Mengapa Amazon Memimpin Apple & Google dalam Saham Fintech FAANG

Amazon Stock

Dalam masa kebelakangan ini, landskap pembayaran dan dompet digital menjadi semakin sesak. Kemerosotan perintis pembayaran digital seperti PayPal (NASDAQ: PYPL) dan Square (NYSE: SQ) sebahagiannya boleh dikaitkan dengan kehadiran gergasi FAANG yang hebat, yang dengan agresif mengejar bahagian pasaran pembayaran yang lebih besar.

Tanpa ragu lagi, industri pembayaran global adalah sektor yang sangat lumayan, menarik perhatian semua pemain utama. Walaupun pertempuran AI mendominasi fokus Wall Street, sorotan ke atas teknologi kewangan dan pembayaran digital adalah di mana pembangunan penting dijangka.

Syarikat-syarikat FAANG berusaha untuk memperluaskan julat tawaran fintech mereka dalam portfolio mereka.

Kedua-dua Apple (NASDAQ: AAPL) dan Alphabet (NASDAQ: GOOG) telah menggunakan rangkaian yang luas dengan berkesan untuk mengukuhkan kedudukan mereka dalam arena dompet digital. Apple telah menunjukkan komitmen yang kuat terhadap pembayaran dan fintech, mengintegrasikan produk menarik seperti Apple Card dan Akaun Simpanan Faedah Tinggi yang baru ke dalam dompetnya. Walau bagaimanapun, laporan menunjukkan bahawa Goldman Sachs (NYSE: GS) menghadapi cabaran kewangan daripada penglibatannya dalam produk-produk ini dan sedang berusaha untuk keluar dari perkongsian itu.

Walaupun Apple dan Alphabet sering menerima perhatian paling banyak untuk dompet digital yang mengagumkan, Amazon (NASDAQ: AMZN) dengan halus memposisikan dirinya untuk kemajuan yang signifikan sendiri.

Langkah Menarik oleh Amazon dalam Landskap Pembayaran

Perkhidmatan seperti Amazon Pay dan Buy With Prime baru-baru ini mendapat sambutan yang agak banyak. Buy With Prime menawarkan sokongan yang komprehensif, termasuk pembayaran, pemenuhan, dan bantuan 24/7, kepada peniaga yang mengendalikan kedai dalam talian mereka sendiri. Amazon telah menyederhanakan proses bagi perniagaan e-dagang bebas untuk mengakses semua perkhidmatan yang diperlukan untuk mewujudkan pengalaman pelanggan yang optimum.

Terutamanya, Amazon baru-baru ini mengumumkan integrasi dengan platform e-dagang Kanada Shopify (NYSE: SHOP). Langkah ini datang hanya beberapa suku tahun selepas Shopify memberi amaran kepada pedagangnya terhadap penggunaan ciri Buy With Prime. Perubahan pendirian itu mungkin disebabkan oleh keputusan Shopify untuk melepaskan diri daripada logistik dengan penjualan Deliverr dan Flexport. Kadangkala, kerjasama mungkin mengatasi persaingan.

Kemasukan Amazon ke ekosistem Shopify melalui Buy With Prime boleh secara signifikan meningkatkan inisiatif pembayaran Amazon ketika ia berusaha untuk menembusi segmen baru pasaran e-dagang.

Rancangan Pembayaran Berasaskan Tapak Tangan Amazon

Amazon mempunyai rancangan ambisius untuk memperkenalkan teknologi imbasan tangan di 500 kedai Whole Foods-nya, membolehkan pelanggan membuat pembayaran hanya dengan menggunakan tapak tangan mereka. Konsep inovatif ini boleh membolehkan Amazon untuk mengukir sebahagian daripada bahagian pasaran yang kini dipegang oleh Apple Pay dan Android Pay.

Pada mulanya, teknologi ini akan tersedia di Whole Foods dan lokasi terpilih yang lain. Jika berjaya, ia mungkin berkembang ke julat premis runcit fizikal yang lebih luas. Diberi masa, kemudahan menggunakan tapak tangan dan bukannya telefon anda untuk pembayaran mungkin mengatasi kaedah tradisional. Selain itu, jika teknologi tapak tangan Amazon mendapat sambutan baik daripada peniaga dan pengguna, produk Point-of-Sales (PoS), seperti yang disediakan oleh Square, mungkin menghadapi keusangan.

Walaupun pembayaran berasaskan tapak tangan mungkin menarik, masih terdapat kebimbangan mengenai privasi dan keselamatan berkaitan dengan cetakan tapak tangan disimpan dalam pangkalan data Amazon. Pada akhirnya, sejauh mana ia diterima hanya akan menjadi jelas apabila teknologi itu boleh diakses di kedai Whole Foods tempatan. Walaupun begitu, kesediaan Amazon untuk berinovasi mencerminkan tekadnya untuk meningkatkan kehadirannya di pasaran.

Kesimpulannya

Amazon, seorang pengganggu sejati, secara progresif mengukuhkan dirinya sebagai satu kekuatan dominan dalam sektor pembayaran – jika ia belum berbuat demikian. Dalam tempoh lima tahun akan datang, Amazon kelihatan sebagai ahli FAANG yang paling baik diposisikan untuk menguatkan lagi bahagiannya dalam landskap pembayaran. Ketika Amazon meneroka pembayaran berasaskan tapak tangan, kemungkinan besar Apple akan terus memperluaskan tawaran dompet digitalnya, berpotensi dengan rakan kongsi yang berbeza daripada Goldman Sachs.