Pelabur Nilai dan Pedagang Tertarik kepada Saham Exxon

Saham Exxon

Saham Exxon Mobil (NYSE:XOM) kelihatan sangat menarik kepada pelabur nilai. Pertama, ia pasti akan meningkatkan dividen pada akhir Oktober. Kedua, gandingan P/E adalah agak rendah berbanding sejarahnya. Oleh itu, pedagang opsyen boleh memperoleh daripada menjual put (OTM) di luar wang.

Pendekatan ini membolehkan pedagang memperoleh wang tambahan di samping pulangan dividen semasa 3.34% pada saham Exxon. Mereka yang sudah memiliki saham XOM dan menjual put OTM pendek ini boleh meningkatkan hasil dividen mereka dengan pendapatan tambahan jualan put pendek.

Pertumbuhan Dividen Berkemungkinan

Ini kerana dividen suku tahunan Exxon sebanyak 91 sen ($3.64 setahun) bersamaan 3.33% setahun pada $109.118 sesaham pada awal dagangan 29 Ogos.

Walau bagaimanapun, Exxon sudah membayar dividen suku tahunan 91 sen ini selama empat suku tahun. Itu bermakna ia hampir pasti akan dinaikkan lagi apabila syarikat itu menerbitkan dividen Q4 akan datang pada akhir Oktober.

Ini kerana Exxon telah berusaha keras untuk meningkatkan dividen setiap tahun selama 24 tahun yang lalu. Ini sangat sukar semasa pandemik. Banyak ekuiti minyak dan gas yang lain mengurangkan atau tidak meningkatkan dividen.

Memandangkan peningkatan 3.4% dalam dividen suku tahunannya daripada 88 sen kepada 91 sen tahun lalu, kemungkinan besar bahawa pembayaran suku tahunan semasa akan menjadi 94 sen. Ini bersamaan kadar tahunan sekurang-kurangnya $3.76 sesaham.

Oleh itu, saham XOM dijangka menghasilkan sekurang-kurangnya 3.44% pada harga hari ini $109.18.

Saham Exxon Berharga Berpatutan

Pada 28 Julai, Exxon mengeluarkan keuntungan suku kedua. Memang, pendapatan, keuntungan, dan aliran tunai bebas (FCF) semuanya lebih rendah berbanding setahun lalu dan suku sebelumnya.

Walau bagaimanapun, syarikat itu masih sangat menguntungkan dan boleh membiayai dividen dan program pembelian semula saham dengan mudah.

Exxon, contohnya, melaporkan FCF $8.6 bilion sebelum perubahan modal kerja (yang termasuk bayaran cukai sekali sebanyak $3.6 bilion). Ini lebih daripada mencukupi kos $3.7 bilion pembayaran dividen suku tahunan.

Angka FCF diselaraskan termasuk kos suku tahunan $4.34 bilion program pembelian semula syarikat.

Dengan kata lain, saham Exxon mampu membayar dividen dan pembelian semula saham dengan mudah.

Tambahan pula, saham XOM didagang pada diskaun yang ketara berbanding purata penilaian gandingan harga-keuntungan (P/E) sejarahnya. Morningstar, contohnya, menganggarkan saham XOM mempunyai gandingan P/E 16.7x dalam tempoh 5 tahun lalu.

Ini jauh lebih tinggi berbanding P/E hari ini. Seeking Alpha, contohnya, menyatakan purata EPS 23 penganalisis ialah $9.12. Pada $109.18 hari ini, saham XOM mempunyai P/E ke hadapan hanya 12.0x.

Ini menjadikan pegangan jangka panjang saham XOM sangat menarik kepada pelabur nilai. Ia juga membolehkan anda memperoleh wang tambahan dengan menjual put OTM.

Menjual Put OTM untuk Pendapatan Tambahan

Rantaian opsyen put tamat tempoh 22 September, contohnya, mendedahkan harga strike $104.00 menawarkan 78 sen setiap kontrak opsyen put. Itu bermakna pelabur yang menjual put OTM ini pada diskaun lebih 4.7% daripada harga hari ini boleh membuat keuntungan lumayan.

Beginilah caranya berfungsi. Pedagang itu mula-mula menjamin $10,400 tunai dan/atau margin daripada firma broker mereka. Kemudian mereka boleh memasukkan pesanan untuk “Jual untuk Buka” satu kontrak put untuk $104.00 pada 22 September.

Akaun itu dengan itu akan menerima $78.00 serta-merta hasil daripada kontrak opsyen put dijual pendek. Ini bersamaan 0.75% daripada $10,400 yang dilaburkan dalam dagangan itu.

Tambahan pula, jika ini diulang setiap bulan selama setahun, pulangan tahunan ialah 9.0%. Itu sebabnya memegang 100 saham atau lebih saham XOM adalah cara yang baik untuk meningkatkan hasil dividen 3.44% dijangka.

Tambahan pula, pedagang yang lebih berani boleh menjual pendek harga strike $105. Harga strike ini membawa risiko tambahan kerana ia hanya 3.81% lebih rendah daripada harga semasa. Premium yang diterima, bagaimanapun, akan menjadi $97 setiap kontrak put.

Hasilnya ialah 0.923%, atau 11% setahun, kerana pedagang itu perlu menjamin $10,500 dengan firma broker mereka (hanya $100 lebih daripada dagangan harga strike $104). Ini peningkatan 2% berbanding hasil tahunan 9.0% pada dagangan jualan put harga strike $104.

Kesimpulannya, pemilik saham Exxon boleh meningkatkan hasil dividen mereka dengan menjual put OTM pada saham murah ini.