Pasaran Stetoskop Global Dijangka Mencapai USD 949.88 Juta menjelang 2030, Didorong oleh Peningkatan Penyakit Kardiovaskular dan Paru-Paru

DUBLIN, 29 Ogos 2023 – Laporan “Saiz Pasaran Stetoskop, Perkongsian & Trend Analisis Laporan Mengikut Jenis Teknologi (Elektronik/Digital, Pintar, Stetoskop Akustik Tradisi), Mengikut Saluran Jualan (Pengedar, E-dagang, Pembelian Terus), Mengikut Penggunaan Akhir, Dan Mengikut Rantau, 2023-2030” telah ditambah ke dalam tawaran ResearchAndMarkets.com.

Research_and_Markets_Logo

Pasaran stetoskop global dijangka menyaksikan pertumbuhan yang luar biasa, dengan anggaran nilai USD 949.88 juta menjelang 2030, menurut laporan komprehensif.

Laporan meramalkan Kadar Pertumbuhan Tahunan Terkompaun (CAGR) sebanyak 5.9% dari 2023 hingga 2030. Peningkatan prevalens penyakit kardiovaskular dan paru-paru, ditambah dengan peningkatan penggunaan stetoskop digital dalam diagnosis keadaan kronik, dijangka mendorong penggunaan peranti ini secara signifikan sepanjang tempoh ramalan.

Kesan COVID-19 dan Pertumbuhan Berterusan

Wabak pandemik COVID-19 pada 2020 secara signifikan mempercepatkan penggunaan stetoskop di seluruh dunia. Memandangkan sifat berjangkit COVID-19 dan impak pernafasan, diagnosis awal yang melibatkan penilaian paru-paru dan jantung menjadi sangat penting. Trend ini dijangka kekal melangkaui pandemik, lalu membawa kepada pertumbuhan pasaran yang berterusan dan substansial.

Inisiatif Kerajaan dan Kemajuan Teknologi

Pasaran dijangka mengalami pertumbuhan yang didorong oleh pelancaran inisiatif kerajaan, pengenalan produk baru, dan integrasi teknologi canggih oleh pemain industri. Sebagai contoh, 3M memperkenalkan ‘Stetoskop Pesakit Tunggal’ bagi menangani cabaran yang ditimbulkan oleh stetoskop pakai buang, seperti ketidakjelasan pendengaran dan ketidakselesaan untuk profesional penjagaan kesihatan.

Di samping itu, pengenalan stetoskop digital/pintar yang menggunakan Kecerdasan Buatan (AI) untuk merakam dan menghantar rakaman secara maya kepada doktor membolehkan penjarakan sosial dan mengurangkan risiko pendedahan COVID-19.

Gambaran Utama Pasaran

  • Segmen stetoskop akustik tradisional mendominasi pasaran pada 2022 dengan bahagian 74.35%, disebabkan oleh keterjangkauan, kemudahan, dan penggunaan meluas dalam kalangan paramedik dan jururawat.
  • Pengedar memegang bahagian pasaran terbesar dalam segmen saluran jualan dengan 54.28% pada 2022. Ini adalah kerana kontrak dan perkongsian jangka panjang antara hospital/klinik dan pengedar/pengeluar, yang membawa kepada penjimatan kos.
  • Hospital menerajui segmen penggunaan akhir dengan bahagian 40.75% pada 2022 dan dijangka mengalami CAGR tertinggi sepanjang tempoh ramalan.
  • Amerika Utara menyumbang bahagian serantau terbesar dengan 32.85% pada 2022, didorong oleh kemudahan penjagaan kesihatan yang mantap dan peningkatan prevalens penyakit jantung dan paru-paru.

Dinamik Pasaran

Laporan ini meneliti dinamik pasaran, menonjolkan faktor pendorong dan halangan. Peningkatan kejadian penyakit kardiovaskular dan pernafasan, peningkatan populasi warga emas, dan peningkatan aplikasi stetoskop digital untuk mendiagnosis keadaan kronik adalah antara faktor pendorong. Sebaliknya, kos tinggi stetoskop elektronik/pintar menjadi halangan.

Syarikat Terkemuka

Syarikat terkemuka dalam pasaran termasuk Eko Devices Inc., 3M, Medline Industries Inc., HEINE OPTOTECHNIK GMBH & CO. KG, WELCH ALLYN (HILL-ROM HOLDINGS, INC.), GF Health Products, Inc., RUDOLF RIESTER GMBH, American Diagnostics Corporation, Cardionics, dan Heine Optotechnik GmbH & Co. KG.

Untuk maklumat lanjut mengenai laporan ini, sila layari https://www.researchandmarkets.com/r/zc8007

Mengenai ResearchAndMarkets.com
ResearchAndMarkets.com ialah peneraju dunia dalam penyediaan laporan penyelidikan pasaran antarabangsa dan data pasaran. Kami menyediakan anda dengan data terkini mengenai pasaran dan rantau antarabangsa, industri utama, syarikat terkemuka, produk baru dan trend terkini.

Media Contact:

Research and Markets
Laura Wood, Pengurus Kanan
press@researchandmarkets.com

For E.S.T Office Hours Call +1-917-300-0470
For U.S./CAN Toll Free Call +1-800-526-8630
For GMT Office Hours Call +353-1-416-8900

U.S. Fax: 646-607-1907
Fax (outside U.S.): +353-1-481-1716

Logo: https://www.seanewswire.com/wp-content/uploads/2023/08/12f2bc8e-research_and_markets_logo.jpg

SUMBER Research and Markets