Pasaran saham hari ini: Wall Street dibuka dengan kemerosotan selepas dua minggu keuntungan

Stock Market Today

Saham menyaksikan penurunan pada perdagangan awal di Wall Street hari Selasa ini apabila pedagang kembali dari cuti panjang berlanjutan untuk berhadapan dengan minggu yang agak tidak menarik.

Indeks S&P 500 mengalami penurunan marginal sebanyak 0.3%. Ini datang selepas indeks tersebut memastikan kenaikan mingguan berturutan kedua. Dow Jones Industrial Average merosot sebanyak 82 mata, bersamaan dengan penurunan 0.2%, menetap pada 34,756 pada pukul 10:13 pagi waktu Timur. Sementara itu, Nasdaq menyaksikan penurunan 0.4%.

Pasaran AS kekal tutup pada hari Isnin sempena cuti Hari Buruh.

Hari ini tidak banyak berita korporat yang layak untuk para pelabur fokuskan. Terutamanya, saham teknologi dan perindustrian mengalami kejatuhan. Advanced Micro Devices menyaksikan penurunan 2.1%, sementara Union Pacific merosot 1.8%.

Dalam perkembangan yang lebih positif, saham tenaga membuat keuntungan, seiring dengan kenaikan harga minyak mentah. Dorongan ini didorong oleh pengumuman Arab Saudi bahawa negara itu akan melanjutkan pemotongan pengeluaran sukarela 1 juta tong minyak sehari sehingga akhir tahun. Harga minyak mentah AS menyaksikan peningkatan 2%, dan Exxon Mobil menikmati kenaikan 1.6%.

Merentas dunia, pasaran di Eropah dan Asia menunjukkan gambaran campuran. Indeks penanda aras Hong Kong mengalami penurunan 2.1%, terutamanya disebabkan oleh pelabur yang menjual saham hartanah, yang baru-baru ini meningkat berikutan usaha kerajaan untuk mengukuhkan industri yang sedang merosot.

Para pelabur mempunyai beberapa laporan ekonomi untuk dinantikan minggu ini, ketika pusingan terkini pendapatan korporat hampir berakhir.

Institute for Supply Management dijadualkan untuk mengeluarkan laporan terbarunya mengenai sektor perkhidmatan AS pada hari Rabu. Sektor perkhidmatan adalah penggaji terbesar di AS dan komponen penting ekonomi. Prestasinya akan memberikan wawasan berharga tentang bagaimana inflasi memberi kesan kepada perbelanjaan pengguna.

Wall Street juga akan menerima kemaskini mengenai pelbagai aspek sektor pembuatan dan kredit pengguna. Selain itu, syarikat-syarikat seperti DocuSign, GameStop, Dave & Buster, dan Kroger dijadualkan untuk mendedahkan keputusan kewangan suku tahunan terkini mereka minggu ini.

Minggu lepas, para pelabur sibuk menganalisis pelbagai data ekonomi yang luas, mencari pemahaman yang lebih jelas tentang ekonomi. Sebahagian besar data ini menimbulkan harapan bahawa Rizab Persekutuan mungkin mempertimbangkan untuk mengurangkan kenaikan kadar faedah untuk menangani inflasi, yang secara beransur-ansur menurun.

Hasil bon mengalami peningkatan, dengan hasil Perbendaharaan 10 tahun naik kepada 4.25% daripada 4.18% pada hari Jumaat yang lepas. Begitu juga, hasil Perbendaharaan 2 tahun, yang menjejaki jangkaan mengenai tindakan Rizab Persekutuan, naik kepada 4.92% daripada 4.88%.