LG OLED MENCERAHKAN DAN MEMBERI INSPIRASI DI FRIEZE SEOUL

Syarikat Memaparkan Kolaborasi LG OLED ART Terkini Semasa Pameran Udara Antarabangsa Frieze dan Minggu Seni Seoul Tahun Ini
SEOUL, Korea Selatan, 6 Sept. 2023 /CNW/ — LG Electronics (LG) menjadi tumpuan sebagai rakan kongsi tajuk rasmi Frieze Seoul 2023 (6-9 September). Syarikat itu akan memaparkan kolaborasi seni khas yang menegaskan semula dedikasinya untuk menonjolkan hubungan intrinsik antara seni dan teknologi sebagai sebahagian daripada projek LG OLED ART yang sedang berlangsung. Untuk edisi Frieze Seoul tahun ini, LG berkongsi dengan Yayasan Whanki untuk membentangkan “We Meet Again in Seoul,” pemilihan kurasi lukisan oleh master seni abstrak Korea, Kim Whanki.

Pameran menakjubkan ini menampilkan dua belas karya asli oleh Whanki, termasuk beberapa karyanya yang paling ikonik. Antaranya ialah Where, in What Form, Shall We Meet Again dan 25-III-69 #46, dicipta semasa tempoh New York-nya yang terkenal – kedua-dua lukisan ini menggambarkan gaya “titik keseluruhan” unik artis itu. Karya-karya ini akan dipamerkan di LG OLED Lounge di Frieze Seoul 2023, di mana ia akan dihidupkan oleh kanvas digital tanpa noda yang merupakan LG OLED. Warna dan kejelasan luar biasa teknologi OLED pancaran sendiri LG memelihara dengan setia niat kreatif Whanki sambil mendedahkan butiran dan nuansa yang menambah dimensi tambahan kepada seni terpujinya.
Para penonton akan mendapati diri mereka benar-benar terserap dan terilham oleh persembahan eksklusif ini; gabungan genius artistik Whanki dan kesenian digital LG OLED yang menggabungkan untuk membangkitkan emosi mendalam dan kontemplasi mendalam.
Selain itu, para pengunjung LG OLED Lounge akan berpeluang untuk meneroka perspektif baru yang menarik dan merangsang pemikiran tentang seni khas dan merangsang pemikiran Whanki. Je Baak, profesor di Kolej Seni Halus Universiti Kebangsaan Seoul, Mano Ahn, Ketua Pegawai Eksekutif Ahn Graphics dan Daehwan Kim, Ketua Pegawai Eksekutif BESIGN, telah bergabung untuk mengekspresikan secara digital lima karya seni Whanki, dengan menggunakan LG OLED sebagai kanvas mereka.
“LG OLED berbesar hati dapat mempersembahkan karya pelukis ternama Kim Whanki kepada audiens global di Frieze Seoul tahun ini,” kata Kate Hye-won Oh, naib presiden Bahagian Komunikasi Jenama di Syarikat Hiburan Rumah LG. “Kedua-dua asli yang menakjubkan dan pentafsiran digital yang berani terhadap lukisan Whanki mengilhamkan imaginasi dan menggalakkan kita semua, sama ada artis atau peminat seni, untuk meneroka kemungkinan tanpa batas seni. Kanvas digital mutlak, LG OLED terus menerangi keagungan usaha kreatif manusia, dan apa yang boleh dicapai apabila seni dan teknologi bersatu sebagai satu.”
Di luar penyertaannya dalam Frieze Seoul 2023, LG OLED akan menyumbang secara aktif kepada suasana artistik ibu kota Korea Selatan sepanjang bulan September. Di Seoul Light DDP 2023 (31 Ogos hingga 10 September), jenama TV premium LG mempersembahkan BOREALIS, karya pencahayaan dan perubahan warna yang selalu berubah oleh ahli teknologi dan artis media baharu Dan Acher, yang boleh dialami setiap hari antara 8 malam dan 11 malam. Kolaborasi ini adalah bukti sokongan berterusan LG OLED untuk Minggu Seni Seoul (berlangsung tahun ini dari 1-10 September) dan komitmennya untuk mempromosikan amalan dan penghargaan bentuk baru seni digital.
LG OLED juga telah bekerjasama dengan Artist Company, sebuah syarikat hiburan berasaskan Seoul yang diasaskan oleh pelakon Korea Selatan yang terkenal, Jung-jae Lee, untuk mendedahkan karya seni digital terbaik kepada audiens yang lebih luas. Dari 7 hingga 24 September, tingkat satu bangunan Syarikat Artis di Cheongdam akan menjadi tuan rumah beberapa karya yang mengilhamkan, termasuk penghasilan digital karya Whanki dan seni dari Six N. Five, yang sebelum ini dipamerkan oleh LG OLED di Frieze New York pada bulan Mei.
LG terus menyampaikan pengalaman dunia seni yang memperkayakan, menggambarkan hubungan rapat antara seni dan teknologi melalui pameran yang mengilhamkan dan kolaborasi artis yang inovatif. Karya seni digital yang dihidupkan oleh LG OLED akan dimuat naik ke laman web projek OLED Art selepas pelancaran dunia nyata mereka, membolehkan peminat seni dan peminat di seluruh dunia menikmatinya mengikut kemudahan mereka. Untuk mengikuti perjalanan LG OLED ART, layari laman web.
Mengenai Syarikat Hiburan Rumah LG Electronics
Syarikat Hiburan Rumah LG adalah peneraju yang diiktiraf dalam televisyen dan sistem audio-video. LG menawarkan pengalaman hiburan rumah yang lebih baik melalui TV OLED yang memenangi anugerah, yang pada tahun 2023 menandakan ulang tahun ke-10, dan TV QNED LED yang dikuasakan oleh platform pintar webOS TV yang inovatif. Bertujuan untuk membantu menyediakan pengguna dengan pengalaman pengguna kelas atas, semua produk hiburan rumah LG direka bentuk dengan kelestarian alam sekitar dalam fikiran, dari pengeluaran sehingga pelupusan. Untuk berita lanjut mengenai LG, layari www.LGnewsroom.com.

SUMBER LG Electronics