Orexo mendapatkan perlindungan paten di AS untuk OX640, produk serbuk epinefrin hidung

UPPSALA, Sweden, 29 Ogos 2023 – Orexo AB (publ.), (STO: ORX) (OTCQX: ORXOY) hari ini mengumumkan bahawa Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat (USPTO) telah memberikan paten AS pertama yang berkaitan secara khusus dengan OX640, produk serbuk epinefrin hidung Orexo yang berdasarkan platform penghantaran dadah amorphOX®.

Orexo terus memperkukuh portfolio patennya dan paten baru, No. US 11,737,980, melindungi produk OX640 di AS sehingga Mei 2041. Tahun lalu, satu paten Eropah telah diberikan, dan beberapa permohonan paten telah difailkan oleh Orexo untuk melindungi OX640 di peringkat global sehingga 2044.

Nikolaj Sørensen, Presiden dan CEO, berkata: “OX640 benar-benar produk baru yang unik dan inovatif yang akan digunakan untuk rawatan kecemasan reaksi alergi. Saya gembira bahawa inovasi ini telah diiktiraf oleh USPTO, langkah penting untuk menjadikan ubat penyelamat nyawa ini tersedia untuk pesakit di AS. OX640 telah menunjukkan kestabilan kimia yang menakjubkan, data klinikal yang mengagumkan, dan berpotensi pasaran global yang besar. Portfolio paten yang kukuh yang meliputi OX640 jelas merupakan aset berharga kepada Orexo.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Orexo AB (publ.)

Nikolaj Sørensen, Presiden dan CEO

Lena Wange, IR & Pengarah Komunikasi

Tel: +46 (0)18 780 88 00

Tel: +46 (0)18 780 88 00

Emel: ir@orexo.com

Emel: ir@orexo.com

Mengenai Orexo
Orexo ialah sebuah syarikat farmaseutikal Sweden dengan lebih 25 tahun pengalaman membangunkan farmaseutikal yang dipertingkatkan berdasarkan teknologi formulasi proprietari yang memenuhi keperluan perubatan yang besar. Di pasaran AS, Orexo menyediakan penyelesaian rawatan inovatif untuk pesakit yang mengalami gangguan penggunaan opioid dan penyakit berkaitan. Produk yang menyasarkan bidang terapeutik lain dibangunkan dan dikomersialkan di seluruh dunia dengan rakan kongsi utama. Jumlah jualan bersih pada 2022 berjumlah SEK 624 juta, dan bilangan pekerja adalah 126. Orexo disenaraikan di papan utama Nasdaq Stockholm dan tersedia sebagai ADR di OTCQX (ORXOY) di AS.

Untuk maklumat lanjut mengenai Orexo, sila layari www.orexo.com. Anda juga boleh mengikuti Orexo di X, LinkedIn, dan YouTube.

Mengenai amorphOX®
Platform penghantaran dadah proprietari Orexo, amorphOX®, adalah serbuk yang terdiri daripada zarah yang dibina menggunakan gabungan unik dadah, bahan pembawa dan, jika perlu, bahan-bahan lain. Zarah-zarah ini hadir sebagai komposit amorfus pelbagai bahan yang menyediakan kestabilan kimia dan fizikal yang sangat baik, serta pelarutan yang cepat. Teknologi ini berfungsi untuk skop luas bahan aktif dan telah disahkan dalam beberapa kajian klinikal manusia yang menunjukkan pendedahan dadah yang cepat dan meluas.

Maklumat ini telah diserahkan untuk penerbitan pada pukul 8 pagi CET, pada 29 Ogos 2023

Fail-fail berikut boleh dimuat turun:

https://mb.cision.com/Main/694/3824881/2256364.pdf

Orexo_Press_release_First Patent issued for OX640 in the US_Aug_29 2023