Majoriti Rakyat Kanada mahu penyelesaian berpusatkan iklim untuk krisis perumahan, kata Pasukan Petugas baru dilancarkan

Real Estate07 iriana88w Depositphotos 55835427 S Majority of Canadians want climate-centred fix to housing crisis, says newly launched Task Force

TORONTO, 12 Sept. 2023 /CNW/ – Lebih daripada 4 dalam 5 orang Kanada mahu perumahan baru dibina untuk berdaya tahan terhadap impak perubahan iklim, menurut Pasukan Petugas Perumahan dan Iklim, yang mengeluarkan keputusan jajak pendapat sebagai sebahagian daripada pelancaran rasmi hari ini. Jajak pendapat menunjukkan orang Kanada semakin bimbang tentang krisis keterjangkauan perumahan dan krisis iklim yang semakin teruk dan mencari semua peringkat kerajaan dan industri untuk mencari penyelesaian.

Majority of Canadians want climate-centred fix to housing crisis, says newly launched Task Force

Keputusan jajak pendapat dikeluarkan oleh Pasukan Petugas Perumahan dan Iklim yang baru diwujudkan, diketuai oleh pengerusi bersama Lisa Raitt, bekas timbalan pemimpin Parti Konservatif Kanada, dan Don Iveson, bekas datuk bandar Edmonton. Kumpulan bebas itu termasuk lima belas pakar perumahan dari seluruh Kanada dan akan membuat cadangan kepada kerajaan persekutuan, wilayah dan perbandaran tentang memperbaiki krisis perumahan Kanada dengan cara yang selamat iklim.

Kanada perlu menangani kekurangan perumahan sebanyak 5.8 juta rumah antara sekarang dan 2031, menurut Lembaga Pinjaman dan Perumahan Kanada. “Itu sehingga 35 peratus daripada stok perumahan sedia ada Kanada yang perlu ditambah semula dalam beberapa tahun akan datang,” kata pengerusi bersama Lisa Raitt. “Kita memerlukan 5.8 juta rumah itu dengan segera, dari perspektif keterjangkauan dan perspektif iklim.”

Pasukan Petugas, yang merangkumi bekas datuk bandar, perancang, pemaju, ahli ekonomi, pakar insurans, pengamal perbankan dan perumahan mampu milik, akan bermesyuarat sehingga April 2024 untuk membangunkan dan memperjuangkan cadangan dasar yang memastikan perumahan baru dibina dengan mampu milik, berdaya tahan terhadap impak iklim, dan selaras dengan sasaran sifar bersih pencemaran Kanada.

“Terdapat cara untuk membina perumahan baru yang berbahaya dari perspektif iklim,” kata pengerusi bersama Don Iveson, “dan terdapat cara untuk membina perumahan baru yang mampu milik, hijau dan bijak. Kami melancarkan Pasukan Petugas ini untuk membantu kerajaan membolehkan jenis pertumbuhan perumahan yang terbaik.”

Pasukan Petugas Perumahan dan Iklim akan mengumpul analisis dari rakan penyelidikan bulan ini dan dijangka akan bertemu dengan pembuat keputusan persekutuan, wilayah dan perbandaran dalam beberapa minggu akan datang untuk berkongsi pandangan dan membuat cadangan dasar. Kerjanya akan berakhir dengan Pelan Dasar Biru untuk Pertumbuhan Perumahan Mampu Milik dan Selamat Iklim, yang akan dikeluarkan pada musim bunga.

Maklumat lanjut mengenai Pasukan Petugas dan keputusan jajak pendapat di: www.housingandclimate.ca

SUMBER Clean Economy Fund