Laporan Analisis Perniagaan Kokpit Pintar Bosch 2023: Bahagian XC Bosch Mentakrifkan Semula Penyelesaian dari Automatik ke Pemanduan Autonomi

DUBLIN, 1 Sept. 2023 — Laporan “Laporan Analisis Perniagaan Kokpit Pintar Bosch, 2022-2023” telah ditambah ke penawaran ResearchAndMarkets.com.

Research and Markets Logo

Walaupun kekurangan cip dan ekonomi yang lembap, jualan Bosch dari semua bahagian perniagaan menentang arus pada tahun 2022. Di mana, Penyelesaian Mobiliti, masih bahagian terbesar syarikat itu, menjual EUR52.6 bilion, melonjak sebanyak 16% (12% dilaraskan untuk kesan kadar pertukaran) pada tahun sebelumnya.

Pada suku pertama 2023, Penyelesaian Mobiliti melihat jualannya meningkat sebanyak 3.5% dari tempoh setahun sebelumnya, dan berprestasi sangat baik di Amerika Utara di mana ia mencatatkan pertumbuhan 18%; di Eropah juga, syarikat itu menikmati peningkatan 7.7%.

Laraskan struktur produk dan struktur organisasi pada masanya, dan bentangkan “kenderaan ditakrif perisian”.

Prestasi cemerlang Bosch dimiliki untuk pelarasan strategi yang tepat pada masanya. Pada tahun 2019, Bahagian Multimedia Kereta Bosch memotong produk konvensional seperti kotak-T, unit kepala dan kelompok dan beralih kepada kokpit pintar. Pada Julai 2019, Pusat R&D Kabin Digital Bosch (Shanghai) di bawah Multimedia Kereta Bosch mula beroperasi di Zhangjiang, Daerah Pudong. Kemudahan ini memberi tumpuan kepada R&D produk kokpit pintar.

Untuk mengikuti perkembangan ke arah pengelektrikan, kesalinghubungan, kecerdasan dan perkongsian, pada awal tahun 2021 Bosch membentuk semula struktur organisasi perniagaan automotifnya dan menubuhkan Bahagian XC, bahagian barunya dengan perniagaan yang merangkumi pemanduan pintar, kokpit pintar dan kesalinghubungan pintar. Beribu pejabat di Suzhou dengan pusat R&D di Suzhou dan Zhangjiang Shanghai (Pusat R&D Kabin Digital Bosch (Shanghai)), XC China memberi tumpuan kepada domain pemanduan autonomi, hiburan dan kawalan badan pintar.

Pada Mei 2023, Bosch mengumumkan penyusunan semula perniagaan Mobiliti globalnya, yang akan dikenali sebagai Bosch Mobility. Bosch Mobility akan menjalankan perniagaannya secara bebas sebagai anak syarikat Kumpulan Bosch. Pelarasan ini seterusnya memperkayakan fungsi Bahagian XC Bosch yang ditubuhkan pada tahun 2021. Bahagian XC akan membangunkan dan menyediakan penyelesaian dari meletak kereta automatik hingga pemanduan autonomi.

Dilaporkan bahawa lebih daripada 50% kakitangan R&D dalam Bosch Mobility terlibat dalam pembangunan perisian. Dalam reformasi drastik, Bosch meletakkan premium yang belum pernah terjadi sebelumnya pada “kenderaan ditakrif perisian” supaya ia bukan sahaja mempercepatkan pembangunan perisian, tetapi juga membolehkan gandingan perisian dan perkakasan dalam pembangunan.

Usaha berterusan pada pengawal domain kokpit dan penyelesaian bersepadu kokpit-pemanduan.

Pengawal domain kokpit

Dengan keperluan berfungsi pengguna yang lebih tinggi, semakin banyak ECU digunakan dalam domain hiburan automotif. Penyepaduan beberapa ECU ke dalam pengawal domain kokpit membantu mengurangkan kos kenderaan, wayar dan berat, memudahkan pembangunan perisian dan mempersingkat kitaran pengesahan integrasi kenderaan, untuk mencapai keupayaan OTA yang lebih baik.

Pada tahun 2020, Bosch melancarkan Autosee 2.0, platform pengawal domain kokpit berasaskan Qualcomm 8155 yang mengintegrasikan pelbagai sistem pengendalian dan secara serentak menyokong pelbagai paparan termasuk kelompok, konsol tengah, hiburan tempat duduk rakan sekerja, HUD, penyaman udara dan skrin baris belakang.

Platform ini juga mengintegrasikan sistem pemantauan pemandu dan penumpang (DOMS), monitor pandangan sekeliling (AVM), pengecaman wajah (Face ID), input mikrofon multi, pengurangan hingar aktif dan fungsi lain. Pengawal domain kokpit berasaskan 8155 ini telah dipesan oleh beberapa pengeluar kereta seperti Great Wall Motor, GAC Trumpchi, GAC Aion, Chery, Geely, Changan dan Cadillac.

Di Auto Shanghai pada April, 2023, Bosch dan Autolink World secara bersama melancarkan penyelesaian kokpit pintar berdasarkan Qualcomm 8295 dengan proses 5nm. Ia menyokong fungsi lintas domain “integrasi kokpit-meletak kereta”.

Integrasi kokpit-pemanduan

Laluan pembangunan teknologi integrasi kokpit-pemanduan Bosch merentasi Integrasi Kokpit-Meletak Kereta 1.0, Integrasi Kokpit-Meletak Kereta 2.0, Integrasi Kokpit-Pemanduan 1.0 dan Komputer Pusat.

Bosch memperkenalkan penyelesaian demo integrasi kokpit-meletak kereta pada November 2022. Penyelesaian ini merupakan gabungan kamera pandangan menyeluruh, 12 sensor ultrasonik, SOC yang bersepadu dengan algoritma meletak kereta, dan MCU untuk kawalan keselamatan berfungsi, sekali gus membolehkan integrasi kokpit-meletak kereta. Menurut perancangannya, Bosch akan melancarkan Integrasi Kokpit-Meletak Kereta 1.0 (kokpit + APA + RPA) tahun ini dan Integrasi Kokpit-Meletak Kereta 2.0 tahun depan.

Padamkan ketidakpastian dalam AI dengan SOTIF

Bosch percaya bahawa cabaran untuk integrasi kokpit-pemanduan terletak pada platform perisian untuk nyahgandingan perisian dan perkakasan, algoritma nyahgandingan cip dan keselamatan AI.

Memandangkan kepelbagaian cip kokpit dan bekalan cip yang tidak menentu, platform perisian umum perlu digunakan untuk menangani semua ketidakpastian. Ini adalah manfaat yang ditawarkan oleh nyahgandingan perisian dan perkakasan. Bosch telah mencapai nyahgandingan algoritma cip dalam bidang meletak kereta, dan sedang bekerja pada nyahgandingan cip dan algoritma integrasi kokpit-pemanduan.

Secara umum, ASIL tidak dapat menilai kebolehpercayaan teknologi AI disebabkan ketidakpastian teknologi AI. Oleh itu, Bosch cuba menyelesaikan masalah ini dengan memperkenalkan penyelesaian keselamatan fungsi yang dimaksudkan (SOTIF), sebagai contoh, menilai keselamatan algoritma terlatih mengikut liputan set data latihan.

Topik Utama yang Diliputi:

1 Gambaran Keseluruhan Bosch
1.1 Profil
1.2 Operasi
1.3 Pekerja dan Kakitangan R&D
1.4 Struktur Organisasi
1.5 Pasukan Teras Bosch China
6.2 Barisan Produk Elektronik Kokpit
1.7 Ringkasan Produk Kokpit, Pembekal dan Pelanggan

2 Kokpit Pintar Bosch
2.1 Perkembangan Kokpit Pintar
2.2 Perkembangan Seni Bina E/E Automotif
2.3 Kokpit Pintar
2.4 Taburan Pusat R&D Perniagaan Multimedia dan Perisian di China
2.5 Taburan Pangkalan Pengeluaran Bahagian Multimedia Kereta di China
2.6 Kokpit Pintar 4.0
2.7 Perniagaan IVI

3 Pengawal Domain Kokpit Pintar dan Integrasi Kokpit-Pemanduan
3.1 Perkembangan Produk Domain Kokpit
3.2 Pengawal Domain Kokpit Pintar
3.3 Kelebihan Pengawal Domain Kokpit Pintar
3.4 Platform Pengawal Domain Kokpit: Autosee 2.0
3.5 Platform Pengawal Domain Kokpit: Sys