Pasaran Sistem Maklumat Makmal (LIS) Global, 2023-2028: Peluang Lumayan di Negara Membangun dan Permintaan Meningkat untuk Perubatan Peribadi

DUBLIN, 11 Sept. 2023 — Laporan “Pasaran Sistem Maklumat Makmal (LIS) Global mengikut Produk (Berdiri Sendiri, Bersepadu), Komponen (Perkhidmatan, Perisian), Mod Penghantaran (Premis, Berasaskan Awan), Pengguna Akhir (Makmal Hospital, Makmal Bebas, POL) dan Rantau – Ramalan hingga 2028” telah ditambah ke dalam tawaran ResearchAndMarkets.com.

Research_and_Markets_Logo

Pasaran sistem maklumat makmal global dijangka berkembang daripada anggaran USD 2.4 bilion pada 2023 kepada USD 4 bilion pada 2028, pada CAGR 10.8%

Pasaran mempunyai potensi pertumbuhan yang menjanjikan disebabkan oleh perkembangan LIS bersepadu. Penyelesaian LIS bersepadu membantu melicinkan aliran kerja makmal, menyediakan diagnosis piawai dan berkualiti, membolehkan pelaksanaan penyelesaian yang dipermudahkan, dan membantu mengurangkan kos yang dikaitkan dengan memasang sistem LIS baru dan bebas.

Di samping itu, menawarkan kos penyelenggaraan yang lebih rendah kepada pengguna akhir akan membantu meningkatkan pertumbuhan pasaran. Walau bagaimanapun, cabaran penyimpanan data dijangka akan mengehadkan pertumbuhan pasaran ini setakat tertentu.

Makmal bebas: Segmen sistem maklumat makmal yang berkembang paling pesat, mengikut pengguna akhir

Berdasarkan pengguna akhir, pasaran LIS secara umumnya dibahagikan kepada makmal hospital, makmal bebas, makmal pejabat doktor (POL), dan pengguna akhir lain (bank darah, klinik runcit, makmal kesihatan awam, dan rumah penjagaan). Segmen makmal bebas dijangka menyaksikan pertumbuhan paling pesat dalam pasaran sistem maklumat makmal semasa tempoh ramalan.

Ini adalah disebabkan oleh peningkatan permintaan untuk LIS dalam kalangan makmal bebas untuk menguruskan aliran kerja, meningkatkan proses pengebilan, dan memperbaiki masa edaran. Dasar pembayaran balik yang menggalakkan untuk diagnosis makmal di bawah Akta Perlindungan Akses ke Medicare 2014 (PAMA) dan inisiatif Pembayaran Berkelompok juga mendorong penggunaan LIS dalam makmal bebas.

Segmen perkhidmatan dijangka menjadi pasaran sistem maklumat makmal terbesar, mengikut komponen, semasa tempoh ramalan

Berdasarkan komponen, pasaran dibahagikan kepada perkhidmatan dan perisian. Segmen perkhidmatan menyumbang bahagian terbesar daripada pasaran sistem maklumat makmal. Perkhidmatan LIS termasuk perundingan, pelaksanaan dan sokongan IT berterusan, latihan dan pendidikan, serta perkhidmatan penyelenggaraan.

Bahagian besar segmen perkhidmatan sebahagian besarnya disebabkan oleh sifat perkhidmatan yang tidak dapat dielakkan dan keperluan berulang, serta pergantungan pengguna akhir yang tinggi kepada pembekal perkhidmatan untuk perundingan, penyimpanan, pelaksanaan penyelesaian, latihan, penyelenggaraan, dan naik taraf tetap.

Eropah menyumbang bahagian kedua terbesar dalam pasaran sistem maklumat makmal semasa tempoh ramalan

Eropah menyumbang bahagian kedua terbesar daripada pasaran sistem maklumat makmal semasa tempoh ramalan. Faktor utama yang mendorong pasaran LIS di Eropah termasuk peningkatan prevalens penyakit kronik, peningkatan populasi warga emas, dan inisiatif kerajaan untuk menggalakkan HCIT.

Jerman, UK, dan Perancis merupakan penyumbang utama kepada pertumbuhan pasaran LIS di Eropah. Pada masa ini, Eropah menghadapi kekurangan pakar makmal di seluruh industri (disebabkan oleh persekitaran ekonomi yang mencabar) dan peningkatan migrasi kakitangan makmal ke sektor atau negara lain.

Faktor ini memaksa makmal di rantau ini beralih ke arah automasi. Ini menyebabkan peningkatan penggunaan penyelesaian LIS, kerana ia bertindak sebagai komponen integral dalam memproses aliran kerja makmal secara automatik. Sebaliknya, faktor seperti kebimbangan yang semakin meningkat mengenai keselamatan data dan ketidaktentuan keadaan ekonomi dijangka akan menghalang pertumbuhan pasaran LIS di Eropah.

Atribut Utama:

Atribut Laporan

Butiran

Bilangan Halaman

256

Tempoh Ramalan

2023 – 2028

Anggaran Nilai Pasaran (USD) pada 2023

$2.4 Bilion

Nilai Pasaran Ramalan (USD) menjelang 2028

$4 Bilion

Kadar Pertumbuhan Tahunan Terkompaun

10.8 %

Rantau Diliputi

Global

Wawasan Premium

 • Pembangunan LIS bersepadu untuk mendorong pertumbuhan pasaran
 • Amerika Utara mendominasi Pasaran Sistem Maklumat Makmal semasa Tempoh Ramalan
 • India akan mencatatkan pertumbuhan hasil tertinggi dari 2023 hingga 2028
 • Makmal hospital dan AS mendominasi pasaran di Amerika Utara pada 2022
 • Segmen LIS Berdiri Sendiri memegang bahagian pasaran yang lebih besar pada 2022
 • Segmen perkhidmatan akan mendominasi pasaran pada 2028
 • LIS berasaskan awan akan mencatat kadar pertumbuhan yang lebih tinggi semasa tempoh ramalan
 • Makmal hospital akan menyumbang bahagian pasaran terbesar pada 2028

Dinamik Pasaran

Pemacu

 • Keperluan untuk automasi makmal
 • Pembangunan LIS bersepadu
 • Peningkatan prevalens penyakit kronik
 • Permintaan yang semakin meningkat untuk LIS dalam biobank/biorepositori
 • Keperluan untuk mematuhi keperluan peraturan
 • Peningkatan penggunaan LIS untuk meningkatkan kecekapan makmal

Halangan

 • Kos penyelenggaraan dan perkhidmatan yang tinggi
 • Kekurangan piawaian integrasi untuk LIS

Peluang

 • Peningkatan populariti