Allen-Bradley® Micro800TM PLC dikawal secara dinamik untuk mengikuti matahari bagi membantu memastikan penangkapan solar optimum. Semua panel saling berhubung melalui beberapa kilometer paip air, sementara PLC Micro800 semuanya memberi maklumat kepada satu pengawal automasi programmable Allen-Bradley CompactLogixTM (PAC) tunggal, yang seterusnya membekalkan data operasi untuk paparan FactoryTalk View.

“Penyelesaian kelestarian yang inovatif datang dalam pelbagai bentuk dan saiz, dan tidak semuanya memerlukan penyelesaian kawalan yang kompleks,” jelas Åsa Arvidsson, naib presiden serantau, jualan, Utara EMEA, di Rockwell Automation. “Dalam aplikasi Heliac, gabungan pengawal tahap rendah dan pertengahan kami bersama FactoryTalk View telah menyampaikan seni bina terbaik yang sesuai untuk kedua-dua kawalan dan pengumpulan data operasi. Kami berharap dapat memberikan sokongan selanjutnya apabila idea baharu ini mendapat sambutan.”

“Selain penjanaan haba bebas karbon, pendekatan kami terhadap penangkapan tenaga solar melangkah lebih jauh kerana penggunaannya kurang mencemarkan air, berbanding sistem berasaskan minyak yang lebih tradisional,” kata Christian Del Mastro, pengurus komersial di Heliac A/S. “Pengalaman jurutera utama kami sebelum ini dengan perkakasan Rockwell Automation telah diperkukuhkan oleh sokongan daripada pengedar syarikat di Denmark, Wexoe, menghasilkan penyelesaian kawalan yang tepat seperti yang kami perlukan, disokong oleh ketenangan minda bahawa sokongan global yang lebih luas akan tersedia apabila kami berusaha untuk mengembangkan asas pengguna geografi kami.”

Mengenai Rockwell Automation

Rockwell Automation, Inc. (NYSE: ROK), adalah pemimpin global dalam automasi perindustrian dan transformasi digital. Kami menghubungkan imaginasi manusia dengan potensi teknologi untuk memperluaskan apa yang mungkin secara manusia, menjadikan dunia lebih produktif dan lebih mampan. Beribu pejabat di Milwaukee, Wisconsin, Rockwell Automation menggaji lebih kurang 28,000 penyelesai masalah yang didedikasikan kepada pelanggan kami di lebih 100 negara. Untuk ketahui lebih lanjut tentang bagaimana kami membawa Perusahaan Tersambung kepada kehidupan di seluruh perusahaan perindustrian, lawati www.rockwellautomation.com.

Mengenai Heliac A/S

Ditubuhkan pada 2014, Heliac A/S membangunkan dan mengedarkan penyelesaian haba berkesan tinggi kepada industri pemprosesan di seluruh dunia. Teknologi paten dan terbukti menawarkan penyelesaian solar suhu tinggi yang benar-benar automatik dan fleksibel, yang secara drastik mengurangkan kos dan jejak karbon pemanasan haba.

Medan solar memerlukan ruang minimum dan mudah dipasang dan dibongkar, tanpa merosakkan persekitaran semula jadi. RockStore, penyelesaian penyimpanan habanya, merupakan permainan pemain utama yang berpotensi untuk melepaskan potensi penuh haba solar dan kuasa untuk memanaskan.

Rockwell Automation Logo

Foto – https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/09/c746ff6e-heliac_o7a2079.jpg

Logo – https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/09/e1a5253e-rockwell_automation_logo.jpg