Laporan data.ai dan IDC Mendedahkan Bahawa Pergerakan Masih Peluang Paling Penting untuk Permainan Walaupun Pasaran Melembut

Memandangkan mudah alih terus mendemokrasikan permainan, laporan itu mendedahkan kawasan pertumbuhan baru dan memberikan wawasan kepada kohort permainan paling inklusif setakat ini.

SAN FRANCISCO, 29 Ogos 2023data.ai, penyedia analisis data mudah alih terkemuka, hari ini bekerjasama dengan IDC melancarkan laporan Sorotan Permainan 2023. Dikuasakan oleh taksonomi Game IQ data.ai, laporan itu mendedahkan bahawa walaupun perbelanjaan langsung pengguna permainan keseluruhan melembut, mudah alih masih peluang pasaran terbesar untuk permainan.

App Annie kini data.ai

Laporan itu mendedahkan bahawa walaupun permainan mudah alih dijangka menyaksikan penurunan perbelanjaan yang kecil (-2% tahun ke tahun), platform itu masih akan melampaui $108 bilion di seluruh dunia pada tahun 2023 — mengekalkan keunggulannya 2.7x ke atas PC/Mac, mengukuhkan mudah alih sebagai pendorong kritikal untuk pertumbuhan dalam sektor ini.

Laporan itu juga mendapati bahawa perbelanjaan permainan konsol rumah dan PC/Mac masing-masing sepatutnya meningkat sebanyak 3% (kepada $43 bilion) dan 4% (kepada $40 bilion) di seluruh dunia pada tahun 2023 berbanding 2022. Perbelanjaan permainan konsol mudah alih dijangka menurun 20% tahun ini kepada kurang daripada $3 bilion.

Laporan itu juga mendedahkan peluang baru untuk penerbit kerana mudah alih terus mendemokrasikan permainan:

  • APAC melihat pertumbuhan terbesar dalam bahagian pasaran untuk perbelanjaan pengguna global merentasi Permainan Mudah Alih, PC dan Mac: Korea Selatan memimpin pertumbuhan APAC pada Q1 2023, sementara Brazil, Turki dan Mexico memimpin pertumbuhan di luar Eropah Barat, Amerika Utara dan Asia Pasifik. Amerika Utara (didorong oleh AS) dan Eropah Barat terdiri kira-kira separuh daripada perbelanjaan permainan mudah alih pada Q1 2023.
  • Permainan Penstriman Awan (CSG) membuat jalan masuk pada mudah alih: Merentasi semua platform, perbelanjaan pengguna global pada perkhidmatan CSG sepatutnya mencapai $3.8 bilion pada tahun 2023, meningkat lebih 50% tahun-ke-tahun.
  • Permainan mudah alih yang mentakrifkan H1 2023 diletakkan dalam 10% teratas untuk Skor Prestasi Mudah Alih (MPS) mereka: Monopoly GO (MPS: 99), Honkai: Star Rail (93), Royal Match (95) dan FIFA Soccer (96) semuanya berjaya pada H1 2023, menandakan bahawa penerbit yang memanfaatkan IP yang kukuh, momentum pasaran dan acara dalam permainan boleh berjaya dalam pasaran yang menurun.
  • Pilihan genre berbeza-beza pada mudah alih: Lapan subgenre berbeza membentuk 10 permainan perolehan tertinggi pada mudah alih, bukti penerimaan mudah alih yang semakin meningkat sebagai platform permainan utama serta keupayaannya untuk menarik penonton baru. Genre yang muncul termasuk Pemanduan (Simulasi), Pertempuran Pasukan (RPG) dan Pesta Diraja (Pesta).
  • Perolehan pengguna berbayar: Padan (45%), Kasino (44%) dan permainan Meja (38%) menjana bahagian muat turun terbesar dari saluran berbayar di AS pada 1Q 2023, menandakan perolehan pengguna yang kompetitif.

“Mudah alih terus memperluaskan akses permainan. Kini lebih daripada sebelum ini, penerbit boleh menyasarkan pengguna dalam bidang niche, dan banyak pasaran bersedia untuk pertumbuhan. ‘Pengguna baharu’ adalah salah satu kohort paling pelbagai dan inklusif setakat ini. Terutamanya dalam pasaran yang melambat oleh halangan, memiliki data yang tepat adalah kritikal untuk terus unggul dalam lanskap yang berubah dengan cepat ini untuk menyelaraskan perolehan dan mengoptimumkan peluang pembuatan wang,” kata Lexi Sydow, Ketua Wawasan, data.ai.

“Walaupun iklan video mendominasi dalam permainan mudah alih, penyelidikan kami menunjukkan bahawa iklan video ganjaran jauh lebih popular dengan pemain berbanding iklan video tradisional. Sentimen terhadap iklan dalam permainan mudah alih juga kelihatan merosot dalam dua tahun kebelakangan ini, dan pelancaran Rangka Kerja ATT Apple sebaik-baiknya menyumbang secara sederhana kepada hasil ini. “Lebih daripada sebelum ini, laporan ini menunjukkan, studio permainan perlu terus mengikuti jenis iklan yang disajikan kepada kumpulan demografi mana untuk mengoptimumkan keputusan kempen,” kata Lewis Ward, Pengarah Penyelidikan Permainan, eSukan dan VR/AR, IDC.

Baca laporan lengkap Sorotan Permainan 2023 di sini atau di IDC.com di bawah nombor laporan: US51172023.

Mengenai data.ai
Visi data.ai adalah untuk menerangi lanskap digital dengan membuka wawasan unik pelanggan dan pasaran untuk mempercepatkan kelebihan daya saing merentasi semua saluran digital di seluruh dunia yang dikuasakan oleh AI terapan. Kami dengan penuh semangat melayani pelanggan enterprise untuk mencipta pengalaman digital yang menang untuk pelanggan mereka. Sembilan daripada 10 penerbit permainan teratas mempercayai data.ai untuk mengembangkan perniagaan mereka.

Mengenai IDC
International Data Corporation (IDC) adalah penyedia utama maklumat pasaran, perkhidmatan penasihat, dan acara untuk pasaran teknologi maklumat, telekomunikasi, dan teknologi pengguna. Dengan lebih daripada 1,300 penganalisis di seluruh dunia, IDC menawarkan kepakaran global, serantau, dan tempatan pada teknologi dan peluang serta tren dalam lebih 110 negara. Analisis dan wawasan IDC membantu profesional IT, eksekutif perniagaan, dan komuniti pelaburan untuk membuat keputusan teknologi berasaskan fakta dan mencapai objektif perniagaan utama mereka. Ditubuhkan pada tahun 1964, IDC adalah anak syarikat milik penuh International Data Group (IDG, Inc.), syarikat media teknologi, data dan perkhidmatan pemasaran terkemuka dunia. Ikuti IDC di Twitter di @IDC dan LinkedIn. Langgan Blog IDC untuk berita dan wawasan industri.

Logo – https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/08/a3a81cac-data_ai_logo.jpg