Lebih ramai orang Amerika bajet hari ini berbanding 5 tahun lalu, tetapi sebabnya membimbangkan

Tinjauan bajet tahunan Debt.com menunjukkan bagaimana rakyat Amerika telah menguruskan wang mereka sejak 2019 – dan mengapa masalah sedang membiak.

FORT LAUDERDALE, Fla., 28 Ogos 2023 — Walaupun rakyat Amerika bergelut dengan semua bentuk hutang peribadi – dari kad kredit hingga pinjaman pelajar – semakin ramai yang menyimpan bajet bulanan isi rumah, tetapi adakah ia membantu?


Tinjauan tahunan Debt.com terhadap 1,000 orang Amerika menunjukkan hutang adalah sebab utama untuk mula membuat bajet. Untungnya, bajet telah terbukti sebagai penyelesaian.

Hampir 1 dalam 4 berkata hutang “mendorong mereka untuk mula membuat bajet.” Itu peningkatan 13% dalam hanya lima tahun.

Tinjauan Bajet 2023 Debt.com menunjukkan 85% responden membuat bajet. Itu hampir sama dengan tahun lepas iaitu 86% – tetapi peningkatan besar berbanding lima tahun lalu, di mana hanya 69% melaporkan mereka membuat bajet pendapatan dan perbelanjaan pada 2019.

Sebab untuk peningkatan itu adalah pada 2019, hanya 13% responden berkata, “Hutang mendorong saya untuk mula membuat bajet.” Sejak itu, pandemik global dan inflasi bersejarah mendorong angka itu ke 23% tahun ini dan tahun lepas.

Ini membimbangkan presiden Debt.com Don Silvestri, yang mahu rakyat Amerika membuat bajet dalam keadaan baik dan buruk.

“Jika anda hanya membuat bajet isi rumah kerana anda bimbang tentang hutang, apa yang akan berlaku apabila yang terburuk sudah berlalu, adakah anda akan berhenti membuat bajet?” tanya Silvestri. “Jika itu berlaku, anda akan berhenti membuat bajet, kembali menghadapi masalah kewangan, kemudian mula membuat bajet semula. Bajet sepatutnya ubat pencegah, bukannya pembedahan kecemasan.”

Pada suku kedua 2023, Bank Rizab Persekutuan New York melaporkan bahawa hutang isi rumah melebihi $17 trilion, dan baki kad kredit meningkat sebanyak $45 bilion – membawa jumlah hutang tertunggak ke rekod lebih $1 trilion. Angka-angka ini telah mengubah cara pengerusi Debt.com Howard Dvorkin mendekati bajet.

“Ketika saya menjadi CPA tiga dekad lalu, bajet adalah sesuatu yang saya desak klien lakukan. Meninjau statistik mengejutkan, kini saya desak mereka melakukannya,” kata Dvorkin. “Bahagian yang benar-benar menakutkan? Dengan hutang peribadi membengkak begitu banyak, bajet sahaja tidak akan menyelesaikan masalah kewangan seperti dahulu. Bajet kini alat diagnostik. Ia boleh memberitahu anda bila perlu merujuk profesional – sebelum terlambat.” Orang boleh belajar bagaimana membuat bajet untuk gaya hidup mereka di Debt.com.

Lain-lain penemuan tinjauan:

  • 50% responden melaporkan hidup gaji ke gaji
  • 39% berkata mereka membuat bajet untuk meningkatkan kekayaan
  • 23% berkata mereka membuat bajet untuk membantu hutang mereka
  • 16% berkata mereka membuat bajet untuk menguruskan kenaikan harga dan inflasi
  • 15% berkata mereka membuat bajet untuk memenuhi matlamat persaraan
  • 6% berkata mereka membuat bajet kerana perceraian atau kehilangan pasangan
  • Antara mereka yang berkata tidak membuat bajet, sebab paling biasa diberikan (25%) ialah ia memakan masa.

Satu lagi penemuan menarik ialah kebanyakan responden, 39.34%, berkata mereka lebih suka membuat bajet secara tradisional menggunakan pen dan kertas berbanding alat digital. Lebih banyak penemuan tinjauan boleh didapati di hab penyelidikan Debt.com.

Mengenai Debt.com: Debt.com ialah laman web pengguna di mana orang boleh mendapatkan bantuan dengan hutang kad kredit, hutang pinjaman pelajar, hutang cukai, pemulihan kredit, kebankrapan, dan lain-lain. Debt.com bekerjasama dengan penyedia yang disaring dan disahkan yang memberi nasihat dan penyelesaian terbaik untuk pengguna ‘apabila hidup berlaku’.


Debt.com ialah laman web pengguna di mana orang boleh mendapatkan bantuan dengan hutang kad kredit, hutang pinjaman pelajar, hutang cukai, pemulihan kredit, kebankrapan, dan lain-lain. Debt.com bekerjasama dengan penyedia yang disaring dan disahkan yang memberi nasihat dan penyelesaian terbaik untuk pengguna 'apabila hidup berlaku'. (PRNewsfoto/Debt.com)

SUMBER Debt.com