Pasaran saham kekal stabil menjelang pengeluaran data inflasi AS yang penting

Inflation Data Release

Pagi ini, September S&P 500 futures (ESU23) merosot sebanyak -0.02%, sementara September Nasdaq 100 E-Mini futures (NQU23) turun sebanyak -0.04% apabila pelabur mengukuhkan diri menjelang laporan inflasi pengguna AS yang menentukan. Laporan yang dinantikan ini diharapkan dapat memberikan gambaran tentang tindakan Rizab Persekutuan yang akan datang.

Semasa sesi dagangan Selasa, indeks utama dinding jalan Wall ditutup lebih rendah. Oracle Corporation (NYSE:ORCL) mengalami penurunan ketara sebanyak -13%, menduduki tempat sebagai penurunan peratusan teratas pada S&P 500. Penurunan ketara ini datang selepas perkhidmatan IT raksasa melaporkan perlambatan dalam hasil awan dan gagal mencapai jangkaan jualan suku tahunan. Advance Auto Parts Inc (NYSE:AAP) juga menghadapi penurunan lebih daripada -8% selepas S&P Global Ratings menurunkan kredit dan penarafan hutang pengecer bahagian kereta ke status “sampah”. Selain itu, Apple Inc (NASDAQ:AAPL) menyaksikan penurunan kecil sebanyak -1% berikutan pelancaran barisan produk iPhone 15 dan Apple Watch generasi seterusnya. Secara positif, WestRock Co (NYSE:WRK) menikmati keuntungan lebih daripada +2% selepas mengumumkan penggabungan dengan Smurfit Kappa Eropah, membentuk gergasi pembungkusan bernilai $20 bilion. Saham tenaga juga menunjukkan kekuatan, dengan harga minyak mentah WTI naik lebih daripada +1% ke paras tertinggi 10 bulan.

Thomas Hayes, pengerusi Great Hill Capital LLC, menyuarakan kebimbangan tentang tren meningkat agresif baru-baru ini dalam harga tenaga, yang telah menimbulkan kebimbangan tentang potensi kenaikan kadar oleh pembuat dasar Rizab Persekutuan pada bulan November.

Sementara itu, niaga hadapan kadar AS menunjukkan kebarangkalian 7.0% kenaikan kadar 25 mata asas pada mesyuarat dasar monetari September dan kebarangkalian 38.2% kenaikan kadar yang sama pada mesyuarat November.

Tumpuan hari ini adalah pada laporan inflasi pengguna AS yang dinantikan, dengan ahli ekonomi meramalkan CPI AS Ogos akan datang pada +0.6% m/m dan +3.6% y/y, berbanding angka sebelumnya +0.2% m/m dan +3.2% y/y. Selain itu, pelabur akan memantau data Teras CPI AS dengan teliti, di mana ahli ekonomi menjangkakan data menunjukkan +0.2% m/m dan +4.3% y/y pada Ogos, berbanding nombor sebelumnya +0.2% m/m dan +4.7% y/y. Data Inventori Minyak Mentah AS juga dijadualkan untuk keluaran, dengan ahli ekonomi menganggarkan angka -1.912M, berbanding nilai minggu lepas -6.307M.

Dalam pasaran bon, kadar 10 tahun Amerika Syarikat berada pada 4.307%, naik +0.99%.

Sementara itu, niaga hadapan Euro Stoxx 50 turun -0.61% pagi ini, dengan pelabur mencerna angka pertumbuhan UK yang mengecewakan sambil bersedia untuk laporan inflasi AS yang sangat dinantikan nanti hari ini. Saham teknologi memimpin penurunan pasaran. Menurut data daripada Pejabat Statistik Negara, UK mengalami pengecutan ekonomi yang tidak dijangka pada bulan Julai disebabkan oleh mogok di hospital dan sekolah, serta cuaca yang luar biasa hujan. Peserta pasaran juga semakin meningkatkan pertaruhan mereka pada pengetatan dasar Bank Pusat Eropah dalam mesyuarat akan datang, berikutan laporan Reuters yang menunjukkan jangkaan bank pusat bahawa inflasi akan kekal melebihi 3% tahun depan. Dalam berita korporat, Aviva Plc (AV-.LN) naik lebih daripada +2% selepas insurer British mengumumkan penarikan balik daripada usaha sama Singlife dan penjualan pegangan 25.9% dalam Singapore Life Holdings, bersama dua instrumen hutang kepada Sumitomo Life.

Keluaran data hari ini termasuk KDNK UK, Pengeluaran Perindustrian UK, Pengeluaran Pembuatan UK, Perubahan KDNK Bulanan UK 3M/3M, dan Pengeluaran Perindustrian Zon Euro.

 • KDNK UK Julai dilaporkan pada -0.5% m/m dan 0.0% y/y, di bawah jangkaan -0.2% m/m dan +0.4% y/y.
 • Pengeluaran Perindustrian UK Julai berada pada -0.7% m/m dan +0.4% y/y, di bawah jangkaan -0.6% m/m dan +0.5% y/y.
 • Pengeluaran Pembuatan UK Julai datang pada -0.8% m/m dan +3.0% y/y, melampaui jangkaan -1.0% m/m dan +2.7% y/y.
 • Perubahan KDNK Bulanan UK Julai 3M/3M berada pada +0.2%, sedikit di bawah jangkaan +0.3%.
 • Pengeluaran Perindustrian Zon Euro Julai tiba pada -1.1% m/m dan -2.2% y/y, tidak mencapai jangkaan -0.7% m/m dan -0.3% y/y.

Pasaran saham Asia ditutup merah hari ini, dengan Indeks Komposit Shanghai China (SHCOMP) turun -0.45% dan Indeks Nikkei 225 Jepun (NIK) turun -0.21%. Di China, pelabur menantikan petunjuk selanjutnya tentang langkah merangsang untuk menyokong ekonomi sambil terus memantau data inflasi AS yang penting. Tinjauan BofA Securities pada pengurus dana Asia menunjukkan sentimen yang kurang memberangsangkan mengenai China, memetik jangkaan pelonggaran dan ketiadaan tindakan yang selaras, yang telah mendorong selera risiko ke tahap terendah. Saham teknologi maklumat, semikonduktor, dan tenaga baharu menyaksikan penurunan. Pada sisi positif, pemaju hartanah Cina mengatasi prestasi selepas pemaju yang kesulitan Country Garden Holdings Co Ltd menerima sokongan pemiutang untuk melanjutkan pembayaran tujuh bon yuan. Perhatian pelabur untuk minggu ini kekal tertumpu pada keluaran data jualan runcit dan pengeluaran perindustrian China untuk Ogos yang akan datang, dijadualkan pada hari Jumaat.

Indeks Nikkei 225 Jepun ditutup sedikit lebih rendah hari ini, dengan pelabur berhati-hati sambil menantikan data inflasi AS yang penting. Data Rabu menunjukkan bahawa inflasi borong tahunan Jepun melambat pada Ogos untuk bulan kelapan berturut-turut. Selain itu, tinjauan Reuters menunjukkan penurunan keyakinan perniagaan dalam kalangan firma terbesar Jepun pada awal September, mencerminkan kebimbangan yang semakin meningkat tentang perlambatan di China, salah satu pasaran eksport utama Jepun. Nikkei Volatility, yang mewakili turun naik tersirat opsyen Nikkei 225, ditutup naik +1.54% pada 16.48.

PPI Jepun Ogos berada pada +0.3% m/m dan +3.2% y/y, berbanding jangkaan +0.1% m/m dan +3.2% y/y.

Dalam dagangan pra-pasaran AS, beberapa pergerakan saham yang layak dicatat termasuk:

 • Workhorse Group Inc (WKHS) melonjak lebih daripada +22% selepas syarikat itu menerima kelulusan IRS sebagai pengeluar yang layak untuk Kredit Kenderaan Komersial Bersih di bawah Kod Hasil Dalam Negeri.
 • Rocket Pharmaceuticals Inc (RCKT) melonjak lebih daripada +18% selepas mengumumkan penjajaran dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah untuk ujian peringkat 2 global yang menentukan RP-A501 untuk Penyakit Danon.
 • Ford Motor Company (F) naik lebih daripada +1% apabila UBS memulakan liputan saham dengan penarafan Beli.
 • Squarespace Inc (SQSP) merosot lebih daripada -3% selepas menetapkan harga awam tambahan sekunder 5 juta saham saham kelas A biasa.
 • Eiger Biopharmaceuticals Inc (EIGR) merosot lebih daripada -34% selepas syarikat itu mengumumkan penghentian ujian peringkat akhir peginterferon lambda pada pesakit hepatitis D kronik.

Sorotan pendapatan AS hari ini termasuk syarikat-syarikat berikut:

 • Burford (BUR)
 • Cracker Barrel Old (CBRL)