Lima ahli parlimen Lubnan letak jawatan susulan letupan Beirut

Beirut: Lima ahli parlimen Lubnan meletak jawatan dalam protes besar-besaran berlangsung hari ini sebagai bantahan kepada kerajaan yang didakwa cuai dan korup sehingga menyebabkan kejadian letupan dahsyat Selasa lalu.

Dalam ucapan beremosi yang dilakukan ketika menghadiri acara pengebumian seorang daripada pegawai atasan parti, Samy Gemayel mengumumkan peletakan jawatan bersama dua lagi ahli parlimen dari parti Kataeb.

Gemayel mengkritik reaksi beberapa ahli politik terkemuka yang berpendapat usaha bantuan antarabangsa berikutan bencana itu akan menjadi peluang untuk memecahkan pengasingan diplomatik Lebanon.

“Lubnan baru perlu dilahirkan dari runtuhan yang lama, seperti yang anda wakili,” katanya yang menujukan ucapan itu kepada penguasa dan pemimpin kumpulan.

Tiga pengunduran parti Kristian dari parlimen 128 kerusi itu berlaku selepas Marwan Hamade dari parti pemimpin Druze Walid Jumblatt dan ahli parlimen bebas, Paula Yacoubian.

Yacoubian memberitahu saluran berita CNN bahawa dia mendesak seluruh ahli parlimen untuk berundur.

“Sebagai Ahli Parlimen Beirut, saya mengambil keputusan untuk mengundurkan diri kerana saya merasakan saya adalah saksi palsu di parlimen ini.

“Tidak ada yang dapat kami lakukan, keputusan dibuat di luar parlimen. Semua orang harus mengundurkan diri,” katanya.

Duta besar Lebanon ke Jordan juga meletak jawatan selepas kejadian letupan itu.

Bukti awal menunjukkan pegawai atasan mengetahui kehadiran amonium nitrat di pelabuhan dan prosedur keselamatan secara sengaja dilanggar berulang kali.

Kerajaan menjanjikan siasatan yang cepat dan teliti tetapi rakyat tidak percaya dengan jawatankuasa penyiasatan diketuai pegawai atasan dapat mendedahkan dalang sebenar.