Pengurusan Data Utama Memberi Kuasa kepada Organisasi dalam Era Serakan Data, Kata Kumpulan Penyelidikan Info-Tech

Firma itu menjelaskan bahawa dengan menggunakan teknik pembelajaran mesin, AI boleh mengotomatikkan banyak aktiviti sekitar pengurusan data induk untuk meringankan proses manual dan meningkatkan ketepatan.
TORONTO, 8 Sept. 2023 – Ketika organisasi meneroka lebih dalam era digital, perusahaan bergelut dengan pertumbuhan data eksponen dari pelbagai sumber dalaman dan luaran, yang menyebabkan labirin maklumat yang terfragmentasi, tidak konsisten, dan kadangkala berduplikat dikongsi merentasi sistem. Direka untuk menyelerakan dan menyelaraskan aliran data penting, pengurusan data induk (MDM) boleh mengubah kekacauan data menjadi kepintaran yang boleh bertindak, mengesan hubungan data, menyelesaikan duplikat, dan memastikan ketersediaan data untuk pemegang taruh yang diperlukan. Untuk menyokong CIO dan pasukan IT yang menavigasi pendekatan transformatif ini, Info-Tech Research Group telah mengeluarkan penyelidikan terbarunya, Develop a Master Data Management Practice and Platform. Sumber baru ini diletakkan untuk memberdayakan organisasi untuk memanfaatkan MDM sepenuhnya, menetapkan standar untuk masa depan pengurusan data.

Menekankan landskap MDM teknologi yang berkembang pesat, firma itu menjelaskan bahawa pilihan dalam alat MDM telah berkembang seperti tidak pernah sebelumnya, dengan kecerdasan buatan (AI) di barisan depan inovasi MDM. Dengan integrasi algoritma pembelajaran mesin (ML), AI meringkaskan banyak proses MDM, termasuk mengotomatikkan profil data, pengurusan aliran kerja, pengesanan duplikat, dan cadangan padanan cerdas, pada akhirnya meningkatkan ketepatan sambil mengurangkan campur tangan manual.

“Aset data paling penting dan dikongsi di dalam firma mesti berfungsi sebagai asas untuk proses pematangan data,” kata Ruyi Sun, pakar penyelidikan di Info-Tech Research Group. “Ini biasanya dikaitkan dengan data induk seperti pelanggan, produk, pekerja, dan lokasi. Setiap organisasi mempunyai data induk, tetapi tidak setiap organisasi mempunyai masalah data induk.”

Seperti yang digariskan dalam sumber industri, MDM memainkan peranan yang sangat berharga, terutama semasa penggabungan atau pengambilalihan. Dalam senario sedemikian, terdapat keperluan mendesak untuk data induk yang disatukan untuk berfungsi sebagai satu sumber kebenaran. Walau bagaimanapun, mencapai perspektif kohesif tentang definisi data paling penting sesebuah organisasi dan sistem rekod yang sepadan sering kali menimbulkan beberapa cabaran. Organisasi sering menghadapi kesukaran mengenal pasti ketidaksepadanan data induk atau memahami sepenuhnya keperluan data mereka. Pandangan yang bercanggah dan definisi aset data di seluruh unit perniagaan boleh menimbulkan komplikasi selanjutnya.

“Isu data induk berakar umbi dalam amalan perniagaan organisasi, seperti penggabungan dan pengambilalihan serta operasi multi-geografi berpersekutuan,” jelas Rajesh Parab, pengarah penyelidikan di Info-Tech Research Group. “Untuk menangani isu ini, organisasi akan memerlukan penyelesaian MDM dan seni bina, tadbir urus, dan sokongan yang diperlukan dari juara kanan yang sangat untuk memastikan kejayaan jangka panjang inisiatif MDM. Mendekati MDM dengan cetak biru yang jelas yang menyediakan pendekatan langkah demi langkah akan membantu dalam membangunkan amalan dan platform MDM.”

Info-Tech menekankan kepentingan memahami strategi perniagaan yang berlaku dan cabaran data induk yang mendasari untuk pelaksanaan MDM yang cekap. Firma itu mengesyorkan yang berikut:

Fasa 1: Bina Visi untuk MDM

Menilai Masalah Data Induk: Bina asas pengetahuan yang komprehensif mengenai MDM dan kenal pasti masalah yang dihadapi organisasi dalam bidang penggabungan dan pengambilalihan, strategi omnichannel, pengurusan produk pelbagai barisan, dan persediaan ERP pelbagai.

Kenal pasti Domain Data Induk: Tentukan domain data yang mana mengandungi data induk yang paling penting dalam organisasi untuk strategi MDM.

Cipta Visi Strategik untuk Program MDM: Untuk melaksanakan MDM secara berkesan, fahami matlamatnya untuk memenuhi keperluan pengguna data induk. Bangunkan rancangan untuk mendapatkan sokongan organisasi dan membentukkan projek dengan merekodkan metrik utama, tanggungjawab, dan matlamat MDM.

Fasa 2: Bina Amalan dan Platform MDM

Dokumenkan Keadaan Data Semasa: Fahami peranan strategi data, tadbir urus, dan seni bina dalam MDM dan dokumenkan keadaan data semasa organisasi untuk MDM.

Dokumenkan Keadaan Data Sasaran: Pertimbangkan pelbagai gaya pelaksanaan untuk penerapan MDM dan dokumenkan sistem pelaksanaan MDM sasaran.

Bangunkan Amalan dan Platform MDM: Reka platform pengurusan data induk dan pertimbangkan langkah seterusnya untuk projek MDM.

Info-Tech menjelaskan bahawa matlamat akhir pelaksanaan MDM adalah untuk memastikan pelaburan dalam teknologi MDM memberikan hasil perniagaan yang dijanjikan. Dengan melengkapi teknologi dengan peraturan, garis panduan, dan piawaian mengenai data perusahaan, organisasi akan memastikan data terus disinkronkan di seluruh sumber data secara berterusan.

Untuk mempelajari lebih lanjut tentang melaksanakan pengurusan data induk, muat turun Develop a Master Data Management Practice and Platform cetak biru lengkap.

Untuk pertanyaan media mengenai topik ini atau untuk mendapatkan komen eksklusif dan tepat pada masanya daripada Ruyi Sun atau Rajesh Parab, pakar dalam pengurusan data induk, sila hubungi pr@infotech.com.

Mengenai Info-Tech Research GroupInfo-Tech Research Group adalah salah satu firma penyelidikan dan penasihat teknologi maklumat terkemuka di dunia, dengan bangganya melayani lebih daripada 30,000 profesional IT. Syarikat ini menghasilkan penyelidikan yang tidak berat sebelah dan sangat relevan untuk membantu CIO dan pemimpin IT membuat keputusan strategik, tepat pada masanya, dan bermaklumat untuk menyampaikan hasil yang boleh diukur untuk organisasi mereka. Selama 25 tahun, Info-Tech telah bermitra rapat dengan pasukan IT untuk memberi mereka segala yang mereka perlukan, dari alat yang boleh bertindak hingga bimbingan analis, memastikan mereka menyampaikan hasil yang boleh diukur untuk organisasi mereka.