Pelaburan Persekutuan Menyampaikan Projek Tenaga Angin Gunung Weavers 95 Megawatt

ANTIGONISH, NS, 8 Sept. 2023 /CNW/ – Komuniti di seluruh Kanada sedang bekerja ke arah masa depan yang lebih mampan dan makmur dengan mewujudkan grid elektrik yang menyediakan tenaga bersih dan mampu milik kepada rumah dan perniagaan apabila diperlukan. Pelaburan dalam projek tenaga bersih secara perkongsian dengan komuniti, pekerja dan industri adalah penting untuk menyampaikan pekerjaan yang baik sambil membuka peluang ekonomi untuk generasi akan datang.
Hari ini, Yang Berhormat Sean Fraser, Menteri Perumahan, Infrastruktur dan Komuniti, bagi pihak Yang Berhormat Jonathan Wilkinson, Menteri Tenaga dan Sumber Asli, mengumumkan sehingga $25 juta untuk Projek Tenaga Angin Gunung Weavers. Projek ini akan membekalkan hampir 95 megawatt (MW) kuasa sifar emisi dengan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau (GHG) sebanyak hampir 165,000 tan setara CO2 setahun dan membekalkan kuasa kepada hampir 14,000 rumah setahun. Projek ini akan menyediakan tenaga bersih kepada grid elektrik Nova Scotia dan menyampaikan harga yang lebih rendah dan lebih stabil untuk pembayar bil dalam jangka panjang sambil mewujudkan anggaran 230 pekerjaan baru.
Grid yang lebih bersih dan lebih boleh dipercayai adalah penting untuk menyampaikan matlamat Nova Scotia untuk mencapai 80 peratus tenaga boleh diperbaharui menjelang 2030 dan komitmen antarabangsa Kanada untuk mencapai sistem elektrik bersih sifar menjelang 2035. Projek ini merupakan usaha WEB Weavers Mountain Wind LP, perkongsian majoriti milik Orang Asli antara Glooscap Energy LP dan SWEB Development LP. Glooscap Energy LP adalah organisasi komuniti Orang Asli dimiliki 100 peratus, yang tujuannya adalah untuk meneroka dan melaksanakan projek tenaga boleh diperbaharui. Projek ini dijangka memberi manfaat kepada komuniti yang kurang diwakili dan organisasi tempatan di Nova Scotia.
Pendanaan Persekutuan untuk projek ini disediakan oleh Program Laluan Tenaga Pintar dan Elektrifikasi Kanada bernilai $1.56 bilion (SREPs), yang direka untuk membantu menggantikan elektrik yang dihasilkan dari bahan bakar fosil dengan tenaga boleh diperbaharui, penyimpanan bateri dan penyelesaian pemodenan grid sambil menyediakan perkhidmatan grid penting di seluruh negara. Program ini secara aktif menyokong peralihan berterusan Kanada ke arah ekonomi bersih sifar menjelang 2050 dan komitmen Kanada untuk memenuhi objektif Peraturan Elektrik Bersih.
Kutipan
“Kerajaan Kanada gembira dapat bekerjasama dengan First Nation Glooscap dan SWEB Development LP untuk membawa lebih banyak tenaga bersih, boleh dipercayai dan mampu milik kepada rakyat Nova Scotia. Projek Tenaga Angin Gunung Weavers, sebaik sahaja siap, akan menghasilkan hampir 95 MW tenaga bersih ke grid elektrik Nova Scotia sambil menyokong pembangunan sistem elektrik bersih sifar menjelang 2035.”
Yang Berhormat Jonathan WilkinsonMenteri Tenaga dan Sumber Asli
“Pelaburan Persekutuan $25 juta hari ini dalam Projek Tenaga Angin Gunung Weavers akan membantu menyampaikan pekerjaan bergaji baik dan mampan di sini di Nova Scotia. Projek ini adalah contoh yang baik tentang bagaimana pelaburan Persekutuan dalam tenaga boleh diperbaharui bekerja untuk menyokong komuniti tempatan bersama-sama dengan kepimpinan Orang Asli untuk membina grid elektrik bersih dan mampu milik di sini di Nova Scotia dan di seluruh negara.”
Yang Berhormat Sean FraserMenteri Perumahan, Infrastruktur dan Komuniti, Ahli Parlimen Central Nova
“Pengumuman hari ini mewakili tonggak penting untuk Projek Tenaga Angin Gunung Weavers kami. Kami memuji kerajaan persekutuan kerana menyediakan sokongan kepada projek tenaga boleh diperbaharui melalui program Laluan Tenaga Pintar dan Elektrifikasi dan membantu memastikan bahawa hubungan yang kukuh dan perkongsian dengan komuniti First Nation berada di barisan hadapan peralihan tenaga Nova Scotia. Kami sangat bangga dengan perkongsian kami dengan First Nation Glooscap dan menghargai perspektif unik komuniti dan sokongan mereka ketika kami mendekati fasa pembinaan untuk projek ini. Sepanjang jangka hayat operasi 25 tahun, projek ini akan menyumbang hasil cukai yang besar kepada Perbandaran County Pictou dan akan memberi manfaat tambahan kepada kumpulan yang kurang diwakili, termasuk komuniti First Nation, wanita yang bekerja dalam sektor tenaga boleh diperbaharui dan Orang Nova Scotia Afrika. ”
Jason PariséPengarah Pembangunan, SWEB Development LP
Fakta Pantas

Pelaburan elektrik bersih terkini Sumber Asli Kanada di Nova Scotia:

Hampir $1.8 juta dalam Net Zero Atlantic untuk meletakkan asas bagi projek tenaga angin lepas pantai Nova Scotia baru melalui pembangunan kapasiti.
$3.7 juta kepada Yayasan Bersih untuk Rangkaian Tenaga Bersih dan Ekuiti untuk menyokong inisiatif komuniti yang dipacu dan dimiliki komuniti yang membina pengetahuan, kemahiran dan alat yang diperlukan untuk menyokong penyelesaian dan kepimpinan tenaga bersih dalam komuniti Mi’kmaw dan Orang Nova Scotia Afrika.

Bajet 2023 termasuk $3 bilion untuk Sumber Asli Kanada selama 13 tahun untuk, antara lain, menambah modal semula Program Laluan Tenaga Pintar dan Elektrifikasi untuk menyokong keutamaan serantau penting dan projek yang diketuai Orang Asli. Ia juga termasuk pelaburan bersejarah $40 bilion dalam grid. Program Laluan Tenaga Pintar dan Elektrifikasi (SREPs) menyediakan sehingga $1.56 bilion selama lapan tahun untuk projek tenaga boleh diperbaharui pintar dan pemodenan grid elektrik.
Pada 30 Mei 2023, kerajaan memperkenalkan undang-undang yang akan membantu membuka potensi pembangunan tenaga boleh diperbaharui di luar pantai Atlantik Kanada. Rang Undang-Undang C-49 akan memperluaskan mandat pengawal selia tenaga luar pantai sedia ada untuk merangkumi tenaga boleh diperbaharui. Setelah berkuat kuasa, pindaan ini akan membantu menyampaikan matlamat Nova Scotia untuk menyokong penggunaan sehingga 5 GW elektrik dari tenaga angin luar pantai menjelang 2030.

Pautan berkaitan

Sweb Development – Pemaju utama Projek Tenaga Angin Gunung Weavers